[#1] MPlayer i problem z kolorami
Otóż sprawa dotyczy MPlayera i wyświetlania napisów. Dzieje się rzecz
dziwna, dla mnie niepojęta, dlaczego MPlayer odpalony w trybie VMEM
pokazuje napisy na żółto, podczas gdy w trybie overlay napisay są na biało?
Pegasos II G4 user :)
[#2] Re: MPlayer i problem z kolorami

@Jacek Karpeta, post #1

U mnie jest zawsze dobrze - na biało. A tak swoją drogą to czy to w czymś przeszkadza?

[#3] Re: MPlayer i problem z kolorami

@Marek Szyprowski, post #2

No tak. Można powiedzieć, że jest to irytujące, ale to subiektywne udczucie. Natomiast w niektórych scenach jest z mały kontrast pomiędzy napisami i obrazem, dlatego też są niewyraźne. POza tym na początku, z tego co sobie przypominam to było wszystko ok, tylko po "paru" dniach używania MOS-a się pochrzaniło.
[#4] Re: MPlayer i problem z kolorami

@yackar, post #3

Ja nie wiem dlaczego jak jest na bialo to jest OK, a na zolto to juz nie ;)
Zolty juz od jakiegos czasu jest drugim standardem i jest dostepny nie tylko w Mplayerze ale takze w niektorych innych playerach. Co wiecej nawet w stacjonarnych odtwarzaczach DVD/Divx jak chocby Manta, jest zdaje sie mozliwosc wyboru koloru napisow miedzy bialymi a zoltymi.
Co do gorszego kontrastu to tez bym polemizowal, szczegolnie jesli mamy przeczytac bialy tekst podczas jakies sceny ktorej akcja rozgrywa sie na sniegu.
W Mplayerze dla AOS4 tez sa zolte napisy i absolutnie mi to nie przeszkadza, choc oczywiscie milo by bylo gdyby mozna kolor napisow edytowac samemu.

[#5] Re: MPlayer i problem z kolorami

@Mufa, post #4

Podałeś szczególny przypadek sceny :)
Zmiana koloru w nowszych wersjach jak najbardziej wskazana
i pozycjonowanie tekstu też (póki co jest tylko góa albo dół)
[#6] Re: MPlayer i problem z kolorami

@Mufa, post #4

gorzej jak scena rozgrywa się na łące wśród mniszków lekarskich (mleczy) ;)
u mnie na MPLayerze 0.91 napisy są białe - overlay (PegII G4 VoodooIII)
[#7] Re: MPlayer i problem z kolorami

@yackar, post #5

dobra by była też możliwość ustawienia tła pod napisami. Wtedy zniknąłby
problem kontrastu.
[#8] Re: MPlayer i problem z kolorami

@wali7, post #6

No tak dyskusja jak zwykle schodzi na boczne tory, a problem jak był tak jest nadal. Chociaż w ostateczności zawsze mogę odpalić film na Froggerze :)
[#9] Re: MPlayer i problem z kolorami

@Mufa, post #4

Najlepiej jakby byly biale napisy z czarna otoczka...
[#10] Re: MPlayer i problem z kolorami

@Andrzej Drozd, post #9

To chyba ja mam jakiegoś dziwnego MPlayera bo u mnie każde napisy mają czarną otoczkę.
[#11] Re: MPlayer i problem z kolorami

@Andrzej Drozd, post #9

Białe napisy to jest lamerstwo - IMO ;PPPp
W dawnych czasach VHS, ustalono standard napisów na filmie. Wybrano kolor żółty gdyż mało jest scen z dużą powierzchnią w kolorze żółtym, dodano do tego czarną obwódkę i tak powstał standard.
Jednak to był rynek VHS. Prawdopodobnie chodziło również o niską częstotliwość sygnału VHS i to, że kolor żółty pomimo tego był lepiej dekodowany, posiadał lepszy kontrast i trzymał się krawędzi (nie wylewał) tak jak inne.
Jak się okazało w kinach szalał kolor biały.
I tak to przeszło na DVD.
A teraz to już wogóle jest wolna amerykanka - to apropo subów.
Jednak ja dalej jestem wierny standardowemu żółtemu kolorowi napisów - zawsze takie robię.
To apropo samych żółtych napisów bo tylko w tej kwesti się mogę wypowiedzieć ;PPPp

[#12] Re: MPlayer i problem z kolorami

@dk75, post #11

Moze i lamerstwo ale bialy z otoczka (nie snieznobialy tylko bardzo jasny odcien szarsoci) jest bardziej neutralny i nie znieksztalca kolorystyki filmu w kinie...
[#13] MPlayer GUI

@Jacek Karpeta, post #1

Czy do MPlayer`a na Morphosa jest dostępne jakieś GUI ?

[#14] Re: MPlayer GUI

@noowy, post #13

Deviede (wymaga do tego spejcalnej wersji mplayera/mencodera z portem arexxa) - przejrzyj spis programow na morphos-news.de w poszukiwaniu linkow.
[#15] Re: MPlayer GUI

@noowy, post #13

Jakieś jest LINK
[#16] Re: MPlayer GUI

@marcik, post #14

Jeśli masz G3 nie polecam, pomijam, ze port hituje to jest jakiś wolny
(przynajmniej jeśli chodzi o DVD, do innych kodeków używam froggera :)

[#17] Re: MPlayer GUI

@mailman, post #15

I działa pod MOSem ?
Mam emulator OS4, i reaction i nie działa gui...
[#18] Re: MPlayer GUI

@noowy, post #17

Przepraszam - pomyłka. Nie działa pod MorphOS-em. Coś mi się pomieszało gdy to pisałem
[#19] Re: MPlayer GUI

@mailman, post #18

Właściwie to się nie pomyliłeś bo są 2 wersjew archiwum. Jedna pod OS4 a druga pod 68k. I ta pod 68k działa na Pegazie. A to że nie działa za dobrze to druga sprawa :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem