[#1] seria pytan
mam parę pytań może ktos zna odpowiedż
1) jak przerobic sterownik do voodoo3 by nie kaszanil sie wskaznik myszy dla kart z 8mb (czyli taką jak moja - velocity 100) pewnie odwoluje sie do jakiegos adresu powyzej 8mb i dlatego mam kolorowy kwadrat na ekranie zamiast wskaznika
(moze ktoś z mos teamu mógłby mi przekompilować starownik by wskaznik myszy noramlnie wygladał)
2) jak wylacze pegaza to sie swieca diody na sieciówce - to znaczy że jest napiecie na płycie głownej i nie można wyciagać urządzeń czy mogę to robić?
3) openssh - zainstalowalem ale pokazuje np.
ssh liza.umcs.lublin.pl
Couldn't fork: Function not implemented
ssh-rand-helper child produced insufficient data
braku forka sie przeskoczy ale moze jest jakis inny sposob na uruchomienie
4) powersdl - ekrany i okna na 16bit wyglądają okropnie. pod zwykłą amigą tego nie było - to jest standardowy efekt czy ja mam coś skopane
[#2] Re: seria pytan

@rzookol, post #1

Z tym świeceniem diod na karcie sieciowej to juz taki urok standardu ATX. W ATX jest takie napięcie +5V SB, które podtrzymuje kluczowe elementy komputera pod napieciem nawet jak jest wyłączony. Dzięki temu go można wybudzić pakietem z sieci, czy naciskając klawisz myszy. Skutkiem ubocznym tego jest, że niektóre sieciówki świecą :) Ja nigdy nie wyłączam zasilania jak przekładam karty i jakoś nic się nie pokiełbasiło, ale jak nie czujesz się pewnie, to wyłącz przed wkładaniem karty. Nic się nie powinno zepsuć, bo napięcie jest tylko na linii zasilającej, a linie sterujace są w stanie wysokiej impedancji, no ale przy maksymalnym niefarcie zawsze idzie coś zewrzeć wkładając krzywo kartę.
[#3] Re: seria pytan

@rzookol, post #1

rzookol napisał(a):

> 2) jak wylacze pegaza to sie swieca diody na sieciówce - to
> znaczy że jest napiecie na płycie głownej i nie można wyciagać
> urządzeń czy mogę to robić?

Możesz odłączać wszystko z wyjątkiem PS/2 (mysz i klawiatura) oraz oczywiście urządzeń wewnętrznych.

> 3) openssh - zainstalowalem ale pokazuje np.

Coś jakąś kiepską wersję zainstalowałeś. Na początku stycznia zrobiłem port OpenSSH dla z workaroundami dla bugów w MOSie 1.4.x. Przejrzyj nowinki na PPA to znajdziesz, bo mi się nie chce wklepywać linka...

[#4] Re: seria pytan

@rzookol, post #1

tak diody sie beda swiecic napiecie jest na plycie zreszta jak w kazdym PC, ja mam wylacznik na zailaczu wiec jak nie potrzebuje to wylaczam zasilacz poprostu....

AD4 z tym SDL to byc moze wina tej dziwnej karty graficznej
[#5] Re: seria pytan

@Marek Szyprowski, post #3

ok openssh już działa, dzięki - bez dostępu do konta jak bez ręki ;)
ps. nie da się zrobić żeby reakcja na zmiane okienka była automatyczna a nie po skorzystaniu ze skrótu
[#6] Re: seria pytan

@rzookol, post #5

rzookol napisał(a):

> ok openssh już działa, dzięki - bez dostępu do konta jak bez
> ręki ;)

Mam nadzieję, że używasz razem z MUICONem :) Jak chcesz to podeślę czcionkę VGA.font, aby mieć ten konsolowy feeling ;)

> ps. nie da się zrobić żeby reakcja na zmiane okienka była
> automatyczna a nie po skorzystaniu ze skrótu

Wiesz, teoretycznie da się wszystko ale:
1. mam teraz sesję (jutro i w czwartek egzamin i mam nadzieję, że już później nie)
2. błąd jest gdzieś w ixemulu, który olewa informacje o zmianie rozmiaru okna
3. mam dwa pomysły na ominięcie tego buga:
a) pierwszy to dodanie w moim ssh jakiegoś periodycznego wysyłania sygnału "okienko zmieniło swój rozmiar" - powinno działać, choć jest cholernie nieeleganckie i nieefektywne
b) każdorazowe sprawdzanie rozmiaru okienka (tylko aby znaleźć okienko shella z danym ssh potrzebna jest magia i to spora! - trzeba przeszukać listę okien i w jakiś sposób odnaleźć właściwe, jeszcze nie wiem jak) i wysyłanie odpowiedniego sygnału w przypadku zmiany rozmiaru - efektywniejsze, ale równie nieeleganckie

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem