[#1] Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500
Witam,
A wiec wydobylem ze strychu moja A500 (ehh)
ma tez kontroler AT-Bus elboxu i jakies tam HDD (rozne od 1G do ...)
i teraz mam pytanie czy da siew podlaczyc do A500 kik 1.3 !!!
Probowalem ale nic HDToolbox nie wykrywa , co sie da z tym zrobic ??
[#2] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@roon, post #1

A jaki device obsluguje HDD IDE na A500?
Domyslnie HDToolBox ma ustawione scsi.device.
Nie masz dyskietek instalacyjnych do tego kontrolera?
[#3] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@Norbert, post #2

Nie nie mam zadnych dyskietek do tego
a nazywa sie toto - Kontroler AT-BUS HD - made in Poland by Elbox
to takie plastikowe pudelko podlaczane z boku amisi .
[#4] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@roon, post #1

A jesteś pewien że jest to kontroler Elboxu?
Kontrolery do A500 robił Elsat, jeśli jest to dzieło Elsatu to:
- kontroler ma własny device w ROMie
- obsługuje tylko jeden HDD (podobno jest jakiś programowy patch)
- ma własne oprogramowanie do partycjonowania, również pod OS 1.3
- nie jest zgodny z RDB
To ostatnie oznacza że nie użyjesz go z HDToolBoxem, jak również dysk spartycjonowany pod tym kontrolerem nie jest widziany pod A1200/4000.
[#5] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@wali7, post #4

A teraz słówko ode mnie. Miałem swegoale czasu A500 i kontroler Mega-RamHD. Faktem jest, jak już napisali koledzy, kontroler ten używał z tego co pamiętam "eide.device" czy coś takiego, faktem jest że jest do tego specjalna dyskietka i chyba właśnie tam miałem programik którym to dzieliłem dysk twardy. Niestety jakiś kretyn wprowadził własny sterownik do obsługi twardego dysku... Ale tutaj jeszcze jedna uwaga....
Może tylko ja miałem taki przypadek. Podłączyłem do niego dysk 3.2 GB, chyba Seagate lub Samsung.... I były cyrki z partycjami... już tego nie pamiętam dokładnie ale:
- na kicku 1.3 maksymalna partycja jaką udało mi się uzyskać miała rozmiar 800MB, oczywiście było to OFS lub FFS (ale raczej nie FFS bo A500 tego nie czyta, ale nie dam sobie ręki uciąć)
- na kicku 2.0 maksymalna partycja miała rozmiar 1.3 lub 1.7 GB

Problem był tego typu że nie można było przekroczyć tych wielkości, może to była wina mojego dysku. Co prawda dało się utworzyć partycje większe ale stawały się NDOS po resecie kompa.... I jak pamiętam to wspomniane wielkości dało się uzyskać po stworzeniu jednej partycji bo jeśli zacząłem dzielić je to mogłem uzyskać jedynie znacznie mniejszą pojemność...
[#6] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@roon, post #1

Hmm, pewnie tak jest. MegaRAM HD miał mój kolega, instalowałem mu to urządzenie. Nie używał on jednak OS1.3, miał bowiem przełącznik z 3.0. Pamiętam, że były osobne wersje programów dla 1.3 i 2.0+. Próbowałem przegrać dane na moją A1200 - zdecydowanie partycje nie były widziane (HDToolBox dysk wykrywał). Więc aby używać tego urządzenia trzeba mieć oprogramowanie do niego.
Co do dysków, to w czasach kiedy powstały urządzenia Elsatu nikomu nie śniło się dyskach większych niż 1 GB. Kolega kupił wtedy jak dla mnie olbrzymi dysk Seagate 850MB (ja miałem w A1200 210 MB), podzielony na partycje bodajże 100 i 750 MB.
Życzę miłego używania (a może lepiej rozglądnąć się za A1200?).
[#7] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@wali7, post #6

Wielkie dzieki za odpowiedzi ,
wiec tak fakt to Elsatowskie cos
i nawet udalo mi sie znalesc (chyba) program do tego,
nazywa sie to HdPrep , niestety proby odpalenia programiku
powoduja zwis , bawilem sie troszke tym na WinUAE i faktycznie
programik pada na kiku 1.3, no nic za dni pare bede mial przelacznik z 1.3 na 3.0 wiec zobacze jak bedzie.
Fakt myslalem nad 1200 ale .... toche kasy szkoda wiec musial bym sprzedac A500 a do niej mam wielki sentyment (dzieki niej bawie sie komputerami zawodowo) no i jedt duze niebezpieczenstwo ze po zakupie 1200 mial bym wiecznie potrzebe jej rozbudowy
[#8] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@roon, post #7

Gdzieś mam jeszcze skopiowaną tą dyskietkę, jeśli potrzebujesz to daj znać, odszukam i podeślę...
[#9] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@LITWIN, post #8

znalazlem w necie zainstalowalem hulllaaa ale dzieki za dobre checi !!
[#10] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@roon, post #9

Trzeba było najpierw szukać informacji na necie.
I w razie wiekszych klopotów dopiero zapytać sie na forum
[#11] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@Norbert, post #10

no tak , ale jestes mily , nie ma to jak kogos zjechac,
a moze jestem totalny zeielony, a moze szukalem i nie znalazlem i dlatego naskrobalem tutaj. Tak sie sklada ze wczesniej szukalem i nie znalazlem bo bylem przekonany ze standardowy HDToolbox zadziala i ze to wina kikstartu , a pozniej ze to Elboxu produkt , dopiero jak zadzwonilem do elboxu to mnie naprowadzili ze to Elsatowskie i juz bylo z gorki.

I chyba nie ma co nazekac ze tu napisalem , to forum po to jest !!!!
I kto jak nie amigowcy powinni sie czymac razem.
[#12] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@roon, post #11

przynajmniej powinno tak byc, szkoda ze dla kilku kolegow pomagac znaczy tak naprawde przeszkadzac. Ale ale pamietam ze do A500 byla jakas turbina z 030 i portem hd moze jeszcz gdzies znajdziesz
[#13] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@roon, post #11

Wszystko sie zgadza. Forum jest po to, aby pomagac, ale...
Najpierw wypadołoby dokladnie zorientowac sie co to za urzadzenie, przeszukac internet, a dopiero w razie problemu napisac na forum.
[#14] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@Norbert, post #13

Tak , poszukac itd. wiec ja szukalem a jakze i nic nie znalazlem wiec tu napisalem ( bylo nie bylo po kilkunastu latach znow zapalalem miloscia do Amisi . No ale juz problem rozwiazalem i po temacie Dzieki wszystkim za pomoc, no i ktos doradzil zebym dal sobie siana z A500 i zamienil na 1200 i tak zrobilem w piatek odbieram A1200 + apollo 1240/40 ale bedzie jazda hehehe moj pc pojdzie w odstawke mimo ze tez jest wypasiony tj. chlodzenie wodne , szyba w budzie podswietlenie itd.
Ale co amiga to amiga doszedlem do wniosku ze mam w pracy dosc zabawek typu mocne Pc , RS-y itd. a w domu amiga rulez ,
jak odpalilem A500 i pinbala to malo sie nie rozplakalem jak zobaczylem ekranik i ta muzyczke ehhh tyle godzin sie przegralo na amisi kiedys.
No ale teraz czas sprzedac moje 2 A500 i kasa na A1200 pojdzie.
Jeszcze raz dzieki za pomoc i mysle ze zagoszcze na tym formum na stale
[#15] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@roon, post #1

... odbieram A1200 + apollo 1240/40...
Heh, nieźle. Mnie udało się złapać 1200+030/50 ale za to od cholery dodatków (z monitorem "Microvitec" włącznie!). Masz rację..... Amiga to je to! PeCet ok, ale nie ma Cannon Fodder'a takiego jak na Amy
[#16] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@LITWIN, post #5

Amiga z 1.3 w obsłudze twardego czyta FFS jeśli by ustawiało się OFS to max partycja wynosiła 50MB.
Na MegaRamie Elboxa miałem Conera 540MB z trzema partcjami fakt, że już pod 3.0

[#17] Re: Czy sie da ?? HDD + AT-BUS + A500

@wali7, post #6

Jezeli jest MegaRamHD mozna dysk spartycjonowac uruchamiajac HDToolBox z parametrem elsat.device
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem