[#1] Przepisywanie programów
Temet ten pasuje do kilku dział na forum ale myśle że do tego pasuje najlepiej. W końcu chciałbym zająć sie jakims programowaniem na MOSa
i teraz mam kilak pytań.
bardzo dużo czasu spedzam przy PC więc jakby ktos mi mogl napsiac jakich programow uzyc aby mozna bylo spokojnie pisac coś pod MOSa uzywając WinXP i czego bym jeszcze potrzebowal bo narazie to mam tylko sdk MOSa,
na początku zanim dojde do wpray myślałęm aby pocwiczyc i jakieś małe pchełki programy z linuxa poprzepisywać czy to dobry pomysł jeśli tak to gdzie moge znaleśc takie programy jaka baza w necie, jeśli to zły pomysł to od czego zacząć, ( pomijam to że na pewno najpierw sprobuje z programami ktore pisalem na zajecia, róznego typu sortowania, liczydła itp. ).

[#2] Re: Przepisywanie programów

@Pawel Kobylarz, post #1

Jakby to miały byc programy 68k to najlepiej mieć WinUAE, ale jak chcesz pisać natywny soft na MOSa i nawet jak ci sie jakos uda wygenerować taki kod pod Windowsem, to nie wiem jak to później sprawdzisz czy w ogóle działa. Bedziesz musiał to przenosić za każdym razem na Pega.
[#3] Re: Przepisywanie programów

@Pawel Kobylarz, post #1

Jak jesteś bardzo chętny to zacznij od przepisania tego
sterownika w archiwum są źródła, a ja będę tostować :)

[#4] Re: Przepisywanie programów

@Pawel Kobylarz, post #1

Sądzę, że to ci się przyda: http://amidev.kilu.net/amidevcpp_v09.php
i jakieś uae do testów, później zawsze łatwiej przenieść to na MOSa.

[#5] Re: Przepisywanie programów

@Kaczus, post #4

Jak się sciagnie to zobacze co to za programik :) co do testow to zaobacze bo naarzie nei mam miejsca na uae ale myśle że na samym poczatku nie bedzie to potrzebne bo w kazdej chwili może mi na mosie ktos w domu sprawdzic potem zobacze. Kwestia tylko od czego zacząc zeby sie nei wpakowac w cos trudnego odrazu bo to moze checi odebrac

[#6] Re: Przepisywanie programów

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

;) najpierw coś prostszego w koncu ciagle sie ucze i na pewno bede mial sporo problemow ale kto wie ;)

[#7] Re: Przepisywanie programów

@R-Tea, post #2

Tak właśnei chciałbym pisaćnatywnei pod MOSa pod windowsem ewntualnei moge sobei jakegoś linuxa zainstalowac jeśli pod nim mialby byc lepiej tylko jakiego. Co do UAE to włąśnei chciałem zrobic to tak aby uae nie uzywac :) przynajmniej na poczatku nei wiem czy bedzie sie tak dalo, co do sprawdzania to wszytko bym wyslal mailem lub na ftp do domu i tam by przechodzilo testy:) tyklo ciagle nie wiem czy lepiej zaczac od malutkich programikow czy czegos innego np gry sdl co łatwiej i gdzie takie rzeczy znalesc np na linuxa ktore potem mozan przepisac na wszytko inne :)

[#8] Re: programowanie początki

@Kaczus, post #4

Dobra program ściągnołem, jak tylko go poustawiam to sprawdze jego działanie. Czy trzreb jakies specyficzne ustawienia zrobic, doinstalowac pakiety itp. czy po dograniu sdk bedzie juz uzyteczny

[#9] Re: Przepisywanie programów

@Kaczus, post #4

Napisz mia jak ten program ustawic żeby mi coś na MOSa lub OS3,x skompliowal bo chyba cos zle robie skoro ciagle mi robi pod win, po starcie wybieram zeby projekt byl np na mosa a i tak jest pod win gdzies chyab zrobilem jakis prosty bload albo czegos nie zauwazylem przy ustawianiu :S

[#10] Re: Przepisywanie programów

@Pawel Kobylarz, post #9

Tego nie wiem... musialbym uzywac pakietu... Po prostu wiem, że takowy
istnieje i wedle opisupowinien być łątwy w użyciu...

[#11] Re: Przepisywanie programów

@Kaczus, post #10

OK to bede dalej probowal samemu cos zrobic i poszukam tez pomocy na jakies liscie, ogolnie programik wyglada na fajny i prosty w uzyciu pomijajac kwestie ustawienia dla osob ktore to robia pierwszy raz ;)

[#12] Re: Przepisywanie programów

@Pawel Kobylarz, post #9

Nic nie trzeba kombinować. W opcjach projektu ustawiasz docelowy system i kompilujesz.
Przetestowałem generowanie kodu dla AmigaOS4 i działą.
A - mała uwaga co do linkowania - domyślnie ustawione jest linkowanie jakiejś biblioteki
do obsługi windy.. co nijak nam nie jest potrzebne - trzeba ustawić wersję na generowanie i linkowanie
kodu dla konsoli. I to tyle - naprawdę działa :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem