[#1] Tuner TV.
Chciałbym do P2 dokupić tuner TV. Pytania : 1. Na jakim chipsecie najlepiej kupić? 2. Czy VHI Studio zgra mi obraz z anteny/kamery/VCR do pliku, np mpeg, avi, divix ? 3. Czy jest oprogramowanie do przeglądania i zgrywania na dysk teletekstu ? 4. Czy radio będzie działało, czy można zgrać dźwięk w postaci np mp3 ?

[#2] Re: Tuner TV.

@noowy, post #1

na 10% dzwiek i obraz bedzie dzialal na karcie Leadtek Winfast tv200XP i Kworld , oraz na avermedii tv phone,ale tylko obraz. sa dwa programy dzialajace z pegiem visionary i amithlonTV - na stronie tego drugiego jest tabela chipsetow obslugiwanych przez ten program generalnie philips i conexant - BT848, bt878- najlepiej i na 100% dzialaja te pierwsze ale jakosc ich jest slabsza od nowszego 878, lub 878a ale tu trzeba znalezc dobra kart - i ta wlasnie jest leadtek winfast tv2000xp

[#3] Re: Tuner TV.

@Kwiatki, post #2

Czy na w/w tunerze mozna słuchać radia ?

[#4] Re: Tuner TV.

@noowy, post #1

Ja swego czasu przez kilka dni miałem okazję pobawić się nieco leciwym już tunerem na chipie conexanta. Można było obejrzeć TV, posłuchać radia. Jednak nie znalazłem niczego, co by mi umożliwiło zgranie filmu na dysk.

Zerknij też do "Sprzętu" na PPA. Może tam coś znajdziesz. W najgorszym wypadku dowiesz się na jakim chipsecie był mój tuner, bo aktualnie nie pamiętam. :)

[#5] Re: Tuner TV.

@Kamul, post #4

Czy VHI Studio umożliwia zgrywanie obrazu tv ? Widzialem cos takiego na Mediatorze...

[#6] Re: Tuner TV.

@noowy, post #5

Do wyboru jest m.in. driver o nazwie tvcard.vhi, więc niewykluczone, że krótkie sekwencje będzie można zgrać.

Głowy nie dam, bo było to dosyć dawno temu, ale wydaje mi się, że go sprawdzałem i z kartą którą wówczas miałem nie działało.

[#7] Re: Tuner TV.

@noowy, post #5

tak VHI umożliwia zgrywanie (u mnie działa), tyle ze wersja LITE dołączana do pegasosa ma ograniczenie do około 25 sekund. Trzeba tylko najpierw dobrze skonfigurować AmithlonTV i łądnie idzie (nie liczac problemów z interlace - ale to mzoe dotyczyc tylko mojej karty)
[#8] Re: Tuner TV.

@rzookol, post #7

Mam rozumieć, że VHIStudio daje radę ściągnąć 25 klatek na sekundę? W jakiej rozdzielczości? W jakim formacie taki film jest zapisywany na dysku?
[#9] Re: Tuner TV.

@MDW, post #8

masz screenshota:
http://liza.umcs.lublin.pl/~mzukowski/dfd.jpg

film jest zapisywany jako mov mjpg albo jako poszczegolne klatki, chyba jest te 25 klatek/s (w jeszcze jednej zakladce ustala sie predkosc fps dla mova ale to chyba nie od tego zależy). Jakosc obrazu w vhi jest nizsza od tej z AmithlonTV (to troche dziwne bo VHI korzysta z amithlontv) np. jak są szybkie ruchu to widac rozjeżdzanie linii parzystych-nieparzystych, ale to moze zalezy od zdlonosci dekodujących danego tunera. Dane (obraz) dekodowane sa do ramu chyba wiec pełnego filmu raczej sie nie ściagnie. Poza tym tuner tv w pegazie działa bardzo ok i polecem wszystkim, szczegolnie ze na allegro mozna juz kupic takie cudo od 50zł
[#10] Re: Tuner TV.

@rzookol, post #7

Czyli pelna wersja VHI powinna dzialac normalnie, zgrywam material z
anteny/chinch bezposrednio na dysk i tworzy sie plik wideo z
dzwiekiem (mysle o formacie mpeg, avi) ?

Czy jest gdzies na sieci dostepne VHI studio w wersji DEMO ?? Jakos
nie znalazlem ...

Z Pegazem nie dostalem zadnego VHI Studio, ani kilku programow z SB,
mimo ze FTP byl dostepny, ale nie bylo tam wszystkich programow z SB
:/ , mam tylko gre BirdieShoot, fxPaint LITE...

O co chodzi z tym interlace'm, ja rozumiem to tak...mam okienko TV na
blacie Ambienta (mam rozdzialke 1600*1200 / 89 Hz i nic mi nie
miga...) zaznaczam/wybieram opcje zgrywania do pliku i tworzy sie plik
wynikowy wideo. Czy dobrze rozumiem ??
[#11] Re: Tuner TV.

@rzookol, post #7

Czyli pelna wersja VHI powinna dzialac normalnie, zgrywam material z
anteny/chinch bezposrednio na dysk i tworzy sie plik wideo z
dzwiekiem (mysle o formacie mpeg, avi) ?

Czy jest gdzies na sieci dostepne VHI studio w wersji DEMO ?? Jakos
nie znalazlem ...

Z Pegazem nie dostalem zadnego VHI Studio, ani kilku programow z SB,
mimo ze FTP byl dostepny, ale nie bylo tam wszystkich programow z SB
:/ , mam tylko gre BirdieShoot, fxPaint LITE...

O co chodzi z tym interlace'm, ja rozumiem to tak...mam okienko TV na
blacie Ambienta (mam rozdzialke 1600*1200 / 89 Hz i nic mi nie
miga...) zaznaczam/wybieram opcje zgrywania do pliku i tworzy sie plik
wynikowy wideo. Czy dobrze rozumiem ??
[#12] Re: Tuner TV.

@noowy, post #11

przeczytaj mój post z 15:33 ;)
ps. dzwięku nie zgrasz bo nie jest przesyłany do PCI, tylko na kartach jest gniazdko które należy kabelkiem połączyć z jakimś z wejść dzwięku pegaza (na pc jest tak samo)
ps2. co do Superbundle - ja pegaza kupilem teraz i nie mam co marzyć zeby mieć tam jakis dostęp ;(, pytanie tylko czy jak wezmę od kogoś program (co powinienem go mieć z superbundle) to czy to jest piractwo czy nie?
[#13] Re: Tuner TV.

@rzookol, post #12

Ok, dzieki juz prawie wszystko jasne :P. Jeszcze mam jedno pytanie....czy dzial pilot do tego tunera ??

[#14] Re: Tuner TV.

@noowy, post #13

jutro powieniem miec pilot to sprawdzę (od kolegi na razie na wypróbowanie pożyczyłem bo jemu na XP nie działa)
[#15] Re: Tuner TV.

@rzookol, post #14

:P na xp nie dziala ?? :P

aaaa i kolejne pytanie czy telegazeta dziala ??

Dzieki czekam z niecierpliwoscia...
[#16] Re: Tuner TV.

@rzookol, post #9

Czy jak podłączę wyjscie AUDIO tunera TV do wejścia AUDIO Pegaza to zgra mi VHI na dysk plik video z dzwiekiem ?

[#17] Re: Tuner TV.

@rzookol, post #14

:) czy moze sprrawdziles dzialanie tunerka z pilotem ?

[#18] Re: Tuner TV.

@noowy, post #17

jeszcze nie bo mam dużą wtyczkę od anteny i włazi na gniazdko do modułu z IR, muszę zmienić wtyczkę i dopiero wtedy sprawdzę. Co do telegazety to chyba jej nie można odbierać. W każdym razie ja takiej opcji nie znalazłem. Wiem że Frank Mariak pracował nad programem do telegazety ale nijak nie można tego znaleźć
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem