[#1] jak to zrobic ?
Jako stary atarowiec /mam trzy / zaczalem gromadzic teraz konkurencje tj amigi /mam 500 i 600 /, nie moge sobie poradzic z utworzeniem dyskietki z gra na amisie z formatu .adf. Polaczylem PC i amige. Skopiowalem do RAm: gre np. raid.adf umiescilem w RAM: ad2disk no wydaje komende ktora podobno powinna skopiowac raid.adf na dyskietke czyli adf2disk raid.adf i nic !!. No to probuje drugi wariant transdisk -w raid.adf, cos tam sie pisze na dyskietke ale tez nic tego gra nie staruje - czyli pomoicy koledzy amigowcy jak to zrobbic, mam dyskietki, mam gry na PC. Mam rozpracowany transfer PC - Amisia - a moje dziecko czeka i ma dosc PC.
[#2] Re: jak to zrobic ?

@stanisław, post #1

A jak Ci sie udalo zmiescic ADF w pamieci RAM jesli, jak przypuszczam, masz tylko 1MB RAM?
ADF2DISK wymaga min. kickstart 2.0
Transdisk zadziala juz na kick1.3

Skorzystaj z TranADF. Pozwala on na rozpakowanie na dyskietke amigowa spakowane zipem lub gzipem adfy w "locie" (wymagana jest min. kick2.0)
[#3] Re: jak to zrobic ?

@Norbert, post #2

Mam amige 600 z 2 MB RAM i na niej cwicze to zagadnienie a na 500-stce mam zamiar grac. czyli musze sie zmodernizowac bo mam wersje 1.3.
[#4] Re: jak to zrobic ?

@stanislaw, post #3

Nagraj dyskietki na A600(masz 2MB), a grac mozesz na A500

[#5] Re: jak to zrobic ?

@stanisław, post #1

Napisz dokladnie co sie dzieje. Co do komendy to sprobuj wpisac takie cos:
Jezeli adf2disk jest w C: na dyskietce - c:adf2disk ram:raid.adf , a jezeli adf2disk wrzuciles do ramu to - ram:adf2disk ram:raid.adf
Czy probowales przegrac w ten sposob inna gre? Sprawdz raida.adf pod WinUAE, bo w sieci rozne rzeczy mozna znalezc (lacznie z uszkodzonymi ADFami, ktore zostaly przegrane z uszkodzonych dyskietek bez weryfikacji lub z jakimis wirusami).
[#6] Re: jak to zrobic ?

@Andrzej Drozd, post #5

Dzieki przecwicze to w domu i sprobuje zrobic. Tak do wyjasnienia jestem "zielony" z amigi :)). Wrzucam do ram: w amidze adf2disk i gre np. ten raid.adf no i przechodze do RAM: i daje komende adf2disk raid.adf i naped nic nie proboje zrobic a mam czysta dyskietke w napedzie df0:. Jak probuje to samo z transdiskiem to owszem pisze cos na dyskietke tylko gra sie nie uruchamia a dyskietka wyglada jakby byla czysta. Mam kickstart wersji 1.3, w obu amigach. A jak probuje uruchomic adf2disk z dyskietki to pisze mi ze nie zna takiej komendy. mam pytanie ? po uruchomienia Twina pod Workbenchem jak juz skopiuje z PC do RAM: na amidze gry i np adf2disk to koncze polaczenie i pod workbenchem wchodze do RAM: i probuje to zrobic czy tu czegos nie mieszam ?.
[#7] Re: jak to zrobic ?

@stanislaw, post #6

> Wrzucam do ram: w
> amidze adf2disk i gre np. ten raid.adf no i przechodze do RAM:
> i daje komende adf2disk raid.adf i naped nic nie proboje zrobic

Napisz komendę z pełnym dostępem np.: RAM:adf2disk RAM:raid.adf
> Mam kickstart
> wersji 1.3, w obu amigach.

Dziwne bo w Amidze 600 jest kickstart 2.+

> A jak probuje uruchomic adf2disk z
> dyskietki to pisze mi ze nie zna takiej komendy.

Jeżeli adf2disk nie jest w katalogu C: dysku systemowego to napisz: df0:i ścieżka dostępu np. df0:adf2disk
:D

[#8] Re: jak to zrobic ?

@stanislaw, post #6

Niestety adf2disk wymaga kickstartu minimum 2.0. Ciekawe kto mial taki dziwny pomysl ze wlozyl do A600 kick 1.3? Moze dla "kompatybilnosci" starych gier? Podeslalem ci adf2disk z gui (nie bedziesz musial pisac komend) oraz kick 2.0 i 3.0 dla A600 (niestety takze w formacie ADF, moze przekopijesz to transdiskiem). Z drugie strony nie wiadomo czy te dyskietki "rusza" na kick1.3...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem