[#1] Pegaz as a Mac
iWelcome
Witam wszystkich. Jak na razie, jestem użytkownikiem staruszka iMaca G3/350/128MB, ale w koncu trzeba bedzie wymienic te maszynke na cos nowszego Podobno na komputerach Pegasos da sie uruchomic Mac OS X. Interesuje mnie, jak sie zachowuje Pegasos jako Macintosh? Jak ze stabilnoscia, wydajnoscia, zgodnoscia? Jak, od strony technicznej, dziala MOL, czy jest to cos a la Wine? Czy pracujac na MOLu uzywa sie Findera? Krotko mowiac, czy mozna traktowac Pegasosa jako pelnoprawnego Maca, czy jest to tylko kiepski substytut, czy warto inwestowac w ten sprzet z punktu widzenia makowca?
Z gory dzieki za wszelkie informacje!

[#2] Re: Pegaz as a Mac

@makjuzer, post #1

czy mozna traktowac Pegasosa jako pelnoprawnego Maca, czy jest to tylko kiepski substytut, czy warto inwestowac w ten sprzet z punktu widzenia makowca?

Nie działa rolka w myszce, nie ma akceleracji 3D, może jeszcze jakieś wady są, na forum coś było o tym. MacOnLinux to maszyna wirtualna, można to chyba raczej porównać nie do Wine a do vmware.
Nie widziałem Maca w działaniu, ale OSX zapewne na Macu lepiej będzie działać bo MOL nie ma tej akceleracji 3D.
Czyli jak na razie jest to jakiś sposób na używanie MacOSX, ale nie jest to idealne. Najlepiej samemu się przekonać jak to działa i ocenić. Nie wiem czy będzie można, ale może na imprezie Ami party w Chełmie będzie można zobaczyć MacOnLinux w działaniu?
Na MacOnLinux działa klasyczny MacOS i MacOSX.

Obok MacOnLinux być może będzie jeszcze jeden sposób uruchamiania MacOSX na PegasosieII. Sonic, czyli ten który zrobił m.in. MOSNet na MorphOS-a aktualnie pracuje nad czymś takim jak BootX loader. Ma to być taki program, dzięki któremu będzie możliwe natywne używanie MacOSX na PegasosieII, bez maszyny wirtualnej. Szczegółów nie znam, ale na ppczone.org jest jakiś wątek o tym.

[#3] Re: Pegaz as a Mac

@grxmrx, post #2

Hmm... Plyta glowna Pegasosa jest, zdaje sie, oparta na Open Firmware? Troche sie dziwie, ze nikt jeszcze nie uruchomil OS X na Pegasosie natywnie, pare lat , zdaje sie, wspoistnieja (Mac OS Classic pominmy, jest zbyt zwiazany ze sprzetem). A w druga strone (MorphOS na macu)? BTW: od ktorego wlasciwie roku istnieje Pegaz na rynku?
Ami party w Chelmie... Cos wspominano na Myapple.pl, ale nie moge odnalezc tego postu. Gdzie znajde szczegoly, do Chelma mam blisko, moze wpadne?
[#4] Re: Pegaz as a Mac

@makjuzer, post #3

Hi :)

Na Ami Party bedzie mozna zobczyc dzilałajacego OSX na pegu ( MOL )

A wiecej informacji tu : http://www.pcplus.com.pl/~zsz4/html/zlot/

lub przez GG -> 4582455

[#5] Re: Pegaz as a Mac

@Drako^lM, post #4

Thanx
P.S. Ale ta Camerata ma wystroj- myslalem ze to bawialnia w przedszkolu ))

Ostatnia modyfikacja: 06.03.06 18:00
[#6] Re: Pegaz as a Mac

@makjuzer, post #3

Pegasos istnieje na rynku bodajże od 2003 roku, może 2002? Nie pamiętam ;) Na stronach związanych z historią Amigi i Pegasosa na pewno jest informacja o tym, a i na stronie PPA zapewne można to jakoś zbadać.
Co do MorphOS-a na Macu to z mosem jest taka sytuacja, że ten system jest w rękach ludzi, którzy zachowują się jak ignoranci. Był nawet na liście dyskusyjnej wątek o wersji mosa na maca, któś podsunął pomysł, ale z tego się tylko brednioserial zrobił. Można to tylko tak podsumować, że nie będzie bo nie będzie mosa na Macu. Jeśli ktoś ma inne informacje to chętnie poczytam.

[#7] Re: Pegaz as a Mac

@grxmrx, post #6

MOS 1.4.x odwołuje się bezpośrednio do sprzętu, więc nie ma możliwości uruchomienia go bezpośrednio na MACach.

[#8] Re: Pegaz as a Mac

@makjuzer, post #1

Ponizej znajdziesz troche informacji z mA1

http://www.exec.pl/comments.jsp?nid=2242

[#9] Re: Pegaz as a Mac

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Dzieki- juz zassalem te dokumenty i mykam do domu czytac (te kafejki netowe..) Na razie!
[#10] Re: Pegaