[#1] Linux na Pegazie
Po ponad miesiącu zachwytów nad MorphOsem chcialbym zarzucić na Pegazika Linuxa. Dostalem od eFunzinu 1CD z linuxem a resztę trzeba podobno ściągnąć z netu. Znalazem gdzieś na sieci najróżniejsze dystrybucje linuxa i jest tam też DebianPPC3.02na chyba 6CD będzie dobry? Pomóżcie bo bym zobaczyl w końcu jak dziala linux na Pegazie. A może ktoś by napisal jakiegoś artka na temat instalacji linuxa na PEG?
Pozdrawiam
[#2] Re: Linux na Pegazie

@Arbuz, post #1

Sciagnij pegxlina tam prynajmniej masz wyszystkie pakiety (MOL tez jest) co prawda wspolpraca tej wersji konczy sie na radeonie 8500 i wszystkich voodoo ale to wystarczy....
[#3] Re: Linux na Pegazie

@Arbuz, post #1

Czy masz stałkę? Jeśli tak, to polecam instalację sieciową Debiana.

[#4] Re: Linux na Pegazie

@Brodek, post #2

O ile mnie pamięć nie myli to Arbuz ma PegaII G4. Ja mam PegaII G3 i PegXLin na nim się nie uruchamia/bootuje. Wywala błąd i koniec. Z informacji z list dyskusyjnych dowiedziałem się, że PegXLin jest na Pega I. Choć może o czymś nie wiem? Zainstalował go ktoś na II bez problemów?

[#5] Re: Linux na Pegazie

@Czajka, post #4

Jest na pega I, ale zmieniajac jadro mozna go uzywac na peg2... trzeba sciagnac odpowiednie jadro i drivery
[#6] Re: Linux na Pegazie

@Tomek (Kaczus), post #5

OK. Walczę z tym już jakiś czas. Dzięki uprzejmości kolegi ściągnąłem już chyba wszystko na ten temat. Możesz dokładnie podać co? gdzie? i jak?

[#7] Re: Linux na Pegazie

@Rafał, post #3

Stałki niestety nie mam. Czy samo ściagnięcie PegXLin-a starczy? Pozdroffki
[#8] Re: Linux na Pegazie

@Arbuz, post #7

czesciowo - jesli masz pega2, to musisz jeszcze dociagnac nowsze jadro
i drivery
[#9] Re: Linux na Pegazie

@Arbuz, post #7

Starczy.... na płycie jest całkiem sporo softu, może nie najnowszy ale jest
[#10] Re: Linux na Pegazie

@Brodek, post #9

THX. Jak ściągnę to może uda mi się zainstalować.
Pozdrawiam
[#11] Re: Linux na Pegazie

@Tomek (Kaczus), post #8

Mam już PegXLin i nie bardzo wiem co robić dalej gdyż ani z ambienta nie mogę wystartować z instalacją ani podczas startu systemu spod firmware. Wpisuję:,,boot install video=tdfx hdc=ide-scsi'' i wyskakuje błąd a w instrukcji pisze że przy botowaniu z cd powinien się pojawić little penguin
pozdrawiam
[#12] Re: Linux na Pegazie

@Arbuz, post #11

Uuuuu z Ambienta sie nie da....

Co do OF to skopiuj plik installer i pegxlin na partycje z boot.img

i dopiero bedzie ok
[#13] Re: Linux na Pegazie

@Brodek, post #12

Tak też zrobiłem. Spreparowałem jeszcze oddzielny twardy dla linuxa. Resetuję, przerywam ładowanie ambienta, wpisuję,,boot install video=tdfx hdc=ide-scsi'', wrzucam do cd PegXLin, coś tam chwilę pożre wyskakują różne dane i kończy się wszystko dwoma linijkami:
Calling Quiesce
Returning 0x0001000 from prom_init
I to jest tyle co zostaje z linuxa.

Pozdrawiam
[#14] Re: Linux na Pegazie

@Arbuz, post #13

czekaj czekaj na peazie II to chyba nie zadziała ale może ktos sie wypowie co to testował????
[#15] Re: Linux na Pegazie

@Brodek, post #14

SCSIConfig nie potrafi tworzyc partycji linuxa. Niby ma taka mozliwosc
ale linux nim stworzonej partycji nie widzi. Musisz wykorzystac peceta
i np. PartitionMagic7.0 Inna sprawa jest, ze na PegII dziala jadro
2.6.4 ale do niego nie ma installera a za cienki jestem w te klocki
aby powiedziec ci co dalej. Moje pytania na pegasos-pl@yahoogroups.com
w tej sprawie pozostaja bez odpowiedzi. Podobno Kaczus cos wie a
przynajmniej takie odnioslem wrazenie czytajac jego wypowiedzi na tym
forum; patrz kilka pozycji wyzej. Moze on pomoze??? A propos: jak
pamietasz goscia z torba (w niej byla swieza plyta PegII z G3) ktory
na AmigaMeeting zadawal ci mase pytan, to wlasnie ja. Hej.
[#16] Re: Linux na Pegazie

@Czajka, post #15

Po co jakis PM do tworzenia partycji? Linuxowa partycje mozna stworzyc pod MOSem (odpowiednie id trzeba jej nadac), a potem tylko ja sformatowac pod linuxem. Albo mozna odrazu pod linuxem - stworzyc, bez szkod dla istniejacych juz partycji MOSowych (oczywiscie, jak sie niczego nie spieprzy ;)).
[#17] Re: Linux na Pegazie

@marcik, post #16

Zgadza sie, ale... zeby cos zrobic pod linuxem, trzeba juz go miec.
Aby go miec, trzeba miec partycje i kolo sie zamyka, bo id partycji
linuxowych znam ale SCSIConfig zle je zaklada i jadro linuxa nic z
taka partycja nie zrobi. Jak jestes w temacie to powiedz co dalej. Mam
wszystkie pliki z katalogu lutora (z wyjatkiem jadra 2.6.7) i z bety2
oraz kompletnego PegXLina. Moj komp to PegII i Radeon8500. Jak ruszyc
z PegXLinem???
[#18] Re: Linux na Pegazie

@Czajka, post #17

Zgadza sie, ale... zeby cos zrobic pod linuxem, trzeba juz go miec. Aby go miec, trzeba miec partycje i kolo sie zamyka, bo id partycji
linuxowych znam ale SCSIConfig zle je zaklada i jadro linuxa nic z taka partycja nie zrobi.

Jadro z czysta partycja linuxowa tez nic nie zrobi ;). Kazdy linux przy instalacji najpierw daje mozliwosc podzielenia i sformatowania dysku, wiec takie podchody nie sa potrzebne.

Mam wszystkie pliki z katalogu lutora (z wyjatkiem jadra 2.6.7) i z bety2 oraz kompletnego PegXLina. Moj komp to PegII i Radeon8500. Jak ruszyc z PegXLinem???

Nie moge Ci nic powiedziec, gdyz mam Peg1. Ale ja bym sobie dal spokoj z PegXLinem (ma juz troche stare pakiety) i zainstalowal sobie normalnego debiana za pomoca jader sarge do netinstall. Niestety nie znam urla, bo sam uzywam Gentoo (jego jednak nie polecam poczatkujacym, bo instalacja jest straaasznie dluga). Jak kumasz po angielsku to najlepiej skierowac pytania na http://linux.pegasosppc.com lub http://ppczone.org - tam na pewno znajdzie sie ktos z wiedza, aby pomoc.
[#19] Re: Linux na Pegazie

@Czajka, post #17

partycje linux i swap zobilem pod mosm wiec nie gadaj ze sie nie da.... :) i linux widzi ja bez problemu
[#20] Re: Linux na Pegazie

@Arbuz, post #1

Mam pytanie odnośnie tych linuksowych partycji, mianowicie jak one są zapisane tzn. w amigowym RDB czy pecetowym MBR?
[#21] Re: Linux na Pegazie

@Sylwester, post #20

Obslugiwane sa i mbr i rdb.
[#22] Re: Linux na Pegazie

@Brodek, post #19

OK. Temat zamkniety. Czy mozesz teraz powiedziec co dalej z PegXLinem
na PeguII i Radeonie 8500??? Instalacja sieciowa nie wchodzi w gre.
[#23] Re: Linux na Pegazie

@Czajka, post #22

Zgadzam się z przedmówcą przejdxmy od słów do czynów
ps. Czajka pamiętam cię dobrze. Pozdroffki
[#24] Re: Linux na Pegazie

@Arbuz, post #23

ja nie mailem zadnych problemow postepowalem wszystko tak jak w instrukcji (readme na plycie) i info na stronie jak przygotowac partycje w SCSiconfigu. Nic wiecej nie robiłem poprostu dziala
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem