[#1] MOLK
skopiowalem na sys: czyli partycje gdzie mam boot.img wszystko tak jak pisze w readme, czyli
molk
molk-menu
mol-data
i katalog mol
wiem, że do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze MacOSa, ale chcialem zapytac jaka powinna byc prawidłowa reakcja MOLKa po wpisaniu
boot molk ?
U mnie startuje jak normalny Linux a na końcu wypisuje Kernel panic. Czy to normalny objaw, dlatego że nie ma MacOSa?

No i jeszcze jedno. Jak juz bede miał tego MacOSa, to co mam z tym zrobić, żeby to odpalić z MOLKiem? Sory za debilne pytanie! :D Ale proszę o łopatoligiczne odpowiedzi. Najlepiej w punktach. :)

Aha, mam Pega2 z G3 i R7500, a boot.img mam na partycji z MOSem (SFS). Nie robiłem oddzielnej partycji dla boot.img.
[#2] Re: MOLK

@R-Tea, post #1

Ja mam system zainstalowany na partycji FFS i na niej jest tez zainstalowany Mos.Moze podczas startu Linuxsa przeszukuje wszystkie partycje i je rospoznaje a twojej partycji SFS nie rospoznaje . Zobacz co wypisuje Ten Kernel panic i jeszcze zobacz co bylo wczesniej inicjalizowane przez linuxa, pare ( moze 2 lub 3 lub 4 linijki wczesniej). Sprawdz Pozdro

[#3] Re: MOLK

@Piotr Myszkowski, post #2

No i na forum w dziale Emulacja jest pare tematów , które mogą ci pomóc . Poczytaj trochę a potem napisz TU czego nie wiesz.

[#4] Re: MOLK

@Piotr Myszkowski, post #3

Wczoraj próbowałem odpalić molka i nic się nie udało. Po wpisaniu boot molk kilka linijek tekstu się pojawiło i dalej stop - tylko miganie kursora. Wpisanie boot molk-menu wyświetla info o braku jakiegoś argumentu. Podstawianie "argumentów" nie skutkuje. Mam pega 1 i 128 mega ramu. tu jest problem?

[#5] Re: MOLK

@Pero, post #4

a jaką masz kartę graf.? bo u mnie na VoodooIII nie chce działać, po wymianie na Radeona działa super.
[#6] Re: MOLK

@wali7, post #5

Mam VooDooooooooooooooo............! teraz jasne.

[#7] Re: MOLK

@Pero, post #4

Jesli menu jest oprate o skrypt fortha (czy jak sie ten jezyk OF nazywa) to na Peg1 moze nie zadzialac. Tak samo nie dziala menu z Gentoo.
[#8] Re: MOLK

@R-Tea, post #1

A ja mam inne pytanie, czy ktoś z was posiada może dostęp do internetu za pomocą protokółu DHCP i używa MOLK-a? Czy to w ogóle możliwe? U mnie w ogóle nie działa na tym sieć, podejrzewam że MOLK nie ma klienta DHCP...

[#9] Re: MOLK

@Piotr Myszkowski, post #2

Zadalem sobie trud i przepisalem caly ostatni ekran :)
---
TCP reno registered.
ip-conntrack version 2.4 (2048 buckets, 16384 max) - 212 bytes per conntrack.
TCP bic registered.
Initializing IPsec netlink socket.
NET: Registered protocol family 1.
NET: Registered protocol family 17.
NET: registered protocol family 15.
NET: Registered protocol family 5.
RAMDISK: Compressed image found at block 0.
VFS: Mounted root (ext2 filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 232k init.
EXT2-fs Warning: mounting unchecked fs, running e2fsck recomended.
input: AT Translated set 2 keyboard as /class/input/input0.
VFS: Can't find ext3 filesystem on dev hda1.
VFS: Can't find ext2 filesystem on dev hda1.
Unable to identify CD-ROM format.
HFS+-fs: unable to find HFS+ superblock.
VFS: Can't find a HFS filesystem on dev hda1.
AFFS: No valid root block on device hda1.
input: ImPS/2 Generic Wheel Mouse as /class/input/input1.
UDF-fs: No VRS found.
mount: Mounting /dev/hda1 on /booty failed: invalid argument
mount: /booty/mol-data: No such file or directory.
mount: Could not setup loop device.
Detecting PCI hardware...
/linuxrc: 37: /usr/local/sbin/pcimodules: not found.
/linuxrc: 47: /bin/bash: not found.
Welcome to bash!

exec: 53: /usr/local/bin/bash: not found.
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!
<0> Rebooting in 180 seconds...

---

Tak sie zastanawiam, czy ja nie powinienem najpierw stworzyc jakiejs linuxowej partycji dla tego MOLKa?
niektórzy pouruchamiali już MOLKa na Pegach1, na których podobno moga byc problemy, a ja mam Pega2 i stoje w miejscu :/
[#10] Re: MOLK

@R-Tea, post #9

Czy z poziomu OpenFirmware możesz przeglądać katalogi partycji /dev/hda1?

[#11] Re: MOLK

@grxmrx, post #10

nie wiem czy prawidłowo to sprawdziłem.
jak wpiszę
ls /dev/hda1
to wypisuje ze nie ma takiego device
ale moge z poziomu OF przeglądać obie partycje SFS.
ls /pci/ide/disk@0,0:0
i
ls /pci/ide/disk@0,0:1

Aaaah.. zapomniałem, że mam już założone 2 linuxowe partycje pod
/pci/ide/disk@0,0:2 jest swap
a pod
/pci/ide/disk@0,0:3 jest chyba ext2
z tym że pusta. próbowałem instalować Debiana i po tych próbach to zostało.
No ale czy powinna być dla MOLKa przygotowane wcześniej COKOLWIEK poza tym co pisze w jego readme???
[#12] Re: MOLK

@R-Tea, post #11

MOLK nie potrzebuje partycji linuksowej, może jedynie opcjonalnie wykorzystywać partycję swap.

[#13] Re: MOLK

@R-Tea, post #11

To że OF nie pokazuje zawartości /dev/hda1 to normalne, bo OF korzysta ze standardu nazw którego użyłeś w kolejnych przykładach. Natomiast w plikach konfiguracyjnych MOLK używasz konwencji linuksowej, bo jest to pełnoprawny linux. Co do partycji, to wrzuć wszystkie MOLKowe pliki do partycji z boot.img MOSa (FFS). MOLK nie potrzebuje żadnych partycji linuksa (swap ani żaden linuksowy system plików), jedyne co potrzeba to partycja dla OS X (OS X sam ją sformatuje w czasie instalacji).
[#14] Re: MOLK

@wali7, post #13

@ wali7
Co do partycji, to wrzuć wszystkie MOLKowe pliki do partycji z boot.img MOSa (FFS).

Tak, jak napisałem w pierwszym poście, skopiowałem wszystko co potrzeba, na partycję gdzie mam boot.img, z tym, że mam dwie wątpliwości:
1. partycja jest w SFS a nie FFS.
2. na partycji tej jest zainstalowany MOS. Nie zrobiłem specjalnie osobnej partycji wyłączenie dla samego pliku boot.img.
Może przez to cos jest nie tak?

I jeszcze pytanko. Załóżmy, że wszystko działa u mnie prawidłowo, a jedynie nie posiadam MacOS. Jaki wtedy powinien być prawidłowy objaw, po odpaleniu MOLKa?
[#15] Re: MOLK

@R-Tea, post #14

Ja też mam partycję z MOSem i boot.img razem, z tym że w FFS. Może na tym polega problem?
A tak wogóle OF radzi sobie z SFS? Bo w instrukcji zalecano bootowanie go z FFS.
Co do prawidłowych objawów, na pewno nie Kernel Panic.Może masz dwie kości pamięci, bo podobno Linux tego nie lubi.
[#16] Re: MOLK

@R-Tea, post #14

Ja mam partycję FFS2, na której mam system jak również pliki boot.img oraz molka i z niej normalnie mogę uruchamiać, może tutaj jest twój problem, bo masz partycje SFS.

Załóżmy, że wszystko działa u mnie prawidłowo, a jedynie nie posiadam MacOS. Jaki wtedy powinien być prawidłowy objaw, po odpaleniu MOLKa?

Najprawdopodobniej uruchomi się, zobaczysz logo MacOnLinux na chwilę po czym zobaczysz jakiś błąd w konsoli, że nie może odczytać partycji lub płyty z systemem, z której powinien się uruchomić.

[#17] Re: MOLK

@wali7, post #15

@ wali7
Ja też mam partycję z MOSem i boot.img razem, z tym że w FFS. Może na tym polega problem?

hmmm... czyli najprawdopodobniej to z powodu SFSa.

A tak wogóle OF radzi sobie z SFS? Bo w instrukcji zalecano bootowanie go z FFS.

Normalnie odczytuje mi wszystko z tej partycji, więc jak najbradziej sobie radzi.
[#18] Re: MOLK

@R-Tea, post #17

Obadaj najnowszą wersję MOLKa (0.7), na liscie zmian wspominają, że już można korzystać z systemu plików SFS.

[#19] Re: MOLK

@grxmrx, post #8

Pod MOSem to ja używam MiamiDX poprzez DHCP ( jak ustawiam static to mi się MiamiDX nie chce połączyć ) a jeżeli chodzi o MacOS X to używam PegXMac w VER 1.4 i NIESTETY jak do tej pory nie udało mi się ustawić ( podać , wpisać ) w molmenu w odpowiednie miejsce ADRESOW ( bramka , ip , dns , subnet ), w taki sposób aby MacOS X widział i miał dostęp na świat zewnętrzny ( wygląda na to że źle podaje adresy w molmenu ). I też potrzebowałbym pomocy LOPATOLOGICZNEJ co gdzie i jak wpisać . pozdro

[#20] Re: MOLK

@Piotr Myszkowski, post #19

Piotr Myszkowski napisał(a):

> Pod MOSem to ja używam MiamiDX poprzez DHCP ( jak ustawiam
> static to mi się MiamiDX nie chce połączyć )

Połączenie statyczne wymaga wpisania co najmniej jednego DNS servera (tylko nie twojej bramy) i jecze coś tam trzeba włączyć/wyłączyć nie pamiętam, też miałem taki problem jak wiedziałem, że już można się łączyć u mnie nie tylko przez DHCP. Wcześniej u dostawcy netu statyczne miałem zablokowane i nawet kilka razy dziennie zmieniało się IP zewnętrzne makabra.

[#21] Re: MOLK

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

Powiem ci że numery DNS mam aż Dwa i je podałem i nawet zaznaczyłem
opcje URUCHOM z DNS i co , iiiiii nic!!! mało tego , w tej samej
zakładce co podajesz IP , bramke , i maske pod gadżetami STATIC jest
jeszcze jedna opcja MULTICASTS , która ma trzy opcje SEND AS
MULTICASTS , SEND AS BROADCASTS i DISABLED , Miami Działa mi tylko z
jedna opcją SEND AS MULTICASTS a gdy przełącze na inne opcje to już
nie mam dostępu do internetu . A tak wogule to jest dobrze tak jak
jest , i niechce już grzebać w MiamiDX bo mogę sobie tak namieszać że
szkoda gadać .

Pozdro
[#22] Re: MOLK

@grxmrx, post #18

@ grxmrx
Obadaj najnowszą wersję MOLKa (0.7), na liscie zmian wspominają, że już można korzystać z systemu plików SFS.

Użylem MOLKa 0.7 ze wsparciem dla SFS.
Niestety nadal bardzo podobny objaw. Kończy się na Kernel panic - not syncing, itd.
Ale gdzieś po drodze wśród tego co wypisuje podczas startu wyłapałem komunikat:
VFS: Found Amiga SFS root block on device hda1.
wcześniej tego nie było.

Macie jakis pomysł? Niby jest już obsługa SFS ale może nie dziala jeszcze zadowalająco. Ktos idpalił MOLKa na na partycji SFS?
No bo żeby coś ze sprzętem było nie ta to nie wierzę. Wszystkie pegazy2 są takie same tylko pamięć i grafika są zmieniane. Ja mam Radeona na AGP jak zrsztą większość.
Ja to qrcze mam pecha totalnego z tym Makiem. Na klasyku z AGA raz odpaliłem Shapka ale nie mialem checi używac bo za wolne to było, po zakupie voodoo i dopaleniu Ami wiecej mi sie ta sztuka nie udala, a teraz na Pegu znow ten MOLK! No nic, tylko Pech!
[#23] Re: MOLK MacOS9

@grxmrx, post #16

Mam nowego MOLKa z obsługą SFS, mam MacOS9 na CD, odpalam Pega2 z MOLKa z włożona płytką MacOS w napędzie. Objaw jest jak poprzednio. Kończy sie na Kernel panic.
Mam tego MacOSa jakoś zainstalować?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem