[#1] Ile RAM w karcie graficznej ??
Jak w temacie. Chciałbym kupić kartę graficzną do Pega. Są różne karty od 32 MB do 256 MB. Rozumiem, że więcej pamięci w karcie graficznej potrzebne będzie pewnie do gier, ale czy w systemie ?

[#2] Re: Ile RAM w karcie graficznej ??

@noowy, post #1

Dla systemu wystarczy tyle pamieci, aby zmieścił się bufor ekranu.
[#3] Re: Ile RAM w karcie graficznej ??

@Prince, post #2

W MOSie czy AOSie ?
[#4] Re: Ile RAM w karcie graficznej ??

@noowy, post #3

Dowolny OS
[#5] Re: Ile RAM w karcie graficznej ??

@Prince, post #4

Zalezzy jakie chcesz rozdzielczosci i odswiezanie ekranu i chyba ilosc kolorow

[#6] Re: Ile RAM w karcie graficznej ??

@Prince, post #4

Chce miec OSa w rozdziałce 2048*1535.
[#7] Re: Ile RAM w karcie graficznej ??

@noowy, post #6

No to na jedna ramke trzeba liczyc ok. 10MB. Zakladajac, ze bedziesz mial czasaem kilka otwartych ekranow, czy double-buffering to ja bym polecal 64 albo 128 na karcie (bo jak widac przy 32mb to trzymanie powyzej 3 ekranow w pamieci gfx bedzie niemozliwe i przelaczanie miedzy ekranami bedzie bardzo powolne (trzeba bedzie je przerzucac z pamieci systemowej do gfxa)).
[#8] Re: Ile RAM w karcie graficznej ??

@marcik, post #7

Wlasnie mam czasami kilka ekranow otwartych i przy 64MB system zwalnia. Domyslalem sie, ze wlasnie wina braku pamieci graficznej. Dlatego zastanawiam sie nad karta gfx z 128 lub 256 MB.
Tylko czy CGX pod MOSem wykorzysta te 256 MB ?
[#9] Re: Ile RAM w karcie graficznej ??

@noowy, post #8

Raczej nie widze przeciwskazan aby mial nie wykorzystac. Ale czy na 100% wykorzysta - to juz pytanie do mnie - najlepiej spytac sie na liscie morphos lub na #morphos/irc.freenode.net.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem