[#1] FFmpeg i msmpeg4?
Witam! Kolejne pytanko z serii niewiadomych... :)
Mam animacje o nastepujacyhc parametrach: Codec-M$MPEG4, 640x480 800kB/s, mp3 48.0 kHz mono 64kB/s. Ta wlasnie chcialbym na mpg'a konwertnac jednak kaszani sie obraz, a dokladniej robi sie szary (taj jakby bumpmap jednak bez krawedzi) i przy ruchu jest rozowy. Moze jest jaki parametr odpowiedzialny za to, z ktorym nie mialem szczescia sie zapoznac;) lub ffmpeg tego nie trawi? Za wszelkie rady dziekuje. Pozdrawiam!
[#2] Re: FFmpeg i msmpeg4?

@Lokaty, post #1

Jeśli ten filmik jest poprawnie wyświetlany przez FroggeraNG, to z jego konwersję ffmpegiem nie powinno być kłopotów. Podaj też składnie jaką stosujesz przy konwersji tego filmu.
[#3] Re: FFmpeg i msmpeg4?

@kmilota, post #2

Niestety na FroggerzeNG nie mialem szczescia go odpalac, ale robilem to AMP'em i dzialal. Jesli konwertuje na mpeg1video to bitrate obrazu zachowuje taki jaki jest w oryginale, z dzwiekiem tak samo jednak zazwyczaj zmieniam ten na mp2 i zmniejszam rozdzielczosc do 320x240.
Czasami ustawiam bitrate obrazu na 1150 (jak vcd) lub 575 i bitrate dzwieku 224 dla 1150 i 112 dla 575 czyli optymalne rozwiazania, aby zsynchronizowac obraz z dzwiekie. A tak na marginesie jezeli mam animke mpeg4 z dzwiekiem niekompresowanym pcm_16le i przerabiam ja na mpg'a i dzwiek kompresuje zgodnie z parametrami obrazu to dlaczego dzwiek sie wali? Moze masz jakies pomysly?
[#4] Re: FFmpeg i msmpeg4?

@lokaty, post #3

Jest jedna odpowiedź i to dokładnie sprawdzona: FFmpeg nie potrafi poprawnie zrobić VCD (czyli mpeg1video) i stęd te rwanie synchronizacji. To jest jedna z największych wad ffmpeg. Nawet przy mpeg1video nie potrafi robić klatek "B". Jedyne rozwiązanie, to przekonwertować dany film mpeg4 z niższą rozdziałką.
A jeśli chcesz zrobić VCD, to musisz ffmpegiem rozbic film na klatki i złożyć go mpeg2enc+. Mpeg2enc+ robi to idealnie.
[#5] Re: FFmpeg i msmpeg4?

@kmilota, post #4

Wielkie dzieki!:)
Wiem ze mpeg2enc+ robi to dobrze jednak predkosc skladania animki na moim 603e/250 jest znacznie mniejsza niz FFmpegiem na mpeg1video.:(
Wracajac jeszcze do tego M$MPEG4 to jest na to jakas rada?
A o co chodzi w tych klatkach B?
Pozdrowionka!
[#6] Re: FFmpeg i msmpeg4?

@lokaty, post #5

Zacytuję tu kawałek tekstu z eXec 2/2000:
Typ B - obraz jest kodowany w trybie inter, z wykorzystaniem 2 obrazów referencyjnych. Pierwszy z nich jest typu I lub P i bez pośrednio poprzedza obraz bieżący.

Więcej w eXec 2/2000.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem