[#1] Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł
Tak sobie pomyślałem i narysowałem:
http://www.daminet.pl/~grxmrx/n_morphos/mos_gornypasek.png

Jak wam sie podoba taki pomysl? Oczywiście nie jestem programistą, a słyszałem że jeden tworzy jakieś tray.library na mosa, jednak czy tak to będzie wyglądało, wolałbym jednak gdyby ktoś z MOST wprowadził takie systemowe rozwiązanie.

Legenda ;)
- klikniecie na zegarek otwieraloby/pokazywaloby np. Aprila,
- na pogode jakis program do pogody,
- glosnik - wiadomo, regulacja dzwieku, taka skrocona, suwak i wyciszenie (mute),
- status GG - AmiGG, ale może też inny komunikator, jeśli ktoś by napisał odpowiednią wtyczkę czy jak by to było rozwiązane,
- Exchange - lista programow taka jak w programie Exchange, tutaj: klikniecie == aktywacja programu i jego okna jesli to mozliwe
- Okna - lista okien na pulpicie, tez bylaby taka lista rozwijana, widoczne w niej bylyby tez okna ukryte przez ctrl+i, wyroznione np. jakims stylem, pochylone czy inne lub ikonka jakas mala z boku

Strzałeczka w prawym dolnym rogu nie ma żadnej funkcji, to tylko element wykorzystany przy rysowaniu ;)

[#2] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #1

Jak już pisałem na ircu - amigg dało by się bez problemu zintegrować z czymś takim.

[#3] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #1

Fajnie ten pasek wygląda, bym powiedział z domieszką chillout :D
[#4] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #1

Myślę, że warto byułoby umieścić na PPA dział dotyczący propozycji użytkowników dla MOSa i AOSa. Można by tam zebrać bug raporty i propozycje usprawnienia systemów. Taka "skrzynka kontaktowa" dla MOSTeamu i OS4Teamu. Chociaż z tego co wiem, to MOSTeam jest bardziej elastyczny/otwarty na propozycje niż OS4Team, może się mylę... Co na to szanowna redakcja PPA ??
[#5] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #1

Kolejne obrazki:

[#6] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

i windowsa.

[#7] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #1

Co prawda jest już coś takiego jak MorphTray
http://nogfx.free.fr/warpdesign/soft_muifind.html
Jednak z tego co widze jest to oparta na ARexxie, nie jest też oczywiście systemowe, a najlepiej gdyby takie coś było w systemie.

Jednak co do listy wyboru okien sprawa jest ciągle otwarta ;)
Podobny pomysł pojawił się już dawno temu, np. tutaj:

http://simoami.freeservers.com/cgi-bin/i/images/AmigaOS4GUI.jpg
http://simoami.freeservers.com/FutureAmigaOS.html

[#8] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #5

Fajne pomysły. Obrazki działają na wyobraźnię :)

Myślę, że warto kombinować, zrzynać dobre pomysły z innych OSów. Jak pojawi się ciekawy element w OS4, czy windzie lub MacOSie itp to dorobić do MOSa :) :)

[#9] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #1

Coś takiego mam w zamyśle już od dość dawna... Teraz tylko jeszcze odpowiednia ilość czasu jest potrzebna :)
[#10] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@Jacek Piszczek, post #9

Super :)

[#11] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@Jacek Piszczek, post #9

Wobec tego dajemy Ci czas. Bierz ile chcesz. ;)
[#12] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@Jacek Piszczek, post #9

Szczerze, to jestem zachwycony z MOSa i Pegasosa, (nawet Pega1). Od czasu pojawienia się kilku uaktualnień MOSa, system ten daje dużo satysfakcji :) Odnoszę wrażenie, że MOS to "nasz" system - użytkownicy są bliżej MOSTeamu niż rozwiązanie z piłeczką. Teraz jest szansa na totalne skoszenie konkurencji z pod znaku ...wiadomo jakiego.

Przy okazji....dziękujemy za już wspaniałego MOSa i prosimy o jeszcze wspanialszego MOSa 1.5? w cenie na kieszeń bezrobotnego z żoną i trójką dzieci Polaka ;)

[#13] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@noowy, post #12

Jak to szybko zmieniaja się ludzkie nastroje...

[#14] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@MinisterQ, post #13

IMHO Takie nastroje mogą wpływać w skrajnych przypadkach na większe rozleniwienie twórców.
Lepiej konstruktywnie ponarzekać, wskazać błędy a podziękować dopiero po wykonaniu istotnej pracy.

[#15] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@noowy, post #4

Chociaż z tego co wiem, to MOSTeam jest bardziej elastyczny/otwarty na propozycje niż OS4Team, może się mylę...

To jest chyba subiektywne stwierdzenie zwiazane z tym ze czesc MOSTeamu jest z Polski. A AOS4-Team to dwie osoby z zagranicy ;)
[#16] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@noowy, post #12

Teraz jest szansa na totalne skoszenie konkurencji z pod znaku ...wiadomo jakiego.

Jakiego?
[#17] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #14

A ja chce MOSa na Classica. "I nie ma zmiluj sie".
[#18] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@Andrzej Drozd, post #16

czerwonego ... :P
[#19] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@noowy, post #18

Hmmm, a podobno to czerwoni wywolywali wojne... Widac ze jednak nietolerancja dotyczy takze niebieskich :D
[#20] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@Jacek Piszczek, post #9

muicon, muicon, muicon....
nawet nie chodzi o 256 kolorów ;) ale automatyczny refresh by sie przydal

i potencjometr do dzwięku też bylby przydatny

[#21] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@rzookol, post #20

Nie jestem pewien, czy rozumiem, o co Ci chodzi.
[#22] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@Jacek Piszczek, post #9

chodziło o to, że lepiej skończyć i wypuścić dla ludzi muicona niż implementować bajerki na belce (chyba że muicon już jest i czeka na mos1.5)
[#23] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@Andrzej Drozd, post #15

A AOS4-Team to dwie osoby z zagranicy ;)

Sadzisz ze nad OS4 pracuja tylko bracia Fridenowie?!?
[#24] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #1

za dużo żeś się chyba w MacOSa napatrzył. ;)
[#25] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@rzookol, post #22

MUICON dla ludzi przecież już jest :) Nowa wersja jest ciągle w fazie dopieszczania (PowerTerm czeka też na nowe ttengine.library). W chwili obecnej ciężko mi powiedzieć, kiedy może być następny release. Raczej w tym roku :P
[#26] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@grxmrx, post #5

Tak sobie patrzę na ten pasek i w tym przepychu piękności (trochę później) dostrzegam brak istotnego elementu, który informuje o zajetosci pamięci ->
ftp://de.aminet.net/pub/aminet/util/wb/ShowMem.lha
ftp://de.aminet.net/pub/aminet/pix/wb/SkolmanMorphOS.lha
[#27] Re: Górna belka - lepsze wykorzystanie, pomysł

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem