[#1] pegXmac
Jak w tym ustrojstweie zrobic partycje macowa. po wczytaniu Mola i po uruchomieniu macosa 10.2 , natywny program do dyskow nie widzi zadnego dysku twardego.

[#2] Re: pegXmac

@Kwiatki, post #1

Ja zrobiłem to tak, przygotowałem parycje pod MOSem tak samo jak przygotowtwałe partycje na której instalowałe linuxa. Nic więcej nei robiłęm ta partycja miała jakąś kolejną w moim przypadku hda11 i nie formatowałem jej pod linuxem tylko odrazu ustwaiłemw opcjach dla MACa i on ja zobaczył sformatował sobei i jest OK. Po linuxem ja tejk partycji nawet nie tykałem bo i po co? przecie zto MAC ma ja widzieć i z niej korzystać a nie Linux.

[#3] Re: pegXmac

@Pawel, post #2

jaki masz dysk i jak masz zainstalowany - cos gdzies mi sie o uszy obilo ze nie moze to byc partycja lezaca powyzej osmego GB.

[#4] Re: pegXmac

@Kwiatki, post #3

Mam dysk 40 Gb a linux to ostatnie 10Gb dysku :D
512 Mb to swap, 5 Gb to lin, 4.5Gb to MAC OS9.2
a lada dzień dorobie jeszcze następne 5GB na MAC OS X :D.
Żeby zrobic tą partycje wystrczy że pod MOSem w scsiconfig wybierzesz ta partycje w jak filesystem wsyawisz custom a adres to 0x4c4e5800 i TYLE potem pod linuxem w ustawieniach MOLa podajesz ta partycje i przy przy ładowaniu systemu MAC sam powinein ja znaleśc i zapytać sie czy ja sformatować a dalej to juz robicz co chcesz :) A oczywiście aby ta partycje podać MOLowi musisz wiedzieć jaką ma ona nazwe standardowo powina to być kolejna np jesli partycja na której masz teraz Linuxa to hda1 to nstępna to hda2 i taką nazepodajesz w configu MOLa. Mam nadzieje że w miare logicznie to Ci wytłumaczyłem :) ?

[#5] Re: pegXmac

@Pawel, post #4

w ustawieniach mola - czyli w czym dokladnie

hdinstall czy jak?

[#6] Re: pegXmac

@Kwiatki, post #5

w katalogu gdzie instalowałś MacOnLinux (MOL) są wszytskie jego ustawienia, są to pliki tekstowe edytujesz je dowolnym edytorem są bardzo ładnei opsane więc sobei chyab poradzisz, ustawia sie tam pamięc dla MACa, klawiature i pare innych rzeczy.

I ja mam pytakno do wszytkich gdzie mam ustawić w tej konfiguracji MOLa drukarke dla MACa czasmi te zchcałbym cos podrukować z macintoscha, mam drukarke na par a widziałem tylko opcje dla usb?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem