[#1] Stratagus?
Czy komukolwiek udało się skompilować Stratagusa (choćby wersje 2.1)?
Z tego co wiem powinien się skompilować bez błędów.

Niestety u mnie tych błędów jest sporo, a poprawić ich nie zamierzam bo ponoć nie powinny w ogóle wystąpić. A wyglądają tak:

tu były błędy, które już dawno są usunięte ;)

[#2] Re: Stratagus?

@grxmrx, post #1

Od ponad tygodnia mam (dzięki pomocy kiero i Tarnaka) już Stratagusa 2.1 i mam z nim problemy.
Nie wiem jak było przy poprzednich kompilacjach na MorphOS-a - u mnie nie działają.
Przykładowo Warcraft II działa, ale wiesza się (zamraża się gra) po zniszczeniu budowli w grze (nie od razu, ale w późniejszej fazie gry). Łatka z OS4Depot nic nie zmienia w tym zakresie.
Druga sprawa to dźwięk w Warcrafcie II pod Stratagusem. Tylko jeden sampel działa w grze, reszta jest tak cicho, że ledwo co można usłyszeć (regulacja ustawieniami dźwięku zarówno w grze jak i ustawieniach w pliku nic nie zmienia). Sample odgrywane oddzielnie są OK.
Sprawdziłem Stratagusa na Linuksie i tam nie występuje efekt zamrażania się gry, ale jest ten sam problem z dźwiękiem (korzystam z tych samych danych). Czy ktoś ma jakiś pomysł? Może Wargus źle przerobił sample?

[#3] Re: Stratagus?

@grxmrx, post #2

Nie chcę tworzyć nowego wątku, więc piszę w tym.

Czy komuś udało się pozyskać pełne dane (wraz z animacjami i muzyką) z Warcraft i Warcraft II działające z Stratagus 3.3.3?
[#4] Re: Stratagus?

@Solo Kazuki, post #3

Mamy to :)

Był o tym news.

link

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2025 16:52:07 przez Amig_OS
1
[#5] Re: Stratagus?

@Amig_OS, post #4

a czy będzie to dla PISTORMa ?
[#6] Re: Stratagus?

@Amig_OS, post #4

Solo Kazuki pyta w kontekście wersji dla systemu MorphOS.
[#7] Re: Stratagus?

@mailman, post #6

Zrobiłem wersję na AmigaOS4 i instaluje się tam bez problemu (z różnymi typami wersji gier). Wersję na MorphOS stworzył ktoś inny. Uwaga: nie jestem pewien, czy stworzył on instalator dla niej, jeśli nie, a jeśli Ty również masz system OS4, możesz oczywiście skorzystać z mojego instalatora, który konfiguruje pliki danych (rozpakowując je w dziwnych formatach i tak dalej), a następnie kopiuje je, aby używać ich z portem MorphOS innych użytkowników. Pozostałych opcji, WarpOS i 68k, jeszcze nie uruchomiłem (a przetestowałem wiele różnych wersji). Myślę, że ścieżka dostępu do kodu źródłowego SDL1 może być uszkodzona, a SDL2 dla 68k/WOS jeszcze nie istnieje.

W przypadku pozostałych problemów z wersją MorphOS najlepiej skontaktować się bezpośrednio z autorem wersji MorphOS.
Na AmigaOS 4 dane działają w wersji 3.3.3.
Ach, jeszcze jedna wskazówka – jeśli zainstalowałeś dane dla Stratagus w innej wersji niż 3.3.3, to nie będzie działać w wersji 3.3.3. Musisz ponownie rozpakować wszystko odpowiednią wersją WarGus (lub moim instalatorem dla OS 4 ^^), która obsługuje wersję 3.3.3.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem