[#1] Jak zainstalować Debiana
Jak zainstalować Debiana na Pegazie 2?
Mam PegXLin,Debiana na 7 płytkach i kernel 2.6.8!

Może jest gdzieś jakiś ARTYKUŁ na ten temat?

[#2] Re: Jak zainstalować Debiana

@Michał Florczak, post #1

Sam niedawno zainstalowałem Debiana. Osobiście nie znalazłem artykułu na ten temat, który by mnie w stu procentach zadowolił. Linuxa używam od bardzo niedawna, ale w razie problemu napisz do mnie maila - spróbuję pomóc.

[#3] Re: Jak zainstalować Debiana

@Michał Florczak, post #1

ja tez niedawno zainstalowalem debiana calkowicie przez siec. sciagnalem kernel z instalatorem sieciowym ze strony svena luthera i ladnie wszystko poszlo, po polsku i bez problemow. Problemy zaczely sie gdy sie okazalo ze Xy nie dzialaja na Voodoo. Jednak po przelaczeniu z TDFX na FrameBuffer wszystko ruszylo i dziala calkiem ladnie. Nie mam jeszcze dzwieku, ale pewnie da sie to jakos ustawic.
[#4] Re: Jak zainstalować Debiana

@quaint, post #3

quaint napisał(a):

[...]
> Problemy zaczely sie gdy sie okazalo ze Xy nie dzialaja na
> Voodoo. Jednak po przelaczeniu z TDFX na FrameBuffer wszystko
> ruszylo i dziala calkiem ladnie. Nie mam jeszcze dzwieku, ale
> pewnie da sie to jakos ustawic.

Witam,

Ja rowniez instalowalem debiana z sieci i napotkalem dokladnie ten sam problem (x-y nie uruchamialy sie z voodoo3). Bylem jednak mniej ambitny i po prostu zmienilem karte na radeona. Moglbys mi podeslac swoj plik XF86Config-4 na adres mike(malpa)mok.waw.pl ? Thnx.

A co do dzwieku, to tez mialem ten problem, ale wystarczylo sciagnac nowe sterowniki alsa i uruchomic 'alsaconf'.

pozdrawiam,

Michal.

[#5] Re: Jak zainstalować Debiana

@respector, post #4

prosze o dokladniejszy iopis - kernel luthera faktycznie nie ma zadnych plikow dzwiekowych
czyli co i jak trza zaciagnac

[#6] Re: Jak zainstalować Debiana

@respector, post #4

tez bym chetnie wymienil na radeona ale potrzebuje 3d pod mosem
[#7] Re: Jak zainstalować Debiana

@respector, post #4

a jak sie nazywa pakiet ze sterownikami alsa?
[#8] Re: Jak zainstalować Debiana

@quaint, post #7

witam,

Kernel skompilowalem swoj wlasny. A na system alsa sklada sie kilka pakietow: alsa-base, alsa-headers, alsa-modules, alsa-utils etc. Najlepiej poszukaj na http://www.debian.org/distrib/packages#view

pozdrawiam,

Michal.
[#9] Re: Jak zainstalować Debiana

@respector, post #8

Witam!

Kilka tygodni temu udało mi się zainstalować Debiana na Pegasosie II.
Jednak do dziś nie uporałem się z drukowaniem, a właściwie to chyba
z obsługą portu równoległego. Pewnie pomogłoby tu odpowiednio skompilowane
jądro (wraz z odpowiednimi modułami), ale nie wiem nawet jak się za to
zabrać.

Mógłbyś w skócie napisać od czego zacząć? Skąd pobrać odpowiednie dla
Pegaza źródła i ja skompilować pod Linuxem? A może mógłbyś mi udostępnić
Twojego kernela, jeśli tylko masz w nim obsługę parallela?

Pozdrawiam
--
Sławek "Kamul" Kamiński
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem