[#1] Magellan i Ambient
Mam pewien problem, który chyba dopiero teraz się pojawił, bo jakoś wcześniej sobie nie przypominam żeby coś takiego było. Bardzo chętnie bym się tego pozbył. :P Jakby ktoś miał jakiś pomysł to byłbym jak zwykle wdzięczny.

Jak włożę płytę i cokolwiek z niej odzytam w listerze Magellana to potem po wyjęciu płyty na desktopie Ambienta zostaje ikona tej płyty. Jeżeli kopiuję czy odpalam coś z CD z poziomu CLI, Ambienta czy np. odpalam bezpośrednio MPlayerem czy ShowGirls to ikona CD po wyjęciu płyty znika.

Też tak macie? Da się coś z tym zrobić? Teraz właśnie coś kopiuję z kilku płyt i mam juz na Desktopie 6 ikon CD... To jest wkurzające. :( Dopiero dzisiaj to zauważyłem. Nie wiem czy wcześniej było czy nie. Dziwna sprawa... chyba bym zauważył...
[#2] Re: Magellan i Ambient

@MDW, post #1

Znany bug filesystemu do obsługi CD w MOS 1.4.x. Zgadnij gdzie jest już poprawiony... Jeszcze lepsze efekty są, jeżeli włożysz po kolei 2 różne płyty, które mają taką samą nazwę :(

[#3] Re: Magellan i Ambient

@Marek Szyprowski, post #2

Dzięki za wyjaśnienie. No więc jak zwykle problem rozwiązałby MOS 1.5. Ech... życie...

Ale to jest dziwne, że problem ujawnia się tylko w Magellanie. Jak się używa Opusa4 albo Ambienta to jest ok.

A może by tak zastąpić ten MOSowy filesystem jakimś innym? Tylko jakim...
[#4] Re: Magellan i Ambient

@Marek Szyprowski, post #2

Zauwazylem, ze tak sie dzieje nie na wszystkich plytach. Sa takie, ktore sa "uwalniane" po uzyciu ich z poziomu Magellana. Do tego zauwazylem, ze wystarczy takiej plycie zrobic "remove" w "Lock" Scouta i ikona znika. Wobec tego mam pytanie. Czy jest jakas komenda AmigaDOS, ktora robilaby taki UnLock? :) Podwiesilbym ja sobie pod ambientowy przycisk otwierajacy CD (i tak go zawsze uzywam, a nie tego sprzetowego) i wszystko by gralo. :) Tylko, ze to "remove" doyczy raczej nazwy plyty a nie "CD0:"... Kurcze, da sie cos z tym zrobic tak tymczasowo? Do czasu az zostanie puszczony w swiat Nemesis, Scalos, nowy Ambient albo MorphOS 1.5?
[#5] Re: Magellan i Ambient

@MDW, post #3

CacheCDFS działa na MOSie. Jest jednak inny problem - nie da się wyłączyć wbudowanego systemu plików cd... :(

[#6] Re: Magellan i Ambient

@Marek Szyprowski, post #5

chyba ktoś na MDC o tym pisał, nawet zrobił wersję assign która miałaby pomóc w wywaleniu filesystemu
[#7] Re: Magellan i Ambient

@MDW, post #4

sprobuj diskchange CD0:

[#8] Re: Magellan i Ambient

@MDW, post #1

A ja zauważyłem coś innego i również denerwującego. Kiedy korzystam z D2A to wszystkie ikonki, które mają się pojawić na blacie (np. appikonki czy ikony płyt CD, etc.) po prostu znikają. Czy u innych też tak jest? Bo może zgłosiłbym ten błąd(?) ludziom zajmującym się rozwojem Ambienta, chociaż nie tyle to błąd co może jakieś niekompatybilności magellana i ambienta...

[#9] Re: Magellan i Ambient

@MDW, post #1

A ja miałbym inne pytanie, związane z Magellanem i Ambientem.
Magellana używam tak jak dawniej na A1200, czyli na osobnym ekranie,
denerwuje mnie jedna sprawa, zamiast ikonek na blacie dopusa mam
brzydkie prostokąty z napisem "Ambient png". Da się to zmienić?
(wymiana icon.library odpada, bo lubię ikony PNG pod Ambientem)
[#10] Re: Magellan i Ambient

@MDW, post #1

A ja miałbym inne pytanie, związane z Magellanem i Ambientem.
Magellana używam tak jak dawniej na A1200, czyli na osobnym ekranie,
denerwuje mnie jedna sprawa, zamiast ikonek na blacie dopusa mam
brzydkie prostokąty z napisem "Ambient png". Da się to zmienić?
(wymiana icon.library odpada, bo lubię ikony PNG pod Ambientem)
[#11] Re: Magellan i Ambient

@grxmrx, post #8

Tez to zauwazylem. Jest tak tylko wtedy gdy w startup-sequence masz IconFake. Jak go nie uzywasz to wszystko jest ok. No i dylemat - IconFake czy D2A... Ja narazie wybralem D2A rezygnujac z IconFake czyli takze i z mozliwosci korzystania z Reaction. Narazie mi to nie przeszkadza...
[#12] Re: Magellan i Ambient

@wali7, post #9

U mnie od zawsze Opus zastepowal Workbencha. Nie widzialem sensu uzywania WB jak mialem Magellana. Teraz tez Maglellana uzywam na ekranie Ambienta. No ale teraz dzieki D2A moge miec jednoczesnie obok siebie okna Ambienta i Magellana. Podoba mi sie takie tymczasowe rozwiazanie. :)

A odpowiedz na Twoje pytanie brzmi "nie". Niestety okna Magellana nie wyswietla ikon PNG. Ale spoko - natywny Scalos, nowy Ambient, Nemesis juz stoja u progu naszych drzwi i zaraz je przekrocza. :) One wszystkie obsluguja PNG. Jeszcze bedziemy miec dylemat ktorego z nich uzywac...
[#13] Re: Magellan i Ambient

@MDW, post #12

MDW napisał(a):

> A odpowiedz na Twoje pytanie brzmi "nie". Niestety okna
> Magellana nie wyswietla ikon PNG. Ale spoko - natywny Scalos,
> nowy Ambient, Nemesis juz stoja u progu naszych drzwi i zaraz
> je przekrocza. :) One wszystkie obsluguja PNG. Jeszcze bedziemy
> miec dylemat ktorego z nich uzywac...

A żaden z nich bez listerów, tak rozbudowanej obsługi typów pliku...

[#14] Re: Magellan i Ambient

@AmiChris, post #7

Niestety nie pomoglo. No trudno - bede w takich przypadkach robil UnLock przy pomocy Scouta. Prowizora na maxa ale co tam... Amiga RuleZ ;)
[#15] Re: Magellan i Ambient

@MDW, post #14

Najgorsze jest to, ze prowizorki najdluzej zyja.... Nawet Fachowcy
mieli na to jakąś teorie, ze jak cos jest robione na dlugo to samo sie
rozszypje, bo psychicznie nie moze wytrzymac, ze tak dlugo bedzie
musialo byc, a jak cos jest prowizorka, to z zalozenia na krotko, no i
pozniej uzywa sie tego przez wieki....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem