[#1] muza pod linuksem (Pegaz)
Przy uruchamianiu KDE wyskakuje mi komunikat, że nie rozpoznano karty muzycznej. Jak ją ożywić (pod Debianem)
Wybaczcie, że w dziale Morphos ale naprawdę nie wiem, gdzie to powinno być...
[#2] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Tomek, post #1

problem chyba rozwiaza sterowniki alsa... do sciagniecia beta-2 w katalogu linux.... tak mi sie wydaje niech ktos to potwierdzi... w kazdym razie mozna sprobowac....
[#3] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Brodek, post #2

nie wiem... ale byc moze tak, u mnie na nowym jadrze tez sie pluje o
muze, na starszym dziala wszystko oki
[#4] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Tomek (Kaczus), post #3

niedobrze... problem z jądrami... niedobrze... ;)
[#5] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Tomek, post #4

Dofciapus no... :P
[#6] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Tomek, post #1

Czy uruchomiajac KDE, jestes zalogowany jako root ?

[#7] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Mufa, post #6

Raz tak raz nie efekt zawsze ten sam...
[#8] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Tomek, post #1

Trzeba przekompilować moduły ALSA. Znajdziesz je w pakiecie alsa-source. Niestety zwykle przy zmianie jądra trzeba kompilować ponownie. Oprócz tego trzeba dodać użytkownika do grupy audio, ale pewnie to już zrobiłeś.

[#9] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Mufa, post #6

Z konta roota najlepiej jak najmniej korzystać, a już tymbardziej nie należy X-ów / KDE startować. Kiedy koniecznie potrzebujesz uprawnień roota - bo np. chcesz dodać kolejnego użytkownika, coś doinstalować, itp. - to używaj polecenia su. Dodaj użytkownika (z którego normalnie korzystasz) do grupy audio poleceniem adduser i po kłopocie.

[#10] Re: muza pod linuksem (Pegaz)

@Tomek, post #1

A moze poprostu zgubiles moduly. Wpisz modconf i sprawdz czy masz odhaczone stery do Twojej karty muzycznej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem