[#1] Basikisk II
Czy to normale że emulator maca zabiera 100% mojego G3 i działa tak wolno że aż żal czy ja coś poprostu skopałem
[#2] Re: Basikisk II

@Goramo, post #1

u mnie na G4 też zajmuje 100% mocy procesora... hmmm, czy chodzi wolno - to chyba kwestia interpretacji, jak dla mnie jest OK (ale dawniej bawiłem się ShapeShifterem na AGA)
[#3] Re: Basikisk II

@Goramo, post #1

jeśli masz plikopartycję, to załóż sobie fizyczną makową partycję. powinno przyspieszyć.
[#4] Re: Basikisk II

@R-Tea, post #3

na Pegazie pod plikopartycją śmiga aż miło (to już nie stary dobry Shappy... ;))
[#5] Re: Basikisk II

@wali7, post #4

on potrzebuje czegoś jeszcze do prawidłowego działania czy wystarczy to wszystko co jest w archiwum, pewnie coś jednak musiałem skopać bo działa mi jak slideshow, może jakieś ustawienia magiczne są? jakieś nowsze bądź starsze biblioteki czy inne wymalazki
[#6] Re: Basikisk II

@Goramo, post #5

ustaw frameskip na 0 bo chyba masz na 6 ;>

[#7] Re: Basikisk II

@AmiChris, post #6

A czy ktosuruchimił na nim system wiekszy niż 7,5 i czy ktos uzywa go n apartycji a nei plikopartycji chodzi mi o to ze jak mam partycje to czasami moge sobie dograc jakas gre ewentualnie program natomiast na plikopartycj jestem nieco ograniczony wielkoscia.

[#8] Re: Basikisk II

@Pawel Kobylarz, post #7

hmm ogolnie jest partycja wymiany i do niej mozesz kopiowac rozne rzeczy i uruchamiac z niej afaik ;)

[#9] Re: Basikisk II

@Goramo, post #5

u mnie w katalogu basiliska jest tylko plik wykonywalny programu, rom (1 MB) i plikopartycja z systemem 7.5
może z ustawieniami masz coś nie tak? on pliki z ustawieniami trzyma w Env: i Envarc: - jak kiedyś coś skopałem w ustawieniach z poziomu maca (konkretnie włączenie pamięci wirtualnej), to pomogło dopiero wykasowanie tych dwóch plików z envarc: - ustawienia od nowa w zasadzie defaultowe (tryb wyświetlania 24 bit pełny ekran) i wszystko działa do dziś.
może Ci jeszcze coś w tle obciąza system? czasem Ambient lubił się tak zachowywać - sprawdź w TaskManagerze co obciąza system.
[#10] Re: Basikisk II

@wali7, post #9

No już wiem czemu muliło otóż w tym starszym basiliszku jest taki gaget nazywa się window rate i tam jest on z hebla ustawiony na 5hz ja się go przestawi na 60 to już jest całkiem miodzio.
Tylko że szukając zamulacza posadziłem całego gada teraz pokazuje mi się ino dyskietka ze znakiem zapytania czyli albo zgubiłem gdzieś partycje albo rom
[#11] Re: Basikisk II

@AmiChris, post #8

Faktycznie nie pomyślałęm o tym to juz sporo rozwiązuje jednakże istnieje jeszcze jeden problem, mianowicie sporo softu wymaga sys 7,6 i wyższego a mi nie udalo sie uruchomic plikopartycji z sys 7,6 nie chcial wystartowac a sys 8,1 mam w wer instalacyjnej wiec rowniez nie mam jak sprawdzic bo gdzie ja go zainstaluje ? a pozatym zeby go zainstalowac potrzebny jest 7,6 :(

[#12] Re: Basikisk II

@Pawel Kobylarz, post #11

ktorys 7.6.x dziala ale nie pamietam teraz ktory dokladnie :(
macos 8 na tej wersji bazyliszka nie uruchomisz afaik

Ja mam orginalna plyte macos 8.1 pl ale nie sprawdzalem.
Zostaje zawsze mol

[#13] Re: Basikisk II

@AmiChris, post #12

To poszukam moze ktoras wersja 7,6,x bedzie dzialac, TAm MOLa zawsze mozna uzywac jednak czasami chce tylko n akilka minut dosłownie włączyc MACa aby sprawdzic jedna czy dwie rzeczy i wtedy bardzo przydatny jest MAC na MOSie bo w tle moga sobie chodzic inne programy itd. poprostu jaknajrzadziej bym chcial przechodzic miedzy MOSem a Linuxem co jest oczywiste. Byćmoze doczekam nowszej wersji bazyliszka i wtedy juz nie bede mial tych problemow co teraz.

[#14] Re: Basikisk II

@Goramo, post #10

No to sam ze sobom pogadam
W starszym basilliszko jest ten gaget od zmiany częstotliwości odświeżania ekranu i jak się go ustawi na 60 to jest miodzio tylko że nie udało mi się tego starszego uruchomić w innym trybie niż mono czyli dwa kolory a ten nowszy zkolei ładnie startuje w TC ale szybkość odświeżania jest chyba 5hz i niema tego gagetu. No albo rybka albo akwarium. A jak by się chciało mieć rubkę w akwarium to już zima nida się.
powalcze ztym jeszcze trochę i spróbuje odpalić Icab'a.
[#15] Re: Basikisk II

@Goramo, post #14

Moze w ktoryms Configu, zmiennej ENV albo Tooltypie poszukaj tego refresh rate'a....
A moze jest do tego jaikis skrot klawiszowy.... - RTFM
[#16] Re: Basikisk II

@Masta Krishna, post #15

WTDWWIND? ;) (WHAT TO DO WHEN WHERE IS NO DOCS)
config Basiliska siedzi w pliku BasiliskII_prefs, który to plik mieszka sobie w env: i envarc:
jest w nim zmienna frameskip (to plik tekstowy)
[#17] Re: Basikisk II

@wali7, post #16

Chyba There a nie Where ;)

A zreszta wpierw radzilem oberac configi.... :D
[#18] Re: Basikisk II

@Masta Krishna, post #17

there można oczywiście użyć, ale chyba można też użyć where....
[#19] Re: Basikisk II

@Goramo, post #14

Czy tylko ja mam takie wrazenie ze mowisz o bardzo starych wersjach besiliska ?
Ja mam w zakladce emulation slider gadget "frame skip" ustawione na 0 i hula pieknie :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem