[#1] Awaria HDD w Promodule32
Witam,

Padł mi HDD w mojej CD32 z Promodule32 . Stało się to prawdopodobnie przy spadku/skoku napięcia w sieci. Dysk rusza, ale Amiga go "nie widzi". Czy można jakoś na pececie odzyskać zawartość dysku twardego Amigi?

Chciałem podłączyć używanego Seagate'a zamiast tego Caviara. Po starcie z dyskietki dołączonej do Promodule32, chciałem uruchomić narzędzie do partycjonowania dysku, ale pojawił się komunikat: elsat.device not found. Teraz nie mam pewności, czy coś źle robię, czy może Promodule też jest uszkodzony, chociaż poza dyskiem, wszytko działa.

Proszę o wskazówki jak odzyskać dane i/lub jak podłączyć nowy dysk. Nie jestem "biegły" w tych sprawach.

Dzięki, pozdrawiam

Yarku

[#2] Re: Awaria HDD w Promodule32

@Yarku, post #1

Chociaz mam A1200 ale jedno wiem na pewno, nie próbuj odzyskać dane z dysku za pomocą PC.
Dysk sformatowany na Amidze nie jest widoczny na PC. Z opisu jaki podałeś wynika tylko, ze brakuje sterownika. Sprawdź czy jest na dysku.

[#3] Re: Awaria HDD w Promodule32

@spiryt, post #2

Ok, nie będę próbował odzyskiwać danych na pececie. Sterownika na dyskietce rzeczywiście nie ma (hm a powinien chyba być). Muszę go teraz w jakiś sposób zdobyć - może wyślę maila do elsatu - tylko czy tam ktoś jeszcze pracuje

Ale jak odzyskać dane z dysku Amigi. Może np. padł tylko bootblock? I reszta danych jest w porządku.

Yarku

[#4] Re: Awaria HDD w Promodule32

@Yarku, post #3

Mozliwe ze "padlo" RDB (informacja o partycjach itp.) Jezeli nie spisales sobie tego np. z HDToolboxa lub zapomoca odpowiedniego programu (np. RDBArc) to chyba najszybszym sposobem bedzie zalozenie jeszcze raz JEDNEJ partycji, nastepnie zformatowanie jej ale TYLKO za pomoca opcji QuickFormat i nastepnie odzyskanie danych za pomoca takich programow QuarterBackTools, AmiBackTools lub DiskSalv (osbiscie polecam QuarterbackToolsa, pozostalych praktycznie nie uzywalem i nie wiem jakie moga byc skutki). Odzyskiwac musisz KONIECZNIE na drugi twardy dysk. W przeciwnym wypadku mozesz bezpowrotnie uszkodzic dane.
[#5] Re: Awaria HDD w Promodule32

@Andrzej Drozd, post #4

No właśnie się tego obawiam, że straciłem informacje o partycjach, a były 3. Teraz muszę wykombinować czy można podłączyć (i jak) 2 dyski twarde do Amigi CD32. Ale to dobry pomysł z tym QuickFormat'em. Dzięki.
[#6] Re: Awaria HDD w Promodule32

@Yarku, post #5

To co pisze A. Drozd jest prawdą, ale i tak najpierw musisz spowodować żeby dysk był widoczny. Chyba najlepiej za pomocą HDtoolsa. Dopiero później będziesz mógł coś kombinować.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem