[#1] MOS1.4.4
Śsiągnąłem obraz nowego mosa i mam problem gdyż po rozpakowaniu (na grzybie) większość plików jest pustych. Pozostają same nazwy. Każdy tak ma?
[#2] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #1

Rozpakowaniu? A co rozumiesz przez rozpakowywanie? Rozgzipowujesz iso i wypalasz z niego plytke.
[#3] Re: MOS1.4.4

@marcik, post #2

Moze kolega WinRARem otworzyl(rozpakowal) ISO.... Wypal na plyte jakims NERO, ale bezposrednio z obrazu ISO(co by plyta bootowala) a pozniej dopiero patrz pod Pegazem...
[#4] Re: MOS1.4.4

@Masta Krishna, post #3

No właśnie kolega to robił Winrarem. Ach te grzyby.
[#5] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #4

A może "ach, Ci koledzy" ;) .

[#6] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #4

ja to zrobiłem też winrarem. potem tool daemon i przeniosłem całość na pegaza smbfs-em. działa, nie było problemów.
[#7] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #1

ściągnięte na grzybie, rozpakowane winrarem na grzybie, wypalone nero na grzybie. Pegaz kumpla bez problemu startuje z tej płyty.

[#8] Re: MOS1.4.4

@MinisterQ, post #7

Kolego pomóż mi na piechotę to rozpakować. Nie używałem nigdy shela a VoodooX nie daje rady rozpakować pliku gz. Ściągnąłem Ungzip ale nie wiem jak tego użyć.

Pozdro
[#9] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #8

Nie mam tego ungzipa i napisze z glowy:

Wrzuc go do c:

i wpisz z cli/shella:

ungzip

lub

ungzip help

lub

ungzip -help

Ktoras z metod powinna wyswitlic Help, przeczytaj ktora komenda odpowiada za extract/decompres, przewaznie jest to x lub -x lub d lub -d itp.
Dajmy na to ze jest to x.

W takim przypadku wybierz duza partycje np. HD i wrzuc tam archiwum.gz
Nastepnie wejdz w cli/shellu do tej partycji i wpisz:

ungzip x archiwum.gz

wtedy wszystko powinno sie rozpakowac w miejscu gdzie jest to archiwum. Mozliwe ze konieczne bedzie wskazanie katalogu docelowego, czyli

ungzip x archiwum.gz HD:

PS. Sprawdz tez czy masz najnowszy XAD, poniewaz to za jego pomoca rozpakowuje VoodooX
[#10] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #8

najprościej jak się tylko da - wpisać w shellu:
ungzip nazwa_pliku.gz

[#11] Re: MOS1.4.4

@Marek Szyprowski, post #10

Dzięki za rady ale wyskakuje tylko:
ungzip: morphosboot_1_4_4.iso.gz: not in gzip format

Czyżby był plik zwalony?

Pozdrawiam
[#12] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #11

Ta rozpakowywaczka na ftp-ie jest zwalona

uzyj xadunfile na 100 % rozpakujesz

[#13] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #8

U mnie voodoo-x odpakowal bez problemu a moze Ty masz jakies tare bibloteki np. xad

[#14] Re: MOS1.4.4

@Pawel, post #13

ja rozpakowywalem zwyklym gzipem z gg - dziala bez problemu.

[#15] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #1

Dziekuje wszystkim za rady. Okazalo sie że mos sciagany z www chyba jest zwalony bo 3 proby byly i za kazdym razem md5 bylo takie samo a niezgodne z tym co bylo na stronie. Sciagnalem z ftp i jest ok. Ale mam przy okazji jedno pytanko czy u wszystkich po aktualizacji m menu about jest MorphOs relase 1.4? nie powinno byc 1.4.4?

Pozdrawiam i THX
[#16] Re: MOS1.4.4

@Arbuz, post #15

u mnie też jest 1.4, ale tak chyba ma być - pliki podmieniałem ręcznie i na pewno jest nowy boot.img i reszta.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem