[#1] Radeon
Ponieważ zbliża się nieubłaganie MOS1.5 A ja mam w Pegazie Voodoo3 3000 chciałbm na wszelki wypadek zakupić Radeona. I tu nasuwa się pytanie: JAKIEGO NAJLEPIEJ?

Pozdrawiam
[#2] Re: Radeon

@Arbuz, post #1

9000 z pasywnym chłodzeniem i DVI. Tylko ciężko znaleźć ;)

[#3] Re: Radeon

@Arbuz, post #1

Biorac pod uwage mozliwosci samego softu do obslugi tej karty jak i wymagania samych programow (tych istniejacych i tych ktore powstana) proponowalbym cos z drugiej reki (lub nowe jak sie uda): r8500/r9100, r9200, r9250 i r9550, ale to juz chyba za mocne na Pega ;)

Nie polecam natomiast wszelkich odmian r7000 - brak jednostki pixelshader, a z tego mozna fajne rzeczy uzyskac, wiec warto by karta miala szejdery.
[#4] Re: Radeon

@Marek Szyprowski, post #2

Hmm...Wdziałem ostatnio na Allegro...Tylko nie pamiętam ceny
[#5] Re: Radeon

@_arti, post #3

Myślisz ,że kiedyś soft na Pega będzie miał obsługe Pixel i Vertex Shader ??
[#6] Re: Radeon

@waldiamiga, post #5

Mysle, ze tak - pod warunkiem, ze MOSTeam otrzyma od ATI stosowna dokumentacje :)
[#7] Re: Radeon

@Arbuz, post #1

To się robi tak, że wysyłasz agentów, którzy wyduszą informacje od kogoś z MOSTu na temat nowych sterowników do nowszych radeonów. Jeśli wyniknie z tego, że prace nad nowymi trwają lub sterowniki są tylko tak jak cały mos w kawałkach jest kiszony to kupujesz radeona i kisisz go w oczekiwaniu na mitycznego mosa 1.5, z którym nie masz żadnej gwarancji, że zadziała ;)
Ale to tylko jeśli chcesz mieć nowszego radeona niż te, które już MorphOS 1.4.x obsługuje, czyli do chipsetu RV280 włącznie. W instrukcji Pegasosa na ostatniej stronie (tej od strony okładki) jest lista obsługiwanych kart. Jeśli chcesz już jakiegoś radeona używać z mosem 1.4, a póżniej ew. cieszyć się lub nie z 3D pod mosem 1.5 to musisz wybrać jakiegoś radeona na chipsecie podanym w instrukcji. Problem jednak jest taki, że trudno polecić jakiś konkretny model bowiem te starsze radeony (które też działają z mosem a są lepsze niż te tańsze a aktualnie produkowane) bardzo trudno dostać, przynajmniej jak ja szukałem pare razy to nie mogłem znaleźć nigdzie nawet używanych ;)

[#8] Re: Radeon

@_arti, post #6

Pixelshader? Ciekawe czy kiero wypowie się w tym wątku, bo coś mi się kojarzy, że obsługi tych szejderów w mosie nie będzie, a może się myle i źle kojarze ;)

[#9] Re: Radeon

@waldiamiga, post #4

Ooo...Prosze...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56012490
[#10] Re: Radeon

@grxmrx, post #8

hmm z tego co mi sie wydaje to pixelshaderow nie bedzie z braku dokumentacji, a o vertexshadarach slyszalem ze mialy niby byc ;)
[#11] Re: Radeon

@Arbuz, post #1

Polecam Radeona 9250 z DVI, obecnie w tą właśnie kartę wyposażone jest ODW. Oznacza to, że wszystkie wynalazki typu LiveCD i inne linuxy będą śmigać bez problemu. dzięki temu czas oczekiwania na MOS 1.5 będziesz mógł sobie skrócić graniem w TORCS lub to http://www.morphzone.org/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=3730&forum=9 :).
[#12] Re: Radeon

@stony, post #11

O! nawet Foobillard tam jest ;)
Czy ktos wie skad sciagnac paczke pod PPC?
[#13] Re: Radeon

@_arti, post #12

Ok! juz mam :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem