[#1] Directory Opus z MACD11
Witam! Niedawno zdobyłem (prawie cudem ;)) płytkę MACD11 ze słynnym Directory Opusem w wersji 5.5. Pewnie już wiecie o co chcę zapytać - jak to cholerstwo zainstalować? Przy recenzji owej płytki w Magazynie Amiga pan Marek Pampuch mówił coś o zakładaniu odpowiednich katalogów w RAM:, ale u mnie to chyba nie działa :(.
Drugie moje pytanie dotyczy tego, czy warto zainstalować takiego opusa jako zastępcę OS3.9? Słyszałem, że z czymś tam się może pogryźć, ale co, jak i gdzie - tego już nie wiem.
Przy okazji: Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa ;)
Pozdrawiam.

[#2] Re: Directory Opus z MACD11

@shogun, post #1

Jeśli już zakładać chcesz Opusa jako zastępcę OS 3.9 to tylko 5.82 czyli Magellana. Opus 5.5 ma jeszcze zbyt dużo błędów. Nie zakładałem Opusa 5.5 z MACD więc nie wiem o co chodziło. Ja pracuję na 5.82 jako zastępstwo 3.9 od zawsze i nigdy bym tego nie zamienił (no chyba że na Ambienta i Pegaza-co mam nadzieję nastąpi w przyszłym tygodniu). Jedyne co mnie wkurza w 5.82 to to że nie podaje dobrze partycji powyżej 4GB. Ale ponieważ mam Fast Atę i twardy w trybie split więc mnie to nie dotyczy. A tak poza tym to uważam że pełną wygodę pracy ma się dopiero po zainstalowaniu Opusa Magellana 5.82. Nawet znak kilku Pegazowców co mają zainstalowanego Opusa na Magellana tyle że nie jako zastępstwo.
Pozdrawiam

[#3] Re: Directory Opus z MACD11

@shogun, post #1

Instalowałem DirectoryOpusa z płyty i przebiegała instalacja bez problemów. :D W katalogu DirectoyuOpus jest ikonka Dodaj_przypisania, musisz to zrobić przed instalacją. :D Natomiast jeśli chodzi czy warto to już jest kwestia gustu. Ja zrezygnowałem z niego i wolę jednak Workbencha.

[#4] Re: Directory Opus z MACD11

@Arbuz, post #2

Na Pegazie jest tak samo... pomaga jedynnie komnda info z shell'a, tak to nie wiem ile mam wolnego. Ale Magellan pod Mosem te chodzi ładnie moze nie ideał. Ale prędkość cię zadziwi.... to tyle...
[#5] Re: Directory Opus z MACD11

@spiryt, post #3

Hmm... Wiem, że jest ikonka przypisań i te przypisania zakładałem. Problem w tym, że instalator wywala się na kopiowaniu plików zwracając błąd o problemie z plikami lub katalogami źródłowymi.
Pytanie z innej beczki: gdzie mógłbym zakupić Magellana 5.82?
Pozdrawiam.
[#6] Re: Directory Opus z MACD11

@Brodek, post #4

pomaga jedynnie komnda info z shell'a, tak to nie wiem ile mam wolnego

To w czym problem by to samo co pokazuje komenda Info pokazywał w belce tytułowej Magellan ? Mały skrypt Arexxowy wypluwający co jakiś czas wielkość wolnego miejsca do zmiennej środowiskowej załatwia sprawę...

Pozdrawiam
Darek
[#7] Re: Directory Opus z MACD11

@shogun, post #5

Jak przez internet to co za różnica gdzie... choćby na stronie domowej Magellana: http://www.gpsoft.com.au ...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem