[#1] ile ramu do Pegaza?
Wiem, wiem, im wiecej tym lepiej, ale tak serio czy 256MB ramu pod MOSem jest wystarczajace, czy 512MB pozwala na bardziej komfortowa prace? Warto wlozyc od razu tyle czy moge sobie na razie darowac, kupic wiekszy dysk, wlozyc 256MB a dokladac pozniej?
[#2] Re: ile ramu do Pegaza?

@quaint, post #1

zalezy... jak do debugu to lepiej miec wiecej niz 256, bo ponizej jest
resetowana pamiec podczas rebootu, do wiekszosci rzeczy jednak 256
wystarcza - najlepiej zobaczyc jaka roznica jest w cenie - nie znam
aktualnych cen, moze sie okazac, ze 256 sie juz nie oplaca kupowac
(tak bylo 128 kontra 256, jak ja kupowalem pegaza)
[#3] Re: ile ramu do Pegaza?

@quaint, post #1

Z wlasnego doswiadczenia zauwazylem, ze 128MB to ciut za malo, 192MB w zasadzie starcza, a 256MB to juz nawet troche asekuracyjnie. Jak nie obrabiasz gigantycznych obrazkow to 256MB spokojnie starczy.
[#4] Re: ile ramu do Pegaza?

@quaint, post #1

Ja mam 256 i zuzycie pamieci u mnie przy normlanej pracy (irc+www+gcc) przy kompie zadko przekracza 140-150MB. Jedynie czasem przy MAME brakuje troche pamieci i trzeba pozamykac inne programy, ale to jest taki potwor, ze jemu to wszystkiego malo, a w szczegolnosci procka :).
[#5] Re: ile ramu do Pegaza?

@Tomek (Kaczus), post #2

ok, dzieki. 512MB (DDR 333) jest za 360zl, a 256 (DDR 333) za 175zl, wiec skoro wystarczy to wezme 256. A co sie dzieje po resecie z pamiecia powyzej 256MB?
[#6] Re: ile ramu do Pegaza?

@quaint, post #5

Moze zostac niewymazana, dzieki temu tam moze byc log-debug (cos ala
stary amigowy rad:.Jeśli chodzi o pamięc, widzę, że nadal trzyma
cenę... to rzeczywiście jeśli nie potrzeba, szkoda pieniędzy,
natomiast wiadomo, jeśli różnica byłaby rzędu 50zl to bym się nie
zastanawiał :)
[#7] Re: ile ramu do Pegaza?

@quaint, post #1

Jeśli chcesz pobawić się MAME'm lub innymi emulatorami to zdecydowanie 512. Jeśli nie - 256 powinno wystarczyć.
[#8] Re: ile ramu do Pegaza?

@quaint, post #1

Kup 256MB na jednej kostce żeby móc później ewentualnie dołożyć drugie. Ja mam 256MB i nie trafiła mi się sytuacja żeby zabrakło RAMu. Ale zaznaczam - ja nie używam MAME, Linuxa, MacOS 9/X.

A tak swoją drogą to MAME jest jakieś powalne, że z wersji na wersję tak coraz bardziej żre RAM. Ktoś tam coś źle pomyślał chyba i jakby trochę po lamersku zorganizował wszystko w tym emulatorze. Powinno to być podzielone na jakieś moduły, które się wczytują w zależności od tego jaką gre się odpala. A tu główny plik wykonywalny osiągnął wręcz zboczone rozmiary i rośnie jak na drożdżach. To chyba nie tędy droga...
[#9] Re: ile ramu do Pegaza?

@MDW, post #8

A ja tak z ciekawosci zapytam - jakie minimalne wymagania ma MOS co do RAMy?
[#10] Re: ile ramu do Pegaza?

@MDW, post #8

MAME nie ma nic do tego. Maszyny NeoGeo mają do 330 MB ramu, więc i gry z tego korzystają. Niektóre gierki wymagają np ponad 100mb na wektorki albo rozpakowanie grafiki.
[#11] Re: ile ramu do Pegaza?

@MDW, post #8

Mam w pegu 256MB i w zasadzie mi to starcza tylko że pracuję często na PageStreamie i nawet bez używania grafiki gdzieś mi zjada pamięć. Nawet wyjście z niego nie pomaga aby wróciła. Zresztą na Ami też miałem ten problem. A tak poza tym nie zauważyłem braku pamięci raczej brak wolnego na twardym :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem