[#1] Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic
Zrobilem maly test, za pomoca encodera mp3 - Lame (w najnowszej wersji), w wersjach: CPU 040 na WB3.1 oraz CPU 060 na MOSie. Testy przeprowadzilem w Shelu. Pod lupe poszedl sampel 16bit stereo, o dlugosci 30 sek.
Testy byly przeprowadzone na BlizzardziePPC z 603/210 MHz oraz 040/40 MHz

Oto wyniki:

WB 3.1 - czas 12 min 39 sek
MOS (Priorytet Trance -99 ) - czas 29 min 49 sek
MOS (Priorytet Trance 0 ) - czas 3 min 25 sek (!)
------------------------------------------------
Zrobilem takze testy PPC - Lame WOS oraz Rippera

WB 3.1 Lame WOS - czas 1 min 14 sek
MOS Lame WOS - czas 1 min 18 sek
MOS Ripper - czas 1 min 25 sek
Wszystkie testy zostaly przeprowadzane w jakosci j-stereo, 128 bps, q3

Moze jakies refleksje na temat priorytetow Trance?
Jak na stale ustawic priorytet na 0 (lub -1) w s-s? (aktualnie zmieniam go Task Managerem).
[#2] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@Andrzej Drozd, post #1

jak chcesz juz bardzo zmieniac priorytet to w startup-sequence jest wywolywany TRANCE, wystarczy dodac parametr PRI przy RUN. powinno zadzialac :)
[#3] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@Andrzej Drozd, post #1

poczekaj kilka dni, jest tworzony programik
do zabawy z priorytetami taskow ;)

[#4] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@Andrzej Drozd, post #1

CPU 040 na WB3.1 oraz CPU 060 na MOSie.

To zrób testy wersjami 020 040 060 na obu systemach, a druga sprawa to zrób na MOSie test dwa razy pod rząd tą samą wersją, zauważyłem przy testowaniu lha że za pierwszym razem wyszło tak sobie a ponowne uruchomienie z tymi samymi parametrami dostało kilkukrotnego przyspieszenia.

[#5] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@Sylwester, post #4

to jest calkiem mozliwe bo jak jit zlapie kawalek
kodu to potem go uzywa.
Ja w sumie (jako posiadacz pega) nie widze roznicy przy pierwszym N-tym uruchomieniu ale na
klasyku moze to byc widoczne.

[#6] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@Andrzej Drozd, post #1

Chciałem założyć nowy wątek, ale ten też dotyczy Trance, szybkości i priorytetów.

Nie mogę zmusić MOSa aby emulował 68k z normalną szybkością. Dawniej jak miałem starszą wersję MOS PUP (tą jeszcze bez fontów) to zabawa priorytetem Trance dawała oczekiwane rezultaty.

Standardowo jest -99 i SysSpeed pokazuje około 4 MIPSów. Teraz mogę dać nawet +99 i nie ma żadnego efektu, co przy tak wysokim tasku powinno chyba nawet zamrozić system. Nadal tylko 4 MIPSy 68k.

Skasowałem całą partycję i ponownie przegrałem tego starego MOSa. Nadal nie ma różnicy! Dlaczego? Ktoś ma jakieś pomysły?

p.s. Andrzej, ile MHz 68060 pokazuje u Ciebie SysSpeed? U mnie 5 Mhz.

[#7] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@Prince, post #6

Ja bardziej stawiam na winę Ambienta lub MUI4 z debug, niż samego MorphOS-a. Na Pegazie togo nie widać, bo szybki procek nadrabia straty.

[#8] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@Prince, post #6

Te MHz 68060 pokazywane w SysSpeed to wzięte z sufitu są, bo u mnie na G4 1 GHz pokazuje 16 MHz :)
[#9] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@wali7, post #8

Acha. Oczywiście ma się to zupełnie nijak do rzeczywistej wydajności emulowanego proca.

Dzisiaj chyba jeszcze raz spróbuję. I znowu walka... Mam tylko jedną taśmę, OS39 na jednym HD, MOS na innym. W dodatku oba dyski kolidują ze sobą i głupi format oraz zgranie zawartośći CD to już spore zamieszanie :/

[#10] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Tylko jak ten nowszy Ambient oraz nowe MUI4 z debug znalazło się na płycie CD-R z zamkniętą sesją, która nawet nie była w nagrywarce? Oczywiście MOS PUP wersja najwcześniejsza, bez żadnych zmian (te słynne problemy z brakiem fontów).
Żeby było ciekawiej, to pamiętam, że ta wersja uruchamiała się na ekranie 50Hz. Teraz z tej samej płyty uruchamia się w 60Hz. Skąd? Jak? Mam zacząć wierzyć we wróżki i czary-mary? To jest niemozliwe, ale tak jest. Ręce mi opadają, zniechęcam się coraz bardziej.

[#11] Re: Emulacja 68K i predkosc - MOS Classic

@Prince, post #10

Warning: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' cannot be used twice in /home/ppa/public_html/newsy/include_bloki/skrypt_gora.php on line 7

Prince napisał(a):

> Tylko jak ten nowszy Ambient oraz nowe MUI4 z debug znalazło
> się na płycie CD-R z zamkniętą sesją, która nawet nie była w
> nagrywarce?

Tylko Ambient w tym iso jest z debug, MUI 3.9 jest OK

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=4477&t=4462#reply_4473

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem