[#1] Filmy i MPlayer
Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po uruchomieniu PegazaII to MPlayer i próba DVIX i DVD. Filmy na 1GHz chodzą bajer ale...
1) MPlayer przy DVD daje napisy ale nie polskie. A wprowadzenie w tooltypach ikonki pol,po,pl itp. nic nie daje. Jest jakieś Gui do tego? Albo dajcie sposób na to.
2) Mplayer przy DIVX itp. napisy polskie są ale bez polskich liter. Wrzuciłem keymaps ISO-PL, zmieniłem czcionki na Iso i nadal jest do kitu.

Pomóżcie.

ARBUZ
[#2] Re: Filmy i MPlayer

@Arbuz, post #1

Żeby w DivX-ach były polskie litery ściągnąłem ze strony MPlayera
pakiet specjalnych czcionek do niego w standardzie CP1250. Po
utworzeniu (w katalogu, w którym jest MPlayer) katalogu "conf" a w nim
katalogu "font" skopiowałem tam oba pliki czcionki oraz plik
"font.desc". Po tej operacji mam polskie litery w napisach przy
filmach w DivX.
[#3] Re: Filmy i MPlayer

@Grzegorz Kraszewski, post #2

THX za pkt 2
A co z DVD i polskimi chociaż tekstami nie mówiąc o polskiej ścieżce dżwiękowej. Jest w MPlayerze Gui czy wszystko jest z tooltypów i shela?
[#4] Re: Filmy i MPlayer

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Acha a mógłbyś podać link do MPlayera, bo na tym z teleportu to nie widzę tych czcionek.
[#5] Re: Filmy i MPlayer

@Arbuz, post #1

Co do DVD to słyszałem, że robi się to podając parametry w shellu, ale
nie mam odtwarzacza DVD więc nie sprawdzałem. A jeśli chodzi o
MPlayera to www.mplayerhq.hu.
[#6] Re: Filmy i MPlayer

@Arbuz, post #3

Poczytaj dokumentacje tam jest wszystko opisane co do DVD jesli nie masz moge podeslac daj tylko nzac na priv...
[#7] Re: Filmy i MPlayer

@Arbuz, post #1

o może mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zmusić mplayera do
wyświetlenia napisów wogóle.

Dziękuje
[#8] Re: Filmy i MPlayer

@Goramo, post #7

Program automatycznie szuka napisow pod nazwa filmu + rozszerzenie txt.
Jesli odpalasz program z CLI to nalezy podac -sub przez sciezka dostepu do pliku z napisami
[#9] Re: Filmy i MPlayer

@Arbuz, post #1

Polski stuff przy DVD:

-alang=pl
-slang=pl

czy jakoś tak :) 1wsze do audio, 2gie do napisów.
[#10] Re: Filmy i MPlayer

@Goramo, post #7

U mnie już działa i DVD i DIVX.Musiałem zrobić dwie ikonki (dla każdego rodzaju filmu). Aby łykało DIVX i były polskie napisy zaznacz w tooltypach: SUBTITLE_LANGUAGE=pl. Poza tym musisz mieć polskie fonty w katalogu z programem najlepiej cp1250. I powinno działać.
Pozdrawiam

THX Krashan
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem