[#1] kiedy mos na a1200
wie ktoś może kiedy wypuszczą mosa na amigi ewentualnie co zrobić żeby dostać wersję niepubliczną?
[#2] Re: kiedy mos na a1200

@rzookol, post #1

NIGDY

Ja zapalce 500, aby ktos sie zlitowal i wypuscil to na jakiegos wareza. Ale wychodzi na to ze dam 500 za AOS4 Classic, ale tylko pod warunkiem ze jednoczesnie otrzymam wersje dla G3/G4 (np. AmigaOBE). I jestem przekonany ze tak mysli kazdy uzytkownik Classica. Nie kupujmy AOS4 jezeli pozniej musielibysmy kupowac osobno dla AONE. Kropka. :)))

[#3] Re: kiedy mos na a1200

@rzookol, post #1

Czemu nie ? Wersja na klasiki tez wymagała dodatkowej pracy. Za darmo tego nie robią. Zresztą czy użytkownicy klasycznej Amigi mają inne wyjście niż przesiadka na coś innego, jeśli nie kupia OS4 ? Dlaczego sugerujesz nie kupowanie w przypadku 2 różnych wersji oddzielnie płatnych ??

[#4] Re: kiedy mos na a1200

@Sventevith, post #3

Nawet Bill Gates nie wpadł na pomysł, żebyś za każdym razem, gdy zmieniasz płytę główną komputera, musiał ponownie płacić za Windowsy.

[#5] Re: kiedy mos na a1200

@rzookol, post #1

Tak z jeden strony licencja jest licencją, z drugiej strony wersja na klasyki wymagała dodatkowej pracy. A Hyperion nie może liczyć na ilość odbiorców porównywalną do Microsoftu. :)
Środowisko jest małe wićc koszty są. Pewnie wolał bym aby OS4 był za darmo jak MOS albo tak jak Windows bez rozróżniania na wersje komputera. Ale jestem wstanie zrozumieć taką politykć. Widać z jakimi problemami boryka sie MOSTeam z powodu braku kasy. Przecież nikt nie kupi OS4 na klasika jak ma zamiar za 0.5 roku przesiadać sić na A1. Wićc z praktycznego punktu widzenia to tylko niesmak, że taką polityke obrał Hyperion ale przecież nikt tam nie bćdzie pracował nad tym za darmo.

[#6] Re: kiedy mos na a1200

@Sventevith, post #5

Wracając do tematu z na jakiej wersji zatrzymał sić rozwój MOSA dla klasycznych Amig ?? Można gdzieś zobaczyć screenshoty z tego ??

[#7] Re: kiedy mos na a1200

@Sventevith, post #5

> Wićc z praktycznego punktu widzenia to tylko niesmak, że taką polityke obrał Hyperion ale przecież nikt tam nie będzie pracował nad tym za darmo.

Dlaczego za darmo?
Przecież użytkownicy Blizzardów i Cyberstormów nie dostaną OS4 za darmo, tylko muszą za niego normalnie zapłacić. Dlaczego kupiona licencja miałaby przestać być ważna gdy chcesz zmienić płytę główną komputera?

A co w sytuacji gdy ktoś spali sobie A1? Chcąc kupić kolejną płytę może też trzeba będzie zapłacić kolejną licecję na OS4?

[#8] Re: kiedy mos na a1200

@Sventevith, post #6

Rozwój wersji publicznej zatrzymał się na wersji 0.4. Rozwój wersji developerskiej nie zatrzymał się.

[#9] Re: kiedy mos na a1200

@Marcin, post #7

To samo jest z notebookami system jest wliczony w komputer , kupujesz drugi ponownie placisz za narzucony OS.
[#10] Re: kiedy mos na a1200

@Grzegorz Kraszewski, post #8

Wersja czym sić różni wersja developerska od publicznej ??

[#11] Re: kiedy mos na a1200

@Sventevith, post #10

Różni się tym, że developerską mają developerzy, a publiczną można sobie ściągnąć.

[#12] Re: kiedy mos na a1200

@Sventevith, post #10

Nie ma czegoś takiego jak dwie wersje, z jednych źródeł możemy zbudować pliki na Pegasosa1, Pegasosa2 albo Classica. W skrócie oznacza to, że wersja dla Classica jest tak samo zaawansowana co ta Pegazowa.
[#13] Re: kiedy mos na a1200

@Sventevith, post #3

Czemu nie? Wersja na klasiki tez wymagała dodatkowej pracy. Za darmo tego nie robią.

