[#13]
Re: Jakie simy dzilaja z apollo
@radziu,
post #1
Z postów powyżej wynika że zdania są podzielone, ale tak to już zwykle bywa w tym środowisku. ;)
Testowałem dwie karty Apollo 1240 z różnymi kwarcami od 50 do 80 MHz. Karty pracowały poprawnie niezależnie od taktowania mikroprocesora z każdą pamięcią, a więc z FPM i EDO, o szybkości 60 i 70 nS. Ograniczeniem jest wielkość pamięci - do 32MB na jeden simm. Do karty, po dolutowaniu dodatkowej podstawki, można założyć dodatkowy drugi simm 32MB, jednak nie testowałem tego (taka karta z drugim simmem nie chce się nigdzie zmieścić).
Problemem może być również grubość pamięci (simma). Pamięci dwustronne mogą kolidować z nóżkami od mikroprocesora, jeżeli te nie są odpowiednio przycięte. Chodzi tam o niewiele, 3 rzędy nóżek procesora, najbliższe podstawce simm, muszą być skrócone o 0.5 do 1 milimetra, aby być pewnym, że zmieści się absolutni każda pamięć. W kartach, które miałem w jednej te nóżki były przycięte, a w drugiej nie. Jeżeli pamięć jest jednostronna, albo jest nowszego typu, czyli z tych o takich bardzo niskich układach, oczywiście nie ma to żadnego znaczenia.
Nie próbuj zakładać pamięci 64MB, bez przeróbki na karcie będą z tym same problemy, a maksymalna wielkość jaką karta z takiego simma "zobaczy" to 16MB. Karty Apollo z procesorem M68040 są bardzo czułe na wszelkie zmiany napięcia zasilania. Musisz mieć odpowiedni zasilacz, a i to nie jest gwarancją, że nie będziesz miał kłopotów, jeżeli założysz dodatkowy twardy dysk lub CD-ROM lub coś podobnego, co spowoduje zmianę poboru prądu z zasilacza. Ponieważ każda pamięć zbudowana na różnych układach scalonych, ma z tego powodu trochę inny pobór prądu, podejrzewam że to właśnie dlatego powstał mit o tym że Apollo wymagają simmów specjalnie dobieranych.