[#1] Jakie simy dzilaja z apollo
prosze mi powiedziec jakie mam kupic simy zeby dzialaly z karta apollo 40/40MHz prosze bardzo o odpowiedz

[#2] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@radziu, post #1

fpm lub edo, 32 MB lub mniejsze
[#3] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Valwit, post #2

Do niektorych modeli mozna podlaczyc 64 (na jednym slocie), a znaczna ilosc EDO nie dziala poprawnie z ta karta. Do tych kart pamiec najlepiej kupic w amigowych firmach (bardzo droga opcja). Mozna takze na Allegro 2 x 32 chodza po okolo 30 zl ( w razie czego mozna je ponownie odsprzedac).
[#4] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Andrzej Drozd, post #3

Andrzej Drozd napisał(a):

> Do niektorych modeli mozna podlaczyc 64 (na jednym slocie), a

do apollo 040/40 nie mozna

> znaczna ilosc EDO nie dziala poprawnie z ta karta. Do tych kart

jeszcze takiej nie spotkalem ktora by nie dzialala w moim apollo 040/40. a testowalem >30 roznych typow.

daruj sobie odzywanie sie tylko po to zeby sie odezwac nie wnoszac nic do tematu.
[#5] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Valwit, post #4

Są apollo do tórych można włożyć simm 64 MB , miałem taką kartę i simma 64 MB :D, swego czasu w MA sam Marek Pampuch pisał że jest taka możliwość, bylo to przy opisie Apollo 1240-25MHz ( chyba, już nie pamiętam ). Apollo jest też baaaardzo wredne jeżeli chodzi o pamięć, czasami miałem simmy które nie działały na apollo, albo działały dziwnie np. 32MB było widziane jako 16 i nic nie pomagało, nawet egzorcyzmy ;)
[#6] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Valwit, post #4

Valwit, synku, jo cie prosza. Pierunie kajs ty sie uchowol? Kajs bul ja sie o tym godalo na PPA?
[#7] Re: Jakie simy działają z apollo

@radziu, post #1

Czy któryś z Was jest ze Śląska i ma do odsprzedania takie SIMMy?Najlepiej 32 mb w jednej kości,ewentualnie 16mb.,bo mam tylko jeden slot na RAMy.
[#8] Re: Jakie simy działają z apollo

@Radek Dorosz, post #7

mółbym ci opchnąć 16mb za 20 zeta, ale ja jestem z łodzi :)
[#9] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@radziu, post #1

Drugi slot do Apolla można spokojnie wlutować. Osobiście wlutowałem gniazda do dwóch kart Apollo, powiem więcej - działało potem (jestem hmm... elektronikiem amatorem).
[#10] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Andrzej Drozd, post #6

Na PPA i innych portalach mówi się różne rzeczy. A Valwit mówi nie o tym co słyszał, albo ktoś mu powiedział, ale o tym co samemu ma i to wypróbował. Nie chcę być dla niego nadgorliwym adwokatem, ale wydaje mi się, że to właśnie jego słowa odpowiadają stanowi faktycznemu.

[#11] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@wali7, post #9

chcesz 32 mb dzialajace z apollo ? 30 zl ale tym razem bez dziwnych wymian :) bede w okolicy za jakies 10 dni :)
[#12] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@ArtPo, post #10

No i bardzo dobrze. Jednak istnieja karty ktore troche inaczej pracuja i juz. Kolega wczesniej pytal jakie simmy mozna podlaczyc, a Valwit stanowczo powiedzial z "takie i takie". A tak nie jest do konca. I juz. Teraz pytajacy juz wie czego mozna sie spodziewac i bedzie przygotowany na ewentualny zwrot simmow lub bedzie sie staral kupic z pewniejszego i sprawdzonego zrodla :)
[#13] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@radziu, post #1

Z postów powyżej wynika że zdania są podzielone, ale tak to już zwykle bywa w tym środowisku. ;)

Testowałem dwie karty Apollo 1240 z różnymi kwarcami od 50 do 80 MHz. Karty pracowały poprawnie niezależnie od taktowania mikroprocesora z każdą pamięcią, a więc z FPM i EDO, o szybkości 60 i 70 nS. Ograniczeniem jest wielkość pamięci - do 32MB na jeden simm. Do karty, po dolutowaniu dodatkowej podstawki, można założyć dodatkowy drugi simm 32MB, jednak nie testowałem tego (taka karta z drugim simmem nie chce się nigdzie zmieścić).

Problemem może być również grubość pamięci (simma). Pamięci dwustronne mogą kolidować z nóżkami od mikroprocesora, jeżeli te nie są odpowiednio przycięte. Chodzi tam o niewiele, 3 rzędy nóżek procesora, najbliższe podstawce simm, muszą być skrócone o 0.5 do 1 milimetra, aby być pewnym, że zmieści się absolutni każda pamięć. W kartach, które miałem w jednej te nóżki były przycięte, a w drugiej nie. Jeżeli pamięć jest jednostronna, albo jest nowszego typu, czyli z tych o takich bardzo niskich układach, oczywiście nie ma to żadnego znaczenia.

Nie próbuj zakładać pamięci 64MB, bez przeróbki na karcie będą z tym same problemy, a maksymalna wielkość jaką karta z takiego simma "zobaczy" to 16MB. Karty Apollo z procesorem M68040 są bardzo czułe na wszelkie zmiany napięcia zasilania. Musisz mieć odpowiedni zasilacz, a i to nie jest gwarancją, że nie będziesz miał kłopotów, jeżeli założysz dodatkowy twardy dysk lub CD-ROM lub coś podobnego, co spowoduje zmianę poboru prądu z zasilacza. Ponieważ każda pamięć zbudowana na różnych układach scalonych, ma z tego powodu trochę inny pobór prądu, podejrzewam że to właśnie dlatego powstał mit o tym że Apollo wymagają simmów specjalnie dobieranych.

[#14] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Andrzej Drozd, post #12

Andrzej Drozd napisał:

> No i bardzo dobrze. Jednak istnieja karty ktore troche inaczej
> pracuja i juz. Kolega wczesniej pytal jakie simmy mozna

Gdybyś nie był człowiekiem o ptasim móżdżku to pewnie byś zauważył, że pytanie dotyczyło konkretnej karty.

> podlaczyc, a Valwit stanowczo powiedzial z "takie i takie". A
> tak nie jest do konca.

Bo pytał o Apollo 040/40, które te posiadam.

> I juz.

I jeszcze sobie tupnij, tylko nie za głośno.
[#15] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Valwit, post #14

Valwitku, "och ty zapatrzona w siebie miernoto". Do konca 1998 (lub poczatku 1999) uzywalem Apollo 40/40. Zreszta teraz ta karte ma znajaomy i w kazdej chwili mam do niej dostep. Ostatnio podlaczylem do tej karty simm EDO 64 MB ktory widoczny byl jako 16 MB. Pozatym przeczytaj komentarz Ola. Skoncz juz te twoje idiotyczne zlosliwosci, bo moglo wyjsc na to ze jezeli Radziu trafil na jedna z tych "felernych" Apollo to plul by sobie pozniej w brode ze posluchal takie Valwita, ktory nic nie wspomnial o mozliwych problemach (choc niekoniecznych).
[#16] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@ArtPo, post #13

To jeżeli można ja też coś dopisze ;)
Moja karta miała procek 68040-33 przetaktowany na 40 MHz a później na 49 MHz ( kwarc 98,..... MHz ), nie wiem czemu ale mam wrażenie że po dolutowaniu dodatkowego gniazda simm karta działała stabilniej . Zauważyłem też że na dolutowanej podstawce działały simmy, które mi nie chciały działać na oryginalnej podstawce. AFAIK to u innych posiadaczy apollo w niektórych przypadakach były podobne objawy. Co do zasilania apollo, to najlepiej podpiąć zasilanie bezpośrednio do "grzebienia" na płycie A1200, eliminuje to ewentualne problemy z brakiem napięcia na karcie.
[#17] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Andrzej Drozd, post #15

Andrzej Drozd napisał(a):

> Valwitku, "och ty zapatrzona w siebie miernoto". Do konca 1998
> (lub poczatku 1999) uzywalem Apollo 40/40. Zreszta teraz ta
> karte ma znajaomy i w kazdej chwili mam do niej dostep.

To super.

> Ostatnio podlaczylem do tej karty simm EDO 64 MB ktory widoczny
> byl jako 16 MB.

A teraz przeczytaj co napisalem w pierwszym poscie. Aby ci ulatwic myslenie zdradze ci tajemnice: 32 to jest mniej niz 64.

> twoje idiotyczne zlosliwosci, bo moglo wyjsc na to ze jezeli
> Radziu trafil na jedna z tych "felernych" Apollo to plul by

A gdyby babcia miala wasy, albo idiota Andrzej Le^H^HDrozd (jednak imie zobowiazuje) czytal to, na co odpowiada, to by nie bylo dyskusji. Powod dlaczego widac tylko 16 z 64 MB byl wyjasniany niejednokrotnie, zdaje sie ze nawet tutaj, w tym forum. Ale od takiego polglowka jak ty nie ma co oczekiwac zeby byl w stanie zapamietac wiecej niz imie, nazwisko, adres i w ktorym miejscu ma lapac mamusie za spodnice jak wychodzi na miasto.

> sobie pozniej w brode ze posluchal takie Valwita, ktory nic nie
> wspomnial o mozliwych problemach (choc niekoniecznych).

Bo nie mam w zwyczaju gledzenia bez sensu na hipotetyczne tematy.
Normalni ludzie rozmawiaja na zasadze pytanie - odpowiedz, w razie watpliwosci mozna zapytac ponownie. Debile twojego pokroju nawet na najprostsze pytanie wyrzyguja kilobajty zbednego tekstu, nie wnoszac nic (lub prawie nic) sensownego do rozwiazania problemu. A poniewaz wiem, ze to co odpiszesz bedzie mialo wartosc pierdniecia mojego kota, to pozwole sobie zakonczyc ten watek.
[#18] Re: Jakie simy dzilaja z apollo

@Valwit, post #17

Przeslowia madroscia narodu: "Uderz w stol, a nozyce sie odezwa". Niby tak ale w przypadku Valwita - noga odpada...

A teraz przeczytaj co napisalem w pierwszym poscie. Aby ci ulatwic myslenie zdradze ci tajemnice: 32 to jest mniej niz 64.

Wiec wytlumacz to ze istnieja karty (Apollo) ktore pracuja z FPMami 64, a nie pracuja z niektorymi EDO (64, czy 32)?

A gdyby babcia miala wasy

Starzejesz sie i brzmisz jak towarzysz Stalin.

albo idiota Andrzej Le^H^HDrozd

Nie dosc ze jestes zboczencem (propagujesz tandetne fotki wsadzania czegokolowiek do odbytu), to jestes takze zwyklym hamem. No nic mam kolejny tekst w kolekcji w ktorym mnie obrazasz

(jednak imie zobowiazuje) czytal to, na co odpowiada, to by nie bylo dyskusji.

Ty naprawde nie jestes z tej planety.

Powod dlaczego widac tylko 16 z 64 MB byl wyjasniany niejednokrotnie, zdaje sie ze nawet tutaj, w tym forum.

Zdaje sie ze nadal niedociera do ciebie to co pisza inni uzytkownicy o roznym dzialaniu roznych wersji kart Apollo

Ale od takiego polglowka jak ty nie ma co oczekiwac zeby byl w stanie zapamietac wiecej niz imie, nazwisko, adres i w ktorym miejscu ma lapac mamusie za spodnice jak wychodzi na miasto.

Widze ze jestes bardzo zakompleksiony albo chory nerwowo. Dlugo nie pociagniesz, prawda?

Bo nie mam w zwyczaju gledzenia bez sensu na hipotetyczne tematy.

Niedosc ze jestes ograniczony umyslowo to masz takze skleroze.

Normalni ludzie rozmawiaja na zasadze pytanie - odpowiedz, w razie watpliwosci mozna zapytac ponownie.

Jednak ty nie jestes normalny i udzielasz nieszczegolowych informacji.

Debile twojego pokroju nawet na najprostsze pytanie wyrzyguja kilobajty zbednego tekstu, nie wnoszac nic (lub prawie nic) sensownego do rozwiazania problemu.

To co przedstawiles na PPAto 95% twoich wrednych i zlosliwych docinkow. Jak ktos juz to dobrze ujal: Jestes dnem. Kazde slowo w paszczy dna jest tylko "smierdzacym" przemijajacym epizodem.

A poniewaz wiem, ze to co odpiszesz bedzie mialo wartosc pierdniecia mojego kota, to pozwole sobie zakonczyc ten watek.

No i ladnie podsumowales swoja dziecinna postawe. Zachowujesz sie jak chory bachor w przedszkolu, odrzucony przez reszte. Mama nie dawala relanium, a moze srodowisko skrzywdzilo cie w jakis inny sposob? Moze nie jest jeszcze zapozno i jest czas na leczenie? "Bog sie moze nad toba zmiluje, ale ludzie sa bezlitosni"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem