[#1] MorphOS - żyje się tylko dwa razy
Przeczytałem różne wypowiedzi, pomyślałem i doszedłem do wniosku, że niektórzy chyba na złość chcą się pozbywać Pegasosów i odchodzić ze środowiska. Po co?

Bardzo bym prosił tych, którzy nie pozbywają się Pegasosa o napisanie dlaczego tego nie robią w kontekście tego co się ostatnio dzieje. Tak samo proszę o wypowiedzi tych, którzy sprzedają, jaki jest powód opuszczania systemu MorphOS?

Sam nie raz myślałem czy nie lepiej byłoby w ogóle zapomnieć o tym Pegasosie, Amidze i w ogóle. Jednak używanie innych systemów lub cofanie się do AmigaOS 3.x na emulacji jest głupie. Nie wiem jak inni, ale dla mnie system MorphOS jest przejrzysty i wykorzystuje zasoby w taki sposób jaki jest mi jako użytkownikowi najbardziej dostępny z systemów jakie używam.

[#2] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@grxmrx, post #1

Ja zostaje do wakacji jesli sytuacja sie nie wyklaruje. Czemu?
1. Ludzie.
2. Lubie MOSa i lubie programowac pod niego.
3. Nie mam teraz czasu na zamine kompa a poza tym MiniMaca jeszcze nie mozna kupic :)

[#3] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@marcik, post #2

MiniMace są na sklep.apple.pl od 2099 brutto :)
gdyby można było na tym odpalić AmigaOS4 lub MOS, to bym sobie to cudo kupił...
[#4] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@ntx, post #3

Sa, ale w sprzedazy w np GB beda dopiero od 22 :)
[#5] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@grxmrx, post #1

Heh - troszke potrolowac trzeba, moze dotrze cos do mosteamu i zreflektuja sie, a jak nie to na gorsze juz na pewno nie wyjdzie... Tylko ciiii- bo mosteam nasluchuje :))

[#6] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@grxmrx, post #1

JA przy MOSie zostane bo DLA MNIE to jest nadal w jakimś stopniu kontynuacja moich przygód z amigą które trwaja od 1992 i juzkilka podobnych sytuacji sie przeżyło wieći to przetrwam a wierze w to że i kiedysw końcy ten MOS 1,5 dotrze do uzytkowników.

Pegaza nie sprzedam bo nie rozstane sie z ta platformą a kasy na A nie wydam bo to dla mnie dużo za dużo :),

Obecnie i tam mój pegaz stoi w domu nie uzywany bo na studiach używam PC niestety nie wszytko jest na MOSa ale jak tylko jestem w domu to jeśli tylko moge to korzystam z MOSa, i tak szczerze móiąc to mam nadzije że MOSTeam sie w miare szybko ( do końca sesji letniej ) dogada i bede wiedział jak sie ma sprawa systemy bo chciałbym nadal sie cieszycsystemem który sie rozwija w oboijętnie jaki sposób, czy to jako open czy shareware czy w inny ale żeby był.

[#7] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@grxmrx, post #1

dla mnie mos to najlepszy system operacyjny jaki istnieje obecnie. wydalem na pegaza sporo kasy i nie mam zamiaru przestac go uzywac. nie mam juz amigi, wiec nie mam do czego wracac. bede uzywal mosa co najmniej tak dlugo jak uzywalem amigi, czyli jeszcze z 10 lat na pewno:)
[#8] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@quaint, post #7

jestem z wami.
bardzo lubie ten system ludzi stojacym za nim (uzytkownicy, developerzy,etc.)..To dla mnie jedyny amigaOS.
Jesli tylko bede mogl napisze co moge abyscie mieli wieksza zabawe w uzywaniu tego systemu...narazie jednak sesja..trzeba skonczyc sobie pisac i innym tez "pomoc".

[#9] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@stefkos, post #8

MorphOS zyje i zyc bedzie :) Ja jestem z morphos-em i brat tez .

PS : Czekam na Nemesis :D:D:D
[#10] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@stefkos, post #8

JA dodam jeszcze tak od siebei żeja jeśli tylko skończe te studia (informatyka ) które zaczołem w tym roku to na pewno nie bede programował tylko na PC a na pewno an MOSa teżcossie naskrobie jednak obecnie jeszcze moja wiedza jest za słaba ale za kilka miesięcy kto wiem moze już cos z tego bedzie :)

[#11] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@Pawel, post #10

Niech ta zcesc MOSTEAMU, ktora chce dalej tworzyc system po prostu
dogada sie co do otrzymania kodow od tych co dalej wspolpracowac nie
chca...

[#12] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@grxmrx, post #1

Nie mam zamiaru sprzedawać Pegasosa. Prędzej go w jakiś widowiskowy sposób spalę, żeby i qumple mieli z niego trochę zabawy ;)
A tak poważnie, to wszystko przypomnia jakąś dziecinadę, jakieś oświadczenia, że sprzedaję, że to już koniec, pora zająć się nowym hobby itd. Amigowcy powinni być przyzwyczajeni do ciągłych kryzysów, wzlotów i upadków. To było przez ostatnie 10 lat normą w tym środowisku. Na mnie jeszcze jeden krach nie robi wrażenia. Ci, którzy teraz spieprzają są jak szczury. Dopóki działa sprzęt, dopóki jest oprogramowanie spełniające moje potrzeby i dopóki gdzieś tam jest garstka osób, którym się chce to dalej ciągnąć - warto zostać. Może właśnie dla tych ludzi najbardziej warto...

[#13] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@Kaczus, post #11

to już się w tej pizzerni dogadajcie się z częścią mosteamu ;). Niech Polacy pokażą że nie tylko piracić potrafią.

rzoookol - miejmy nadzieję za tydzień pegasosowiec g3 , obecnie nędzna a1200_ppc
[#14] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@rzookol, post #13

Polska część MOSTeamu z tego co zrozumialem z loga chce pracować dalej
nad MOSem... Więc nie tu jest problem, choć może uda się cosik
podpowiedzieć :))

[#15] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@grxmrx, post #1

Mimo całej tej "nieprzyjemnej" sytuacji nie widzę sensu sprzedawania swojego Pegasosa 1. Ba, nawet niedługo stanę się posiadaczem Pegasosa 2. Nadal mam zamiar używać MOSa 1.4.2, który nawet jeśli zacznie być "łatany" tak jak kiedyś AOS 3.1, nie odstraszy mnie

[#16] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@Pawel, post #6

niech MOST Team połączy się w firmę i wypuści komercyjny 1.5, wtedy sprawa będzie jesna i będzie wiadomo kto ma płacić - UŻYTKOWNICY.
[#17] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@deez, post #15

Nadal mam zamiar używać MOSa 1.4.2, który nawet jeśli zacznie być "łatany" tak jak kiedyś AOS 3.1, nie odstraszy mnie

to łatanie właśnie dawało najwięcej radochy :D
przynajmniej do czasu.
[#18] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@R-Tea, post #16

Jestem za, chętnie bym zapłącił za rozwijający sie syetem

[#19] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@grxmrx, post #1

Myślę, że potki o śmierci MOS'a są mocno przesadzone.
Ja zostaję
[#20] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@Goramo, post #19

Oooo... i tej wersji się będziemy trzymać....
Ja pegaze jednak sprzedaję.. ale spoko - tylko płytę pegI.
PegII zostaje i będzie mi dzielnie się spr
[#21] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@Goramo, post #19

PegII zostaje i będzie mi dzielnie się sprawował...

Btw. Postaram się też wesprzeć tych co zostają jakimiś programami... (nie tylko samym Nemesis człowiek żyje

3majta się ....

[#22] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@MaaG^dA, post #20

dzieki bardzo. a to ze sprzedajesz pegI to dobrze, przybedzie pegazowca jedna:)
[#23] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@Goramo, post #19

PegII zostaje i będzie mi dzielnie się sprawował...

Btw. Postaram się też wesprzeć tych co zostają jakimiś programami... (nie tylko samym Nemesis człowiek żyje

3majta się ....

[#24] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@MaaG^dA, post #23

A ja będę wspierał wszystkich piszących pod MOS'a kupując lub rejestując ich programy
[#25] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@Goramo, post #24

A ja kupie Pega od Deeza za niedlugo:)
[#26] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@grxmrx, post #1

Ja chce sprzedac - jestem slaby psychicznie nie mam ochoty na kolejne rozczarowania i sterty kombinacji i zastanawiania sie dlaczeto to nie dziala, dlaczego to sie nie uruchamia.nie mam czasu na latanie pomiedzy systemami na tym zrobic jedno tamtym zrobic drugie.

Peg mi dal nadzieje , ktora juz stracilem.ciagle czekanie , czekanie na to na tamto - mowicie ze nie sprzedajecie Pega bo sa fajni ludzie itd. przeciez sprzedajac ta maszyne nie rezygnujecie z ludzi tylko z komputera.Poza tym dla nas peg byl drogi, placac 3000pln za plyte + procesor to dla niejednego z nas kolosalne wyzwanie.Tej kasy sie nie odzyska, coz - to juz problem kazdego z nas.

a z pozytywow
Liznalem Linuxa ;) Zobaczylem Macosx i to bylo ciekawe przezycie. MOs jest super - ale ciagle mi czegos brakowalo. jako ze jestem "ikonkowym" gosciem (Brodek nie smiej sie) to mnie brakowalo def_icons, te stosy to mozna zalatwic - miami dziala - no i kurcze pozadnej przegladarki to my sie do konca zycia amigi/pegasosa nie doczekamy.
pozdro fo @ll

moze mi sie uda sprzedac "pudlo"

[#27] Re: MorphOS - żyje się tylko dwa razy

@Kwiatki, post #26

Ja bym niegdy nie powiedział "nigdy". W naszym amiświatku różne rzeczy się już działy..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem