[#1] Problem z USB
Witam - mam duży problem z USB.
Otóż po podpięciu pendrive'a stos podaje kolejno informacje:
- error Poseidon.library: Get_configuration failed: endpoint stall
- hub class New_device "Generic USB Disk Device" at port 2. very nice
- error Poseidon.library: Get_configuration failed: endpoint stall
Po czym urzędzenie pojawia się w zakładce Devices (Generic disk device, speed full, state configured, class mass storage, binding none) i nic się nie dzieje, ani nie pojawia się na ambiencie, ani, po wybraniu polecenia Format nie ma go napędach do formatowania.
Po podpięciu zwykłej myszki USB, też pojawia się szereg błędów (tym razem innych) i pokazuje się ona w zakładce devices z pytajnikiem.
Mam PegazaII z g4, MOS 1.4 (nie mam na razie update 1.4.2), Poseidona zaktualizowałem do wersji 2.2.
W zakładce Hardware mam dwa urządzenia, oba in use, w devices - dwa hub i po włączeniu pendrive - mass storage (ale i tak nie działa). Po kliknięciu na to mass storage otwiera się okno, gdzie jedyną rzeczą którą mogę zrobić jest zmiana klasy (ale przecież powinno być chyba mass storage - więc nie ma co zmieniać).
Co może być nie tak?
[#2] Re: Problem z USB

@wali7, post #1

Przed aktualizacją Poseidona też były błędy, czy nie sprawdzałeś?
[#3] Re: Problem z USB

@wali7, post #1

Jeśli chodzi o myszkę, to nie mam pojęcia. Natomiast podobne jaja miałem z jednym MP3Playerem. Opdobnie się zachowywał. Jakbyś sprawdził co wypisuje PsdDevlister, to byś zobaczył, że ten pendrive nie jest widziany jako dysk z komendami scsi, tylko jako flop. A tego obecny Poseidon nie potrafi. Trzeba czekać na Poseidona3.
[#4] Re: Problem z USB

@wali7, post #1

To przy okazji USB mam pytanie jak używać drukarki przez USB? Jaki device mam wpisać. Normalnie drukarka działa ale chciałem ją przetestować poprzez USB.
[#5] Re: Problem z USB

@Arbuz, post #4

usbparallel.device

[#6] Re: Problem z USB

@kmilota, post #3

Hmmm, to jest właśnie MP3Player.
Win2000 widzi go jako "Generic USB disk device" w zakładce gdzie jest również HDD, nazwa sterownika disk.sys - nie instalowałem żadnych dodatkowych sterowników - chodzi na sterownikach dołączonych do win2000 (do win98 trzeba instalować jego sterowniki).
Spróbuję na innych urządzeniach.
[#7] Re: Problem z USB

@wali7, post #6

Czyli wszystko jasne. Masz to ustrojstwo co nie działa z Poseidonem. Ponaciskaj trochę autora Poseidona, to może coś poprawi. Na moje majle nie reaguje, bo ja mam Spidera :)
[#8] Re: Problem z USB

@Arbuz, post #4

usbparallel.device - pisze o tym w dokumentacji i w moim artykule o teście drukarki HP5550.
[#9] Re: Problem z USB

@kmilota, post #7

rasizm sprzętowy wśród Amigowiec?
to mi sie nie podoba...
[#10] Re: Problem z USB

@R-Tea, post #9

To nie rasizm, tylko sprawy pomiędzy autorem Poseidona a Elboxem - jak zwykle cierpią użytkownicy...
[#11] Re: Problem z USB

@wali7, post #10

Jesli Krzysztof (użutkownik Spidera) zapłacił wymagana przez Chrisa sumę rejestracyjną za Poseidona to ma takie samo prawo do odpowiedzi na swoje pytania jak ci, którzy uzytkuja Subway i inne karty. Chris nie powinien lekceważyć użytkowników Spidera tylko dlatego że sie pokłócił z Elboxem.
To tak samo jakbym ja jako np. sprzedawca w sklepie wypiął sie na klienta dlatego, że on jest kolegą mojego znajomego, z którym się akurat pokłóciłem o coś.
[#12] Re: Problem z USB

@R-Tea, post #11

Całkowicie się z Tobą zgadzam, ale argumenty kieruj do Chrisa, nie do mnie.
[#13] Re: Problem z USB

@wali7, post #6

Już się wyjaśniło - po prostu mój MP3 Player (Shiro CX 256 MB) nie działa z Poseidonem. Co ciekawe, tania myszka USB nie działa z nim także - już myślałem, że mam uszkodzony port USB... Pożyczona myszka USB Logitech działa jednak doskonale. Drukarkę HP 1010 Poseidon poprawnie wykrywa, ale drukować się nie udało - drukował ktoś z MOSa na tej drukarce?
W każdym razie przyczyny problemów znane - niekompatybilny sprzęt (może w kolejnej wersji poseidona...)
Dzieki wszystkim, którzy próbowali pomóc :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem