[#1] I znów problemy...
Udałomi się uruchomić internet na mosie przez peceta - ok!
zadziałał tylko Mosnet - miami i amitcp nie chcą wcale działać. Mosnet zadziałał, ale samba nie, a tango tylko się uruchamia...Przy kolejnych próbach wczoraj musiałem zresetować pegaza. I KONIEC... botuje się tylko do sekwencji na ekranie - Quark/OpenFirmware kursor miga i dalej kompletnie nic. Start z dysku czy z płyty dochodzi do tego samego miejsca i stoi. Czy mam już pega wywalić??? Mam Pega 1, 128 ram... pomóżcie

[#2] Re: I znów problemy...

@Pero, post #1

Do którego miejsca dochodzi?
Przy starcie wciskasz esc i bootujesz z cd i ci się niebootuje? Moze
ci hdd padł, spróbuj zabootować z płyty bez niego. Niewiem ja nigdy
czegoś takiego niewidziałem u siebie, hmm.

P.S: Może wyczerpała się bateria, i poszły w las ustawienia...

Ostatnia modyfikacja: 25.02.06 12:37
[#3] Re: I znów problemy...

@Pero, post #1

Jeśli chcesz wywalić pega,to ja chętnie go "przytule" :P
[#4] Re: I znów problemy...

@Korni, post #2

Tak jak pisłem - czy z płyty czy z dysku - dochodzi do komunikatu Quark/Open Firmware i dalej nic. O której baterii mówisz?

[#5] Re: I znów problemy...

@Pero, post #1

wcisnij esc podczas bootowania,
recznie wpisz (gdy pojawi sie znak zachety)

boot boot.img

lub wloz plytke cd z mosem i wpisz:

boot /pci/cd boot.img

jezeli nie idzie to znaczy ze cos powazniejszego sie zrobilo

[#6] Re: I znów problemy...

@AmiChris, post #5

To przecież tak właśnie robię - zaczyna się uruchamiać czy z dysku czy to z płyty i dalej klapa... Rozruch trafił szlag. tylko co dalej???

[#7] Re: I znów problemy...

@Pero, post #6

format twardego dysku.

[#8] Re: I znów problemy...

@Pero, post #6

Próbowałeś bez dysku zabootować? Z samej tylko płyty CD? Masz okazję
sprawdzić dysk a innej maszynie? Hmm, kiedyś PCet mi się wogóle
niewłączał (ciemny ekran i dalej nic, wyjałem modem pod PCI i zaczął
działać. Może coś taśmy są nietak, hdd, się kręci? Ogólnie muszisz
pokombinować, sprawdzając po kolei co moze być winowajcą,
przydałyby się teżź komponenty zastępcze w stylu inny hd, cd-rom,
karta gfx, ram. Może coś niestyka. Może być dużó powodów. Za
dużó tego może :( Baterie masz na płycie głównej, pottrzymuje ona czas
i ustawienia OpenFirmware niezaszkodzi abyś ją wymienił, ale skoro
mówisz że system się ładuje i staje to hmm. Szkoda, bo pewnie nie masz
w pobliżu żadnego kolegi amigowca z Pegazem, który mógłby ci pomóc.
Ciężko tak pomóc na odległość...

[#9] Re: I znów problemy...

@Pero, post #6

Czy nic nie zmieniales w OpenFirmware?
Czy plyta z MOSem jest do dobra?

Czy pod openfirmware widziany jest dysk (filesystem) i pliki?
[#10] Re: I znów problemy...

@Korni, post #8

Jeśli bez dysku sie zabotuje, to sytuacja jest jasna. Pojawiły się jakieś śmieci w RDB, z którymi openfirmware nie jest w stanie sobie poradzić. To znany problem. Swojego czasu miał go MDW, miałem go ja. Jedyne rozwiązanie to wymazanie RDB, i co się z tym wiąże format dysku. Innego skutecznego rozwiązania nie znam.

[#11] Re: I znów problemy...

@Norbert, post #9

Open firmware jest widziany. Ale od początku, bo chyba się nie rozumiemy...
1. odpalam pega, otwiera się ekran firmware, kursor się kręci, dochodzi do komunikatu "quark/openfirmware", kursor miga i dalej stop...
2. odpalam pega z klawiszem ESC, wpisuję polecenie boot z HD, wyswietla mi info o dysku tzn. nazwa i inności, kursor kręci się, miga i stop...
3. odpalam pega z klawiszem ESC, wpisuję polecenie boot z plyty CD, na ekranie mam informacje o plycie tzn. nazwa, fileststem i inności, kursor się kreci potem miga i stop...
Tosą objawy, a spróbuję odjąć mu dysk...

[#12] Re: I znów problemy...

@Pero, post #11

Mi się wydaje że masz na pewno gdzieś na partycji SYSTEMOWEJ jakieś BadBloki i to najprawdopodobniej na samym począdku. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie FORMAT dysku << od zera >> i to najlepiej na PC-cie zrobić Pozdro ps. wpisz komende w OF ls /ide/disk@0,0:0 - sprawdz czy ci wypisalo katalogi i pliki ls /ide/--||-- C/ - sprawdz czy ci wylistuje bez jakich kolwiek problemów jakbyś miał problem z komendą /ide/disk@0,0:0 , to spróbuj z /pci/ide/disk@0,0:0 niby powinno dzialac tak samo ALE miałem już taki przypadek że ten pierwszy przykład raz działał poprawnie a raz nie.

[#13] Re: I znów problemy...

@Piotr Myszkowski, post #12

Komendy wyświetliły mi info o dysku, ilości partycji i zawartości partycji boot. Nie bardzo mogę dojść jak zastosować "ls /ide/--||-- C/ -" tzn jak wpisać znacznik " c". Wypisz mi, jak możesz, jak dokładnie wpisać. Po wypięciu dysku twardego pegaz się uruchamia z płyty. Spróbuję go podpiąć pod peceta...i zobaczyć partycę boot pod UAE. W końcu jest pod FFS. Może uda się ją podmienić na piecu i wtedy sprawdzićczy pójdzie.

[#14] Re: I znów problemy...

@Pero, post #13

Na winuae widać partycję boot. Sformatowałem ją, przegrałem z płyty plik boot.img dla pega 1. Niestety - efekt dalej ten sam...Nie chciałbym formatować całego dysku, ale chyba faktycznie się tak skończy.

[#15] Re: I znów problemy...

@Pero, post #14

jakbys tak dorwal inny hddd zainstalowal mosa i uruchomil z niego a ten uszk podlaczyl moze by sie cos odzyskalo;)

[#16] Re: I znów problemy...

@AmiChris, post #15

Dobry pomysł - można spróbować, tylko aby nie spalić kontrolera ide, bo przecież pega musi odpalić bez tego dysku, a później dopiero podłączyć tego pada. Może lepiej nie próbować...

[#17] Re: I znów problemy...

@Pero, post #16

Kup obudowe USB do HD3,5", wtedy Pegaz się niespali.

[#18] Re: I znów problemy...

@Pero, post #16

nie no chodzilo mi ogolnie podlaczyc hdd jako slave (przy wyl kompie)..
pero alez masz pomysly:D
no ale w ostatecznosci to mozesz w taki hardcore-owy sposob :D.

W ostatecznosci formatuj hdd

[#19] Re: I znów problemy...

@AmiChris, post #18

Te znaczki o które się pytasz TO JEST TAKA/TAKI SKRUT UMOWNY Chodzi o to że jak ktoś wypisuje np. jakąś ścieszke do jakiegoś katalogu lub pliku to nie wypisuje tej ścieczki od począdku tak jak jest << TYLKO >> robi sobie takie kreski. NOOO!! TO JUZ POWINIENEŚ ZNAC I SIE KAPNĄC O CO MI CHODZIŁO . Miałem już coś takiego tylko tyle że system uruchamiał mi się cały aż do momentu pojawienia się AMBIENTA i już nic więcej nie mogłem zrobić . Dałem kolesiowi do WYCZYSZCZENIA TEN DYSK , jak mi go oddawał to powiedział że " DYSK MIAŁ OD HUJA BadBloków " Od tamtej pory SYSTEM mi sie wgrywa ŁADNIE . Te BadBloki prubowałem jeszcze wyeliminować programem BFormat ale nic to nie dało . WorseFormat też nie poradził sobie z tym problemem , wiec na Pegazie nic już chyba nic nie zrobisz . Samo Formatowanie nic ci nie pomoże << CHYBA ŻE >> sformatujesz dysk poprzez użycie gadżetu " FORMAT & VERIFY " z programu FORMAT , Ale ostrzegam już odrazu że będzie to bardzo Dłuugggiieee formatowanie ( aż 11 razy jak się nie myle ) także jak masz dużą partycje to nawet nie prubuj

[#20] Re: I znów problemy...

@Pero, post #14

Trochę się zgubiłem w tym wątku. Nie mogę wyczytać czy próbowałeś odpalić Pegasosa z CD i ODŁĄCZONYM zupełnie twardym dyskiem. To pozwoli ustalić czy winny jest dysk. Tak jak pisał MinisterQ - to jest pierwsze co trzeba zrobić. Po odłaczeniu twardziela może trzeba będzie przestawić zworkę w CD - popróbuj. Dużo kombinacji nie ma.
[#21] Re: I znów problemy...

@Piotr Myszkowski, post #19

Z tymi kreskami to troszkę rozumiem, tylko nie bardzo rozumiem jak wylistować koonkretny katalog C - bo o to Ci chodziło, tak? Każda próba kończyła się komunikatem że "cóś" jest źle - a to zła komenda, a to znów brak czegoś. W tym był problem. A co do dysku to chyba faktycznie się skończy formatem na pececie
Dziękuję za porady.

[#22] Re: I znów problemy...

@MDW, post #20

Tak zrobiłem winny jest dysk...

[#23] Re: I znów problemy...

@Pero, post #22

Dysk na 99% jest w porządku. To Open Firmware jest taki delikatny. Dysk i MOS po przeformatowaniu ruszy. Aż do kolejnego padu. ;)

[#24] Re: I znów problemy...

@Korni, post #8

Szkoda, bo pewnie nie masz
w pobliżu żadnego kolegi amigowca z Pegazem

Jakos tak dziwnie. Do czego to juz doszlo - nie wystarcza zwykly Classic? Nie zobaczy tego dysku? Naprawde nie wiem.
[#25] Re: I znów problemy...

@Andrzej Drozd, post #24

A co komu po klasyku, jak na klasyku z takiego dysku sie nie wystartuje? W tym przypadku klasyk ma taki sam sens jak winuae.

[#26] Re: I znów problemy...

@MinisterQ, post #25

A wlasnie ma ;)
Mozna wygrzebac zakurzona A600/A1200 i sprawdzic/zmodyfikowac s-s (itp.). No chyba ze MOS pod Pegazem juz calkiem zlinuxial i nie mozna, a ja opieram sie na MOS PUP ;)

DODANE: W koncu Pegaz startuje, tylko zatrzymuje sie na jakiej niedozwolonej linijce.

Ostatnia modyfikacja: 27.02.06 11:05
[#27] Re: I znów problemy...

@Andrzej Drozd, post #26

Ja podłączyłem pod moją A1200 Pegazowy dysk, i działał ok.

[#28] Re: I znów problemy...

@Korni, post #27

No to SFS Rulez. Widocznie Pegaz laduje to samo co Classic do "pamieci" HD.
[#29] Re: I znów problemy...

@Andrzej Drozd, post #28

NIe wiem jak SFS, ale na FFS z partycji boot można pomieszać.

[#30] Re: I znów problemy...

@Andrzej Drozd, post #26

W koncu Pegaz startuje, tylko zatrzymuje sie na jakiej niedozwolonej linijce.

Jak znam życie opisywana sytuacja nie ma nic wspólnego ze startup-sequence.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem