[#1] G3 czy G4 ?
Witam!
Mam pytanie do uzytkownikow, ktorzy posiadali najpierw Pegaza z G3 potem z G4.

1. Czy jest duza roznica w predkosci miedzy G3/600 MHz a G4 1000 MHz ?
Przyspieszenie procentowo 40%, wiecej ?

2. Czy karty graficzne beda lepiej wykorzystane z G4 ? Jakie karty graficzne najlepiej dzialaja z G4 pod MOS/Linux i MOLem ?

3. Na jakiej stronie www można porownac wydajnosc procesorow G3/G4 i np AMD/Pentium ?

4. Co daje Altivec ? Czy daje dodatkowe przyspieszenie MOSowi i Linuxowi ?

5. W jakich programach pod MOSem lub Linuxem Altivec sie przydaje ?

6. Czy MacOS wykorzystuje Altivec pod MOLem ?

[#2] Re: G3 czy G4 ?

@noowy, post #1

Poszukaj dokładnych informacji na stronach producenta (Freescale, dawna Motorola) - ja szukałem - to jest jakieś 2x na korzyść G4 1 GHz. Możemy zrobić jakieś testy - jaki program testujący daje wiarygodne informacje nt szybkości Pegaza?
[#3] Re: G3 czy G4 ?

@noowy, post #1

To ja tylko powiem (bo przypuszczam, że nosoisz się z zamiarem kupna Pega), że mam tanio do sprzedania Pegaza1 G3 600 April2.

Jakby co to na GG 1402266 uderzaj w tej sprawie :)
[#4] Re: G3 czy G4 ?

@Softfailur, post #3

Dzieki, raczej kupie Pega 2, tylko nie wiem czy z G3 czy z G4 ?
[#5] Re: G3 czy G4 ?

@noowy, post #1

Ad.1 Obawiam się że nie duża . Może jakieś 10%
Ad.2 Ograniczeniem tutaj jest raczej szyna AGPx2 a nie konkretnna wersja karty graficznej .
Ad.3 Zajrzyj na strone www.pegasos.pl . Jest tam z grubsza o różnicach G3 , G4, a Athlonem .

A tak na marginesie , ciekawe na ile wiarygodne są zamieszczone wyniki testu G4 1000
i Athlon 1533 w quakeIII i na czym to zmierzyli ????
[#6] Re: G3 czy G4 ?

@ems, post #5

1. Roznica miedzy G3 a G4 zalezy od operacji jakie sie wykonuje. Czasami jest to 10% czasami moze to być i 150%... np. liczenie rc5 ;)

2. Szybszy procek - szybciej beda chodzic gry - to wszystko. Chociaz nie sadze, aby na Pegu byly az takie gry 3D dla ktorych waskim gardlem bylby procesor...

3. google.pl?

4. http://developer.apple.com/hardware/ve/ - tu jest jako takie wyjasnienie.

5. Jesli wykorzystuje (nie wiem), to pewnie tam, gdzie jest duza ilosc intensywnych obliczen (np. dekodowanie dvd/divx, rc-5, enkodowanie mp3 itp.)

6. Zajrzyj na strone emulatora - powinno byc napisane.
[#7] Re: G3 czy G4 ?

@_arti, post #6

Wszystko pięknie, tlko, żeby wykorzystać w pełni procek G4 trzeba mieć
mitycznego MOSa 1.5 (lub nowszego)...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem