[#1] problem z sieciowka
Witam! Mam pewien problem z pegazem otoz, mialem taka dziwna sytuacje. Zdazylo mi sie tak ze przy probie odczytania filmu pod MPlayer'em morphos zawiesil sie, nic specjalnego, a jednak. Po resecie zauwazylem ze niema internetu po dluzszej chwili myslalem ze cos nie tak z moim ISP. Spytalem sie innych uzytkownikow tej sieci czy u nich net dziala, i u wszystkich bylo OK.
Pomyslalem ze Miami cos swiruje i zauwazylem ze zmienil mi sie MAC ADRES karty sieciowej. Podalem nowy mac adminowi sieci ale to nic nie dalo. Nadal nie moge polaczyc sie z siecia :(
Sprawdzilem karte sieciowa pingujac do samego siebie, karta wysyla i odbiera pakiety prawidlowo. I teraz juz zglupialem, moze to jakas awaria pegaza? Chociaz z drugiej strony to byl tylko zwykly reset, a przed nim wszystko dzialalo dobrze.
Kompletnie niewiem co sie stalo :( Czy ktos moze juz mial podobny problem?

[#2] Re: problem z sieciowka

@DarQo, post #1

A gdy laczysz sie za pomoca MiamiDX na Static (tylko IP, reszta na DHCP) to net dziala? Jezeli dziala to nie ma innego wyjsc jak jednak zly adres MAC...
[#3] Re: problem z sieciowka

@DarQo, post #1

Puszczenie pinga do samego siebie wcale nie testuje, czy sieciówka jest sprawna. Jedyny skuteczny test to podpięcie Pegasosa kablem krosowanym do drugiego komputera i puszczenie pinga do niego.

[#4] Re: problem z sieciowka

@Grzegorz Kraszewski, post #3

hmm, ale zeby przez zwykly reset zepsula sie karta sieciowa? To dziwne dla mnie, to w takim razie czemu caly pegaz nie poszedl z dymem tylko akurat sieciowka? No i zeby zmienil sie mac adres karty, przeciez on jest wpisany na stale, chyba ze ja o czyms niewiem. A moze miami jest glupie?
Sprawdze jeszcze z dwoma kompami.

btw, jakie karty sieciowe na pci obsluguje pegasos?
[#5] Re: problem z sieciowka

@Grzegorz Kraszewski, post #3

hmm, ale zeby przez zwykly reset zepsula sie karta sieciowa? To dziwne dla mnie, to w takim razie czemu caly pegaz nie poszedl z dymem tylko akurat sieciowka? No i zeby zmienil sie mac adres karty, przeciez on jest wpisany na stale, chyba ze ja o czyms niewiem. A moze miami jest glupie?
Sprawdze jeszcze z dwoma kompami.

btw, jakie karty sieciowe na pci obsluguje pegasos?

[#6] Re: problem z sieciowka

@DarQo1, post #5

To możliwe jeżeli jakaś głupota ci przyszła z sieci np 72V to na dziendobry pali się sieciówka jak się zdąży zjarać wystarczająco szybko to Ci kompa nie spali. Jak nie to opss.
Zainwestuj w odgromniki vel protectnet'y
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem