[#1] Pegaz i DDRy
Witam !
Ostatnio zapragnąłem poszerzyć w swoim Pegazie II G4 pamięć, więc do obecnej w jednym slocie kości Kingston 256 MB
dołożyłem drugiego DDRa 512 MB, z tym że innej firmy. Zdecydowałem się na zmieszanie DDRów dwóch różnych producentów
gdyż osoba od której kupowałem twierdziła, że pamięc ta ogólnie rzecz biorąc nie sprawia problemu z innymi.
Po odpaleniu Pegaza wszystko ruszyło, na pierwszy ogień zapodałem ImageFXa z dużą bitmapą (ok 300 MB), której wcześniej
nie dałem rady załadować. Pobawiłem się trochę i nic złego się nie działo. Problem wystąpił dopiero pod MOLem.
Po uruchomieniu PegXMaca i ustawieniu pamięci dla MacOsX a na 512 MB zapuśicłem emulator. Pierwszy objaw - system wczytywał
się wyraźnie dłużej. Druga rzecz - po załadowaniu prawie żadnego z programów nie udało mi się uruchomić, mac wypluwał
ciągle komunikaty o błędach z numerem 2, 10 itd. Pod MacOS 9 było lepiej, ale też jakby wolniej. Pierwsze co zrobiłem
to wstawiłęm parametr mem=768M przy starcie PegXMaca. I nie dało rady.
W tym miejscu chciałbym prosić o sugestię
co do powyżsych objawów, czy to wynika ze "zmieszania" DDRów, czy też może MOL jest jeszcze niedopracowany i nie potrafi
prawidłowo korzystać z dwóch slotów obsadzonych pamięciami? Ktoś może ma podobne doświadczenia ? Acha ! Zapomniałęm dodać, że Debian wystartował i zachowywał się normalnie.
[#2] Re: Pegaz i DDRy

@yackar, post #1

Przetestuj czy pamiec dziala dobrze. Komenda "MEMTEST EXTENSIVE".

[Dopisek - oczywiscie to komenda MOSowa]

Ostatnia modyfikacja: 14.07.05 09:56
[#3] Re: Pegaz i DDRy

@marcik, post #2

ok. po powrocie z pracy przetestuję !
[#4] Re: Pegaz i DDRy

@yackar, post #1

To normaly objaw. Aktualna wersja OF kompletnie sobie nie radzi z mieszaniem kosci pamieci o roznych rozmiarach i najczestszym objawem tego jest zmasakrowanie systemu plikow pod Linux'em i generalna jesgo niestabilnosc.

Nawet dla takich samych kosci bywa roznie. Moja rada ? Tylko jedna kosc.
[#5] Re: Pegaz i DDRy

@Marcin 'Morgoth' Kurek, post #4

mogłbys napisać wiecej o kaszanieniu systemu plikow pod linuchem bo u mnie mam 2 pamieci 128 i 256 i za nic nie moge zainstalowac linuxa gdyz podaczas instalacji w zainstalowanych plikach pojawiaja sie krzaki (juz nie mowiac ze MD5 tych plikow jest różne ). sprawdzalem tasiemki , dysk ale problemu z pamieciami nie bralem pod uwagę - czy to kaszanienie filesystemu moze prowadzic do takich problemów?
[#6] Re: Pegaz i DDRy

@rzookol, post #5

Dokladnie taki jest objaw. Co ciekawe osobiscie nie mialem problemow pod MorphOS'em ale Linux umieral niezwykle szybko. Narazie trzeba uzywac jednej kosci, przynajmniej do czasu az nie pojawi sie kolejna aktualizacja OF'a
[#7] Re: Pegaz i DDRy

@Marcin 'Morgoth' Kurek, post #6

A jak sprawdzic jakiego ma sie OF'a ?
[#8] Re: Pegaz i DDRy

@Norbert, post #7

A gdyby były dwie takie same kości tj 2*512 kingstona.
było by oki czy też lipka
[#9] Re: Pegaz i DDRy

@Norbert, post #7

Pisze podczas uruchamiania komputera. Swobodnie mozesz odczytac i wersje i date.
[#10] Re: Pegaz i DDRy

@Goramo, post #8

Sa szanse, ze dzialac bedzie ale nie za wielkie. W przypadku tych samych kosci objawy nie sa az tak drastyczne. Raz kolejny nie udalo mi sie zaobserwowac zadnych klopotow pod MorphOS'em ale Linux dzialal niezwykle nistabilnie i potrafil sie kompletnie zamrozic lub zrestartowac od czasu do czasu.

Do czasu kolejnej aktualizacji OF'a naprawde uzywanie wiecej niz jednej kosci nie jest rozsadnym pomyslem.
[#11] Re: Pegaz i DDRy

@Marcin 'Morgoth' Kurek, post #9

Wlasnie nic nie jest napisane, co mogłoby oznaczac wersje czy date OF.

NIE MAM takiego wpisu jak na tym obrazku
[#12] Re: Pegaz i DDRy

@Marcin 'Morgoth' Kurek, post #10

A można do Pegaza założyć DUAL DDR-y i czy będą działały?
[#13] Re: Pegaz i DDRy

@Arbuz, post #12

No dobra. A co to są pamięci DUAL?
Są to normalne pamięci które zostały przetestowane przez producenta i dobrane w pary o jak najmniejszych różnicach paremetrów między sobą. Czyli jak najbrdziej jednolite.
Dlaczego? Ponieważ są adresowane równocześnie przez kontroler pamięci obsługujący tryb DUAL, "jak jedna kość".

PEGASOS nie ma kontolera pamięci DUAL to raz oraz obecny OF jak wynika z postów wyżej nie radzi sobie z włożonymi dwoma kostami.

Więc jak myślisz? ;>

[#14] Re: Pegaz i DDRy

@dk75, post #13

Napisałem to bo jak w niektórych typach grzyba szczególnie starszych się wrzuci takie kostki to nie działa.Więc zapytałem. Poza tym jeśli jest tak jak piszesz to czemu przy dwóch płytach Asusa jak wrzuciłem WŁAŚNIE takie kostki to nie działał? A jak wrzuciłem dwie inne tej samej firmy to już było OK?
Na to pytanie nie potrzebuję odpowiedzi bo to Portal Amigowy a nie jakieś Enter Studio

Pozdrawiam
[#15] Re: Pegaz i DDRy

@Arbuz, post #14

To proste.
Płyta PEGASOS'a nie próbuje nawet używać ich w DUAL'u bo nie ma takiej możliwości, więc i probelmy DUAL'i jej nie dodtyczą za to ma inne ;PPPp

Co do ASUSA - to płytki pod AMD64? Jeśli tak to się rozpisywano jakiś czas temu o problemach z pamięciami do AMD64 (chodzi o wbudowany w AMD64 kontroler pamięci).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem