[#1] Problemy z MOL
Witam, mam pytanie dot. MOL (wiem, że nie ma to nic wspólnego z MOSem, ale użytkownicy Pegaza chyba głównie tu zaglądają).
Ściągnąłem sobie torrentem ten plik z MOLem (chyba molk.lha), rozpakowałem, umieściłem według instrukcji rozpakowane pliki w dh0:. Założyłem sobie nową partycję (niebootawalna, niemontowana automatycznie FFS, ale to chyba dla mola nie ma żadnego znaczenia), w pliku .....osX (według readme najważniejsza konfiguracja) ustawiłem jako montowany dysk tylko piątą partycję pierwszego dysku (tę nowo założoną), a w innym pliku - tym w katalogu scripts dodałem wpis co by z CD bootował.
Efekt - po wpisaniu "boot molk" z OF (płytaka z macos jest w CD), coś tam wczytuje z HDD, uruchamia kernel linuxa, wyrzuca sporo komunikatów na ekran, po czym zatrzymuje się z migającym kursorem i nie reaguje na klawiaturę. Gdy odkomentowałem halt , to po tych komunikatach pegaz wyłączał się - czyli coś molowi nie odpowiada i wychodzi z niego.
Mam pytania w związku z tym:
1. czy normalne jest, że płyta z instalką MacOS nie jest widziana z poziomu MOSa (czyżby MOSowy sterownik nie obsługiwał płytek macowych)?
2. co trzeba jeszcze ustawić w MOL aby ruszyło.
3. kto może pochwalić się działającym MOLem?
Oto garść informacji na temat:
- Pegaz II G4 256 MB Voodoo3 2000 32 MB
- partycja dla maca niesformatowana (8 GB), nie mam swapa (ale podobno jest to domyślne)
- płytki (według napisu na nich) z OS10.2
- mam tylko pliki mola z tego torrentowego archiwum i płytki instalacyjne MacOS (żadnych zainstalowanych linuksów, czy jego partycji)
- poza zmianami dot. bootowania z płytki i montowanych urządzeń nic nie zmieniałem w plikach konf. - na oryginalnych ustawieniach też nie działa.
- na linuxie nie znam się (nie lubię tego systemu), natomiast na Macos zależy mi (praca biurowa)
[#2] Re: Problemy z MOL

@wali7, post #1

1. Normalne.
2.Ja musiałem przy partycji macowej w pliku osx wpisać parametr -force (i do tego oczywiście boot). Poza tym podczas przygotowania partycji pod MACa nie dawałem jej żadnego filesystemu i długość bloku zaznaczyłem na 2048).
3. U mnie ten MOL działa. Zainstalowałem OSX Tiger beż żadnych problemów (oprócz tego, że instalacja tego systemu trwała ok. 2 godziny)
Chyba, że Ty próbujesz instalować 9-kę, a tej wersji to chyba ta "dystrybucja" MOLa nie obsługuje (tak sugeruje autor w readme)
[#3] Re: Problemy z MOL

@yackar, post #2

Czy działa Ci nagrywarka CD?
pod pegxmac mi nie działa :( a tu było napisane, że jest obsługa CDRW i DVDRW...

[#4] Re: Problemy z MOL

@yackar, post #2

czy jedyne zmiany jakie robiłeś w pliku osx to -force i boot i wskazanie partycji?

[#5] Re: Problemy z MOL

@tomek, post #4

hey. Z nagrywarkami jest tak. Na dysku mam również postawionego MOLa na PegXMacu i zainstalowany system OSX w wersji 10.2. ; płytki pod Maciem wypalałem na nagrywarce Teac, natomiast po zamianie na nagrywarkę DVD Sony, przestała być rozpoznawana (ani CD ani DVD nie idzie wypalać).
Na Tiger jest tak, Sony niby jest wykrywane, ale próba wypalenia płyty DVD (CD nie testowałem) kończy się zepsuciem płytki i tyle. Poza tym na G4 1 ghz i z emulowaną pamięcią 480 MB + karta Radeon 9000 chodzi to żałośnie wolno. Te same gry czy programy uruchamiane na OSX Pantera i PegXMaciem w porównaniu do Tiger'a wymiatają. Nie wiem czy to kwestia różnic w dystrybucjach MOLa czy bardziej systemów. Dodatkowo PegXMac ma o niebo lepszą obsługę dźwięku. Gra czysto, nioe harczy i co najważniejsze nie przerywa. Co do zmian w plikach konfiguracyjnych to prócz w/w postępowałem zgodnie z zaleceniami autora. To tyle.
[#6] Re: Problemy z MOL

@wali7, post #1

Witam Zrób tak DosType (SWAP) 0x53575000 DosType (ROOT) 0x4c4e5800 DosType (MAC ) 0x4d414300 >> potrzebne CrossMACFileSystem i ikonka defaultowa dyskietki . CrossMacFileSystem skopiuj do SYSTEM:L/ ikonke do SYSTEM:PREFS/ENV-ARCH/SYS/ dodaj nowy Filesystem w SCSIConfg i utworz partycje SWAP >> 512Mb ROOT >> moze byc 2.4Gb jezeli bedzie zamala to zwieksz ja . MAC >> 6.5Gb powinno wystarczyc mozesz zrobic jeszcz jedna partycje np. MAC1 Zresetuj kompa poczym uruchom FORMAT i powinny byc widoczne partycje Makowe , jak sa to je sformatuj . Jak nie sformatujesz partycji Macowych to linux ich nie rozpozna. Pakiet z CrossMacFileSystem (1995) powinien byc gdzies na Aminecie . Narazie zrob to i napisz co dalej ci sie udalo zrobic . hey.

[#7] Re: Problemy z MOL

@Piotr Myszkowski, post #6

Ten zabieg jest kompletnie niepotrzebny, gdyż MOL potrafi łyknąć nawet zwykłe partycje FFS czy SFS, i tak potem maczek je sobie formatuje po swojemu.
[#8] Re: Problemy z MOL

@yackar, post #7

Dzieki .

Mam pytanko.

Jak zmienic w PegxMac-u ( byc moze w menumol ) aby
dzwiek byl w 4 lub 6 a moze nawet w 8 kanalach
(CHANEL). Na dzien dzisiejszy mam udostepnione tylko
2 kanaly ( tak mi pokazuje MacOS X ) , byc moze tak
jest ustawiony sterownik dla MacOS-a przez Autora
ale tego niewiem . Czy mozna jakos ustawic wieksza
ilosc kanalow .

Pegasos I 600Mhz 256RAM

Pozdro.
[#9] Re: Problemy z MOL

@Piotr Myszkowski, post #8

Dźwięku przestrzennego na Macu nie uświadczysz, to chyba ograniczenia sterownika. A swoją drogą ciekaw jestem jak Ci chodzi OSX na G3 600 ?
[#10] Re: Problemy z MOL

@yackar, post #9

Wczesniej jak zainstalowalem i przez jakies 2 i pol miesiaca MacOS-a chodzilo jako tako ale w ustawieniach na PegxMac mialem ustawione 32bity koloru i 1024x768 rozdzialke i przesto zajechalem Radeona 9200, przegrzal mi sie procesor na karcie . Teraz kupilem Radeona 9250 i zmiejszylem na 16bit ale procesor na karcie bardzo sie grzeje i juz przymiezam sie na kupno wiatraczka . Gier zadnych jeszcze nie instalowalem ale jak bede mial troche czasu to zainstaluje sobie MacOS 9.2 i pare gierek ( na classica )to wtety sie jakos zgadamy. Teraz mam jeszcze problem z ustawieniami na mol-u odnosnie INTERNETU ( niewiem co gdzie i jak wpisac adresy "bramke" "IP" "netmaske "), wyjscie na swiat mam poprzez DCMP , a na MacOS X nic w ustawieniach nie moge zrobic bo Mac ma inne jakies protololy to tyle Jak mozesz mi cos doradzic to WAL SMIALO Narazienko

[#11] Re: Problemy z MOL

@wali7, post #1

odpowiem sobie sam ;)
winnym problemów z instalacją był Voodoo. Po wymianie na Radeona wszystko działa - no prawie wszystko, bo nie ma dzwięku.... jak uruchomić dzwięk pod MOLem? (nie pokazuje żadnych urządzeń input ani output)
[#12] Re: Problemy z MOL

@wali7, post #11

No a czy masz ikonke o nazwie "MOL i chyba cos
jeszcze w tytule , na pulpicie ( taki niebieski
pingwin). Jezeli masz to otworz i rozpakuj archiwum.
To jest archiwum ze sterownikami do NETA i DZWIEKU.
Powinno sie ladnie zainstalowac , potem wyjc z
MacOSa opcja RESET lub ShotDown i nierob juz nic
wiecej ,po paru sekundach wyjdziesz prosto do
"molmenu " i uruchom ponownie . Powinienes po juz
uruchomieniu wejsc do programu SOUND i w drugiej
zakladce tam gdzie jest OUTPUT i INPUT w tym
pierwszym powinna byc podana nazwa sterownika co
powoduje ze powinienes miec juz dzwiek .

Aby zobaczyc ile masz KANALOW ( CHANEL ) i jaka
czestotliwosc to musisz uruchomic program

APLICATIONS/UTILITIES/ MIDI costam , tam zobacz i
przesledz program

pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem