[#1] SFS i delete
Jak się dostać do skasowanych plików pod sFS ? Wiem, że pod PFS
wchodziło się w katalog .deldir na danej partycji i po prostu kopiowało
z niego.

[#2] Re: SFS i delete

@yackar, post #1

Przy fomatowaniu musisz uzyc opcji show.recycled (nie wiem czy z dosu tak samo wyglada ten parametr, poniewaz formatowalem za pomoca SFSMui). Dzieki temu na partycji powstanie katalog .recycled do ktorego wrzucane sa skasowane pliki.
Jezeli sformatowales na hide.recycled lub no.recycled (defaultowo), to do odzyskania plikow trzeba uzyc SFSSalv (chociaz nie wiem czy pomoze w przypadku partycji no.recycled, poniewaz takiej nie mialem).

Ostatnia modyfikacja: 21.07.05 09:28
[#3] Re: SFS i delete

@Andrzej Drozd, post #2

No to może być wtopa, bo nie pamiętam czy zaznaczałem tę opcję przy formacie. A i piszę o wersji SFS na MOSa (chociaż może to akurat nie ma znaczenia). Czy SFS w tym katalogu przechowuje również nadpisane pliki? (po overwriting'u) Czy katlaog .recycled jest widoczny z poziomu systemu (w PFS był ukryty).
[#4] Re: SFS i delete

@yackar, post #3

Gdy partycji jest sformatowana z show.recycled, to katalog .recycled jest widoczny na systemie i pliki mozna odzyskac za pomoca jakiegos filemenadzera.

Czy SFS w tym katalogu przechowuje również nadpisane pliki? (po overwriting'u)

Tak (a kazdy kolejny plik o tej samej nazwie otrzyma koncowke $AAA, $AAB itd.). Nie wiem natomiast dokladnie czy pliki dluzej tam "przechowywane", nie ulegaja zniszczeniu. Wiec przed odzyskaniem, lepiej nic nie kopiowac na ta partycje.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.05 10:18
[#5] Re: SFS i delete

@yackar, post #3

Jeśli zaznaczysz przy formatowaniu aby .recycled był widoczny to bedzie jeśli nie to bedzie ukryty. Aby do niego wejść wystrczy w shellu napisać np. System:.recycled i tyle jesli nie wejdzie tzn że nei stworzyłeś .recycled przy formatowaniu.

[#6] Re: SFS i delete

@Andrzej Drozd, post #4

aha... to dlatego, że SFS zapisuje gdzieś kasowane piki, to działa tak wolno? (przy kasowaniu)
Ostatnio pobawiłem się DiskSpeedem z pakietu SFS i wyszło, że na tym samym dysku SFS w porównaniu z FFS (OS3.1) działa wolniej mniej wiecej 74 razy!
Fat32 jest w kasowaniu lepszy ;)

[#7] Re: SFS i delete

@Jarek, post #6

To chyba coś nie tak masz ja ostatnio kasowałem w yamie 10 tyś. maili :) i trwało to bardzo krótko niemierzyłem czasu ale ok 1 min i na pewno robi to o wiele szybceij niż FFS z 3.9 którego mialem wcześniej.

[#8] Re: SFS i delete

@Jarek, post #6

SFS nigdzie nie zapisuje (w sensie kopiowania całej zawartości) plików przy kasowaniu, porostu robione jest przenoszenie do innego katalogu (.recycled), a ta operacja jest bardzo krótka (i nie potrzeba przy niej odczytywać zawartości pliku).

[#9] Re: SFS i delete

@Pawel Kobylarz, post #7

diskspeed pokazuje mi przy kasowaniu 1000 plików wynik:
-222 pliki/sekundę przy FFS
-3 pliki na sekundę przy SFS
Aktualnie nie mam zbyt szybkiego sprzętu (kwestia czasu ;))
Obie próby oczywiście na tym samym dysku (2 partycje)

(teraz jeszcze raz odpaliłem diskspeeda i teraz kasowanie plików na partycji SFS się zmieniło, wynik to 13 plików/sekundę - po dodaniu buforów, jest ich w sumie 100)

czy coś tu może nie grać? diskspeed?... sprzęt?... a może ja coś źle robię?... ;)

[#10] Re: SFS i delete

@Pawel Kobylarz, post #5

Jak sam napisałeś katalog .recycled nie zawsze jest widoczny (zależnie z jaką opcją była formatowana partycja) ale występuje zawsze.
[#11] Re: SFS i delete

@Pawel Kobylarz, post #7

Szczególnie widać przewagę przy kasowaniu bardzo dużych plików, na SFS to moment a FFS muli. Gwoli ścisłości FFS muli przy blocksize 512 a przy wyższym już nie ale ja zawsze miałem 512.
[#12] Re: SFS i delete

@Jarek, post #9

Wpisz przykładowo "sfsconfig DH0: lines=16 readahead=16384 copyback" i wtedy spróbuj.
[#13] Re: SFS i delete

@Sylwester, post #10

Problem w tym że właśnie nie zawsze jest czego przykładem są 4 moje partycje pod MOSem które sformatował tata nie zaznaczając opcji recycled a formatował korzystając z menu->utilites->format. Przez to teraz mam mały problem bo to recycled by mi sie przydało a go nie ma no i niestety założyć sie go nie da chyba bez ponownego formatu

Ostatnia modyfikacja: 21.07.05 18:40
[#14] Re: SFS i delete

@Sylwester, post #12

wpisałem i... jest troszkę szybciej, ale jeszcze to nie to

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem