[#1] Pytanie o Deficons
W wątku założonym przez Korniego, Kiero odpowiedział m.in.: "aktualnie w ambiencie ikonki defaultowe sa wybierane na podstawie rozszerzenia. wiec def_jpg.info bedzie dla plikow .jpg. za jakis czas sie to zmieni. aktualnie dziala konfiguracja typow plikow i akcji dla nich. nie ma jeszcze wyboru ikony dla konkretnego typu.".
Mam więc pytanie, czy da się już w Ambiencie spowodować, aby po kliknięciu np. na plik mpg otwarł się MPlayer? Sprawdziłem wczoraj (nie wiedziałem o tym wcześniej) że można zdefiniować domyślne ikonki dla typów w rodzaju def_jpg.info, def_wma.info...., i po wybraniu opcji pokazania wszystkich plików w oknie pojawiają się one. Niestety, po kliknięciu na dowolnej pojawia się okno "no hex view" (czy jakoś tak), to jak z tą akcją domyślną w typie plików, działa, czy nie? (mam najnowszego Ambienta z 14.10.2005)
[#2] Re: Pytanie o Deficons

@wali7, post #1

tak, jest to mozliwe (+menu kontekstowe dla plikow/katalogow oraz definiowanie akcji dla drag&drop), jednak funkcjonalnosc ta jest ciagle w stadium rozwojowym. znaczy to, ze generalnie nie polacamy uzywania tej(*) wersji (nie jest do konca stabilna oraz posiada np wycieki pamieci lub innych zasobow) oraz nie ma konfiguracji za pomoca GUI. aktualnie pracujemy nad uzupelnieniem tych brakow wiec niedlugo powinno dac sie tego normalnie uzywac.

*-wersja z CVS'a.

Ostatnia modyfikacja: 26.10.05 12:16
[#3] Re: Pytanie o Deficons

@kiero, post #2

Dzięki za odpowiedź,
a skąd można ściągnąć pliki binarne tej wersji? (czy to jest wersja 1.42CVS 14.10.2005 ze strony http://morphosambient.sourceforge.net/ ?)
i jak się to deficons konfiguruje?
Może to jednak da się używać... w razie czego wrócę do starszej wersji :)
[#4] Re: Pytanie o Deficons

@wali7, post #3

binarek nie ma chyba gdzie sciagnac (i dobrze). jak jestes odwazny to pobierasz zrodla i kompilujesz. a konfiguruje sie na razie plikami tekstowymi (tworzy sie deskryptory)
[#5] Re: Pytanie o Deficons

@kiero, post #4

Czyli można zapewne sobie stworzyć takie "pseudogui" tworzące i modyfikujące deskryptory.
A jaki jest format tych deskryptorów, gdzie je trzeba umieścić (pewnie w envarc:sys) i jakie powinny mieć nazwy?
Czyli jak rozumiem, binarki z http://morphosambient.sourceforge.net/ nie obsługą tego (czyli muszę skompilować wersję z CVS)....

Ostatnia modyfikacja: 26.10.05 12:52
[#6] Re: Pytanie o Deficons

@wali7, post #5

- tworzenie jakiegokolwiek zewnetrznego gui nie ma sensu bo format deskryptorow sie zmieni.
- format trzeba sobie wyczytac z pliku ktory je wczytuje
- umieszcza sie w data/filetypes (nazwy dowolne).
- tak. wersja dostapna na stronie tego nie obsluguje (zostala tam umieszczona zaraz przed rozpoczeciem duzych zmian w kodzie).
[#7] Re: Pytanie o Deficons

@wali7, post #1

nie chce mi sie podawać poraz n-ty miesca gdzie wrzucam snapshoty ambienta więc musisz puszukać sam albo sie kogos zapytać :P

Ostatnia modyfikacja: 26.10.05 18:31
[#8] Re: Pytanie o Deficons

@rzookol, post #7

czy to jest Twoja strona domowa na serwerze UMCS? bo tam jest podana data wersji 25.09.05 (na CVS jest binarka z 14.10.05).... chyba że wrzucasz nowe archiwum o nazwie Ambient.lha, a samą stronę pozostawiasz bez zmian. wtedy rozumiem i zaraz ściągam :)
[#9] Re: Pytanie o Deficons

@wali7, post #8

na stronie też już poprawilem ;)
to jest wersja z debugiem, jak bede mieć chwile czasu to ogranicze debug do minimum
[#10] Re: Pytanie o Deficons

@rzookol, post #9

ps. wycieki pamięci to nie problem. Jednak ta wersja nie jest przetestowana i moze sie wieszać ale to nie znaczy tez ze się bedzie wieszać na czymkolwiek, w każdym razie jak cos bedzie nie tak to radze poczekać jak AmbientTeam usunie bugi. z drugiej strony obsługa mime to duze ulepszenie i choćby dla tego warto tę wersję sprawdzić
[#11] Re: Pytanie o Deficons

@rzookol, post #10

ok, fajnie :) jak wrócę do domu to sprawdzę tę nowszą wersję. A jak wygląda konfiguracja MIME? Poprzez ten edytorek w ustawieniach Ambienta?
[#12] Re: Pytanie o Deficons

@wali7, post #11

napisalem wczesniej, ze konfiguracja odbywa sie poprzez tworzenie plikow tekstowych.
[#13] Re: Pytanie o Deficons

@kiero, post #12

szkoda ;) miałem nadzieję że już coś się zmieniło w tej sprawie... w końcu od początku naszej dyskusji upłynęły już prawie dwa dni ;)
bo przyznam, jestem już trochę skołowany - deskryptory to pliki tekstowe, a w nich pewnie pozycje tego menu kontekstowego, data/filetypes to katalog gdzie siedzą datatypy? czy może jest jakiś inny katalog właśnie na potrzeby obsługi data/filetypów przez Ambienta? a który konkretnie plik ze źródeł Ambienta odpowiada za obsługę deskryptorów?
moje pytania mają charakter obecnie częściowo teoretyczny, jednak gdyby się udało mi to uruchomić, to mógłbym to np. zaprezentować na Amizaduszkach...
jeśli masz ochotę i cierpliwość wprowadzać laika w te sprawy, byłoby fajnie, jeśli niechcesz/nie masz czasu/cierpliwości ;) ok, poczekam, przecież pisałeś że i tak niedługo ten lepszy Ambient ujrzy światło dzienne.
[#14] Re: Pytanie o Deficons

@wali7, post #13

szkoda ;) miałem nadzieję że już coś się zmieniło w tej sprawie... w końcu od początku naszej dyskusji upłynęły już prawie dwa dni ;)

gui bedzie robione dopiero jak wszystko wewnetrznie bedzie dzialac jak trzeba. brakuje jeszcze sporo niestety (np lepsze rozpoznawanie i zewnetrzna baza typow).

bo przyznam, jestem już trochę skołowany - deskryptory to pliki tekstowe, a w nich pewnie pozycje tego menu kontekstowego, data/filetypes to katalog gdzie siedzą datatypy? czy może jest jakiś inny katalog właśnie na potrzeby obsługi data/filetypów przez Ambienta? a który konkretnie plik ze źródeł Ambienta odpowiada za obsługę deskryptorów?

aktualnie w jednym pliku (deskryptor w data/filetypes) sa informacje jak rozpoznac plik oraz akcje jakie mozna na nim wykonac. to sie nieco zmieni. plik wczytywany jest w descparser.c

moje pytania mają charakter obecnie częściowo teoretyczny, jednak gdyby się udało mi to uruchomić, to mógłbym to np. zaprezentować na Amizaduszkach...

moge podeslac ci przykladowy plik to zobaczysz jak to wyglada. nie jest to nic skomplikowanego. pisz na maila.
[#15] Re: Pytanie o Deficons

@kiero, post #14

dzięki panowie (kiero i rzookol):)
działa, bardzo fajne (komentarze w pliku descparser od kiero i plik podesłany przez rzookola bardzo mi pomogły).
spokojnie można powiedzieć, że już w tym momencie Ambient przegonił (pod względem funkcjonalności) którąkolwiek z klasycznych wersji Workbencha (o tej z OS4 nie piszę bo jej nie znam). jeszcze Magellan trochę postoi w miejscu, Ambient pójdzie do przodu i spokojnie będzie można pożegnać Magellana :)

Ostatnia modyfikacja: 27.10.05 20:27
[#16] Re: Pytanie o Deficons

@kiero, post #14

A czy mnie mógłbyś podesłać owe pliki? Z góry dziękuję..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem