[#1] pegaz i stalka
Mam karte sieciowa od stalego lacza, dziala mi ona na PC i mam starowniki pod Linux. Czy jezeli wloze ja do pegaza i zainstaluje sterowniki na linux
to bedzie mi chodzila (karta jest firmy SAMSUNG) ???. Czy linux na PC jest kompatybilijny z linuxem na pegaza ???
[#2] Re: pegaz i stalka

@Wrona, post #1

linux x86 jest kompatybilny z linuksem ppc, ale nie binarnie. sterowniki bedziesz musial przekompilowac (o ile nie ma gotowych). Jesli to zwykla karta sieciowa to mozesz uzyc tej na plycie pegaza (rowniez spod mosa/amigaos)
[#3] Re: pegaz i stalka

@Wrona, post #1

Chyba pytanie powinno być w dziale morphos a nie amiga.
[#4] Re: pegaz i stalka

@Valwit, post #2

sieciówke mam na dziwne wejscie (podobne do anteny tv) A jezeli dokupie przejsciówke to bede mogl z pod MOSa wpisac IP, bramki podsieci ....?
[#5] Re: pegaz i stalka

@Wrona, post #4

a nie jest to przypadkiem "modem" do kablowki? bo to wtedy troche inna bajka.
[#6] Re: pegaz i stalka

@Valwit, post #5

Mam stale radiowe czyli do karty podlanczam antene, która mam za oknem
Sadze ze to jest sieciówka poniewarz ma oznaczenia SAMSUNG 11Mbps
[#7] Re: pegaz i stalka

@Wrona, post #6

Karty radiowe nie są obsługiwane pod MorphOSem (brak sterowników). Nie mam pojęcia jak jest na linuksie.
[#8] Re: pegaz i stalka

@Jacek Piszczek, post #7

Pod linuxem działaja przynajmniej czytalem taki artykuł ja to zrobic. Mozna go znaleźc na http://newbie.linux.pl/

Ja rozwiązalem ten problem inaczej, kupilem Acccess pointa. Planet wypuścil nowy model w hurtowni kosztuje popnizej 200zł netto więc cena jest przystępna... połączyłem sie z siecia która jest niedaleko mnie i jak narazie działa super....
[#9] Re: pegaz i stalka

@amigafan, post #3

U mnie to jest rozwiazane tak, ze antena jest podpieta do access point`a a access point z normalna karta sieciowa przez skretke. a w kompie normalnie bramka i numer IP itp.
[#10] Re: pegaz i stalka

@amigafan, post #3

dlaczego uważasz, że pytanie dotyczące systemu operacyjnego powinno być w dziale poświęconym innemu systemowi operacyjnegmu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem