[#1] Wymiana 040 na 060 w karcie PPC
Jestem ciekawy czy ktoś próbował już wymienić procesor 68040 na 68060 w karcie Blizzard PPC. Obie wersje kart (tzn. z 040 lub z 060) były robione na tym samym laminacie. Pozostaje jedynie problem zasilania - 68040 zasilany jest napięciem 5V, a 68060 napięciem 3,3V. Kiedyś czytałem w MA
że kilku ludzi porównywało już obie te karty i że różniły się poza procesorami 68k położeniem jednego rezystora (być może ustala on poziom napięcia zasilania dla 68k).

Proszę o informację na ten temat.
[#2] Re: Wymiana 040 na 060 w karcie PPC

@Daro, post #1

Zgadza się. Na karcie BPPC i CSPPC jest wszystko aba w miejsce 68040 wsadzić 68060. Jeśli czodzi o CSPPC to znam stronkę na której wszystko jest opisane: jakie zworki i gdzie do czego służą. Natomiast BPPC się nie interesowałem, więc albo ktos ci pomoże, albo musisz znaleźć sam na sieci.
[#3] Re: Wymiana 040 na 060 w karcie PPC

@kmilota, post #2

Ja przelozylem w BlizzardziPPC o czym byl niedawno watek na liscie AmigaPl. Poza tym rezystorkiem ( o ktorym napisales i Jacek Rzeuski w ostatnim drukowanym MA). Trzeba przestawic zworke ktora jest miedzy prockiem 680xx a krawedzia karty miedzy kondensatorami tantalowymi w prawe polozenie.
Ta zworka odpowiada wlasnie za napiecie.
Chociaz Valwit napisal ze nie wszystkie karty chca sie przerobic, ale mysle ze warto sprobowac.
[#4] Re: Wymiana 040 na 060 w karcie PPC

@TomK, post #3

Sory ze nie na temat, ale widze po hoscie, ze jestes z bardzo bliska :) Moze ladujesz sie z nami na symphony? :P
[#5] Re: Wymiana 040 na 060 w karcie PPC

@kmilota, post #2

W takim razie proszę o adres tej strony.
[#6] Re: Wymiana 040 na 060 w karcie PPC

@TomK, post #3

Proszę jeszcze o podanie bezpiecznego sposobu wylutowania tego procesora - odsysać cynę z każdego wyprowadzenia przy pomocy miedzianej plecionki, czy też jest inny na to patent?
[#7] Re: Wymiana 040 na 060 w karcie PPC

@Daro, post #6

Oj...jezeli procek nie jest w podstawce to lepiej sprzedaj ta karte i kup taka jaka potrzebujesz. Chyba lepiej zaplacic i miec lepsza niz stracic ta i zaplacic za taka sama)...
[#8] Re: Wymiana 040 na 060 w karcie PPC

@sordan/radiator, post #4

Jak to bylo do mnie to predzej bym sie wybral na Amiga Meeting nawet aie ktos oglasza z mojeho miasta ze ma miejsce, ale mam lenia w d... :D i mi sie nie chce.
[#9] Re: Wymiana 040 na 060 w karcie PPC

@Daro, post #6

Ja juz mialem w podstawce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem