[#1] karta graficzna
Witam, z uwagi na fakt, iż mój Pegaz ma się pojawić u mnie z początkiem przyszłego tygodnia, miałbym jedno praktyczne pytanie: jakie są plusy/minusy używania kart graficznych Voodoo w porównaniu do Radeonów. O 3D wiem, o większej szybkości Radeonów wiem...
chodzi mi głównie o praktyczne aspekty - czy są jakieś błędy w obsłudze Voodoo, czy jakiś soft nie zechce działać, czy jakość obrazu jest gorsza...
Z góry dziękuję za wskazówki.
[#2] Re: karta graficzna

@wali7, post #1

Generalnie Voodo jest lepiej supportowane przez MOSa1.4 niż Radeon. Na radeonie nie masz 3d, masz skopany overlay. Przy VooDoo nie masz tych "uprzyjemniaczy". Moim zdaniem wybór jest oczywisty. Radeon się po prostu marnuje w pegazie.
I co najważniejsze - u mnie Radeon9200 dawał wyraźnie gorszy obraz niż leciwe VooDoo 3 2000. Takie przysłowiowe "Mydło". Używam dość dobrego monitora (dell trinitron 1726T-HS/D1025HT), przy odświeżaniu 100Hz, więc wykluczam winę monitora w tym przypadku.

Oczywiście jakaś dobra duszyczka z mosteamu może tu wskoczyć, i zaśpiewać bajeczkę o mosie 1.5, w którym to wszystko działa, jest super i poprawione...

[#3] Re: karta graficzna

@wali7, post #1

W chwili obecnej Voodoo jest chyba najlepszym wyborem, ale żeby pograć w to konieczny jest radeon :(
[#4] Re: karta graficzna

@stony, post #3

Nie namawiaj, nie namawiaj ;) Chcesz aby w pozostale gry np. Quake kolega gral bez sprzetowego wygladzania tekstur? To by byla profanacja i widoczna pixeloza nawet przy 1024x768 :)
[#5] Re: karta graficzna

@stony, post #3

a dlaczego? czego tu nie ma Voodoo, co ma Radeon? czyżby kolejny bug w MOS1.4?
co do Quake i jemu podobnych, to b. rzadko grywam w FPP. Ostatnio w ogóle rzadko grywam, a jeżeli to w Civilization.
czyli generalnie Voodoo, choćby najsłabsza 2000 jest najlepszym rozwiązaniem. cena tych kart na Allegro jest śmiesznie niska, więc chyba zaraz coś wylicytuję.
dzięki za pomoc w wyborze.
[#6] Re: karta graficzna

@MinisterQ, post #2

Natomiast pod Linuxem jest dokładnie odwrotnie. Radeony działają
dobrze, a z VooDoo są problemy...

[#7] Re: karta graficzna

@Marek Szyprowski, post #6

włąsnie się męczę nad instalcją YDL i Voodoo działa jedynie na fbdev ;( - podobno nie ma zaimplementowanego czegoś takiego jak PIO w PCI (nie znam się - laikuję) dla procków ppc i z tąd te problemy
[#8] Re: karta graficzna

@rzookol, post #7

A próbowałeś z driverem "fbdev" zamiast "tdfx"? Będzie wolniej, ale powinno działać...

[#9] Re: karta graficzna

@wali7, post #5

No ale Voodoo bedzie wlasnie take lepsza dla Quake (obsluga 3D). Nie chodzi o predkosc tylko jakosc (wygladzanie tekstur). W rozdzialce 800x600 bedzie na pewno smigac a bedzie wygladac o dwa nieba lepiej niz w najwyzszej rozdzialce bez wygladzania. :)
[#10] Re: karta graficzna

@wali7, post #5

zalatw sobie voodoo3 2000 badz 3000 lub tez voodoo4, to wszystko
chodzilo bardzo ladnie na moim pegazie1. Mysle ze voodoo2 to nawet nie
warto kupywac.

[#11] Re: karta graficzna

@Marek Szyprowski, post #6

Cóż, ja nigdy nie brałem pod uwagę pegaza, jako platformy do odpalania linuksa... Zdecydowanie na tym polu wolałbym to już robić na grzybni, jeśli w ogóle.

[#12] Re: karta graficzna

@MinisterQ, post #11

Jeżeli Pegaz byłby Twoim jedynym komputerem (laptopa z P133 nie liczę) to zmieniłbyś zdanie.

Poza tym, skoro można ten sprzęt wykorzystać bardziej, to czemu tego nie robić?

[#13] Re: karta graficzna

@Marek Szyprowski, post #8

no własnie tak napisałem w poprzedmim poscie - uzyłem fbdev ;), ale mam też inne probley z YDL -np podczas instalacji nie pyta sie o hasło dla roota ;) - a w /etc/shadow siedzi już jakies hasło i dostępu do roota nie mam, szkoda że w debianie mi klawiatura nie działa - tam bym wiedzał lepiej co robić
[#14] Re: karta graficzna

@rzookol, post #13

dla mnie Linux ma znaczenie jedynie jako platforma dla MOLa. Linuxa nie cierpię....
[#15] Re: karta graficzna

@rzookol, post #13

chyba udpate OF poprawia dzialanie klawiatury pod linuxem albo cos mi sie pomylilo...
[#16] Re: karta graficzna

@rzookol, post #13

Jesli dobrze pamiętam hasło dla roota w YDL to "freescale" :) Znalazłem metodą prób i błędów :)
[#17] Re: karta graficzna

@wali7, post #1

No to jeszcze jedno pytanie - czy da się pod MOSem wykorzystać TV OUT na Voodoo3?
[#18] Re: karta graficzna

@wali7, post #17

Na razie tylko d-sub i dvi....

[#19] Re: karta graficzna

@Andrzej Drozd, post #9

moja vodka smiga nawet przy 1024x768

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem