[#25]
Re: Pierwsze próby hackowania gier
@OSH,
post #24
Heh no właśnie... . Właśnie intensywnie testuję mojego Frontiera PL na WinUAE 1.3 i moich dwóch Amigach (OSH WIELKIE dzięki za pomoc przy tworzeniu ADF'a ;) ). Ta gra to jak słusznie zauważył OSH przykład tekstów ukrytych w pliku wykonywalnym gry (sam Frontier to tak naprawdę jeden duży plik!). Co do "bania się"... . Uważam że nie zrobiłem jeszcze nic złego. Moja ingerencja polegała na zmianie słów angielskich na polskie odpowiedniki i nic ponad to! Żadnych obchodzeń zabezpieczeń, ulepszeń, itd... . Problemem może być zamieszczenie teraz tego spolszczenia w internecie :(. Teoretycznie bez znajomości kodów zabezpieczających grę (potrzebny oryginalny manual z pudełkowej edycji gry) za długo się w nią nie pogra, ale... . No właśnie. Ponieważ Frontier Elite II to jeden duży plik, więc umieszczenie go jako ogólnie dostępny do pobrania to tak jak udostępnienie gry za free. Ja oczywiście nie żadam od nikogo żadnej opłaty za trud jaki włożyłem w spolszczanie tej gry, nie mniej zmniejsza to potencjalne grono ludzi którzy mogliby zakupić tę grę oryginalną (nadal do dostania na eBay). Tak sobie myślę, że wyślę email do Pana Brabena z zapytaniem co w takiej sytuacji (w końcu rynek gier amigowych nie jest zbyt dynamiczny delikatnie mówiąc - większość ludzi używa UAE. Problem w tym, że on raczej nie odpowiada na emaile (ludzie go zasypują zapytaniami o Elite IV). No cóż, pożyjemy zobaczymy.
Pozdrawiam
Azzorek
P.S.
Kolego Mailman powoli kończę giga recenzję i manual w jednym gry WARLORDS oczywiście na Amigę. Takiej recezji-manuala jeszcze Polska nie widziała :D. Jak ukończę to zrobię PDF i wyślę Ci do oceny. Jak się spodoba to zrobię dwie wersje, czysto tekstową i ze zdjęciami/screenami w formie PDFu.
Ostatnia modyfikacja: 08.08.06 00:35