To problem producenta, a nie konsumenta. Kupujac AOS4 chce miec mozliwosc odpalenia go np. za rok gdy przesiade sie na Amige z G4. Kupno drugiego AOS4 nie wchodzi w rachube, poniewaz to jest chore.

Zresztą czy użytkownicy klasycznej Amigi mają inne wyjście niż przesiadka na coś innego, jeśli nie kupia OS4?

Ja wciaz uzywam WB3.1, narazie mi to wystarczy i jeszcze dlugo tak bedzie. Jezeli nie bede mogl kupic AOS4 dla Classica z mozliwoscia odpalenia go pozniej na G4, to nie kupie tego systemu, poniewaz uwazam to za produkt niedokonczony z wada fabryczna. Kupie w pelni sprawny AOS4 dla G4, ale dopiero gdy bede zmienial "plyte" glowna.

Dlaczego sugerujesz nie kupowanie w przypadku 2 różnych wersji oddzielnie płatnych??

Poniewaz nikt normalny nie bedzie placil dwa razy za to samo...
Mysle ze w tym przypadku AOS4 Classic kupia nieliczni posiadacze A4000 dobrze rozbudowanej, ze wzgledu na kilka rzeczy ktore nie dzialaja na Amigach G3/G3 i kompatybilnych(nie chodzi o brak gotowki).

Producent z takim podejsciem traci potencjalnego klienta z ClassiciemPPC. A co ciekawsze uzytkownikow ClassicPPC jest wciaz wiecej niz uzytkownikow AONE.
[#14] Re: kiedy mos na a1200

@Jacek Piszczek, post #12

no dobrze tylko że wersje dla pegazów mają pegazowcy (niedevelopperzy), a wersji dla a1200 jak nie było tak nie ma (jest ta publiczna ale u mnie nie chce działać z bvision a bez bvision to nie ma po co używać). co trzeba zrobić by otzymać wersje dla develepperów - przysłać kody jakiegoś swojego programu czy jak?
[#15] Re: kiedy mos na a1200

@rzookol, post #14

Publiczna wersja MOSClassic v0.4 to kompletny chlam. Jest tam takze ograniczenie czasowe. Po okolo pol godziny (czy jakos tak) zwalnia do predkosci A500. Pozatym na tej wersji mozna postawic tylko WB 3.xx. Watpie ze rusza na tym nowsze programy...
[#16] Re: kiedy mos na a1200

@rzookol, post #14

(jest ta publiczna ale u mnie nie chce działać z bvision(...)

W takim wypadku masz pewnie jedną z kart rev0, na których MOS z BVizja/Grexem nie zadziała. Nowsze wersje tu nic nie wniosą. W dawnych czasach DCE robiło upgrade'y kart PPC do nowszych rewizji, ale obecnie to już raczej niemożliwe. Buildy nowsze niż 0.4 nie mają też obsługi AGAtki.

co trzeba zrobić by otzymać wersje dla develepperów

Wystarczy być twórcą komercyjnej aplikacji (np. Hollywood) albo zainteresować nas swoim projektem i odpowiednio uargumentować konieczność używania czegoś nowszego niż 0.4.
[#17] Re: kiedy mos na a1200

@Jacek Piszczek, post #16

jak się można upewnić czy się ma taką kartę (rev0) ?
[#18] Re: kiedy mos na a1200

Ja mam jedną z pierwszych BV jakie phase5 wypuściło, oczywiście rev0, bo nigdy jej nie wysłałem do upgrade i każda wersja MOSa na niej działa. Z developerską włącznie (przynajmniej z tymi wersjami, które mi kiedyś dawałeś).
[#19] Re: kiedy mos na a1200

GRex nie zadziala na rev0, ale BVision tak. Ja mialem rev0 i chodzil ok. Pamietam tylko, ze trzeba bylo jakis parametr ustawic inaczej niz podawalo readme. Albo cos w tytym stylu.
[#20] Re: kiedy mos na a1200

@Jacek Rzeuski, post #18

Afair na rev0 to jest po prostu loteria :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem