[#1] Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?
Witam. Mam pytanie odnośnie gier w plikach adf ściąganych z internetu...

Mam kilka starych tytułów gier kupowanych kiedyś na giełdzie i na Amidze 500 czy 1200 wyświetlają się na CAŁYM ekranie monitora.

Jednak gdy jakiś tytuł przeniosę z adf-a na A1200 i nagram ją na dyskietkę odpowiednim programem, na dole ekranu zawsze jest pasek wysokości około 2-3 centymetrów... Żadne korekty pokrętłami monitora nic nie dają, nie można go zlikwidować...

Dlaczego jest taka różnica pomiędzy plikami nagranymi kiedyś a tymi ściaganymi z internetu? Czy tytuły w formacie adf są może w NTSC i na monitorach z Europy jest taka linia na dole? Czy może coś źle ustawiam? Czy jest jakaś możliwość, by to usunąć?
[#2] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Marioosh, post #1

Gry są w NTSC. Można to usunąć bawiąc się parametrami trybów graficznych i/lub preferencjami UAE. W każdym razie wiem, że się daje na Amidze. O pececie nic nie powiem, bo się nie znam.
[#3] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Marioosh, post #1

Ciekawe w trybie ntscpasek powinien byc od gory i dolu
[#4] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Dziadziomiecio, post #3

Bynajmniej - np. Lotus ma pasek tylko na dole.
[#5] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Marioosh, post #1

Skoro startujesz grę na A1200 z dyskietki, to wejdź do bootmenu (wciśnięte 2 klawisze myszki w trakcie startu Ami) i przełącz tryb graficzny z PAL na NTSC. We wspomnianym przeze mnie wcześniej Lotusie działa - obraz zajmuje cały ekran.
[#6] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@APC74, post #5

W tym cały sęk, że z sentymentu wolę grać na A500 i na tym komputerze odpalam wszystko co nie wymaga AGA... Poza tym jest ciszej (bo mam głośnego HDD w A1200) i przez kartę turbo niektóre tytuły z A500 na A1200 nie chodzą...

Czyli wychodzi na to że nic nie zrobię... chyba że kupiłbym Amigę 500 ze Stanów...
[#7] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Marioosh, post #6

Hm. To trochę komplikuje sprawę... a może tak:
Na A1200 tworzysz dyskietkę startową z HDSleep i emulatorem A500. Taką dyskietkę kompresujesz do obrazu DMS a następnie tworzysz skrypt, który tworzy RAD:, formatuje go i rozpakowuje obraz dyskietki na RAD:.
Teraz odpalasz A1200 z RAD: HDSleep wyłącza dysk a następnie ładowany jest emulator A500. Masz cicho, emulator załatwia sprawę TURBO i gierki śmigają ;)
Pozostaje tylko kwestia włączenia NTSC w emulatorze... Muszę to sprawdzić, od lat nie używałem emulatora A500 i nie pamiętam, jak się włącza ten NTSC - trzeba zajrzeć do dokumentacji...
[#8] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@APC74, post #7

Po co emulator? Wystarczy hdsleep i whdload.

[#9] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Malin, post #8

Ja też nie spotkałem gry, która by mi się na A1200 nie odpaliła :D ale może faktycznie są takie. :P

[#10] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Marioosh, post #1

A ja tam nawet nie wiem o jakim pasku mowa...

Większość starych gier była robiona w rozdzielczościach 320x200 lub 320x240, więc siłą rzeczy czarne pola być muszą...
[#11] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@mailman, post #10

Jeżeli przestawisz Ami na NTSC i Twój monitor obsługuje NTSC to obraz jest rozciągany na cały ekran. Inna sprawa, że są gry PAL w podanych przez Ciebie rozdzielczościach i w takim przypadku muzyka i/lub efekty dźwiękowe mają wyższe tępo (bo zamiast 50Hz masz 60Hz), co niewątpliwie podnosi dynamikę takiej gry

[#12] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Marioosh, post #1

Ogolnie to wyglada tak (pomijajac juz cala kwestie NTSC).

Ogolnie grajac w stare gry uzywasz emulowanych kosci AGA, ECS, OCS. W wiekszosci gry powstaly w trybach 320x256 (analogicznie 640x512). Nie jarze o co chodzi z tym paskiem, poniewaz wlasnie powinienes raczej nie widziec dolnej czesci ekranu gry, a nie widziec jakis pasek. Dzieje sie tak dlatego, poniewaz pecetowe tryby emulujace kosci graficzne pracuja w 640x480, wyswietlajac tryby 320x256 (ktore sa "przeskanokanowane do 640x480) i 640x512, po prostu obcinajac dolna czesc ekranu. Nalezy w taki przypadku w prefsach "Display" zalaczyc "corect aspect ratio" (czy jakos tak, poniewaz nie mam teraz dostepu do peceta. Jednak najlepszym wyjsciem dla emulowanych ukladow graficznych bedzie uzycie trybu 720 (czy jakos tak) na 512 - dzieki czemu zaemulujesz te uklady z pelnym overscanem. Przyda sie to np. w TheSettlers lub niektorych demach, ktore maja nieco wiecej niz 320x256.

Dodane: No trudno napisalem zupelnie na odwrot :)
Zdarza sie.
Ogolnie sciagaj soft z Europy :P

Ostatnia modyfikacja: 31.08.06 01:22
[#13] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Marioosh, post #6

przez kartę turbo niektóre tytuły z A500 na A1200 nie chodzą...

Wszystie chodza pod WHDLoad, a jezeli nie (to jak wspomnialem ostatnio), dopisuj do tooltypow w ikonie - NOCACHE :)

A co do samego szumu, to trzeba bylo zaczynac dopiero w latach 90-tych odrazu z szumiacym HD, albo zakladac teraz w miare dzwiekoszczelne sluchawki :P
[#14] Re: Dlaczego w grach na dole ekranu mam czarny pasek?

@Marioosh, post #6

Spróbuj się przekonać do WHDLoad...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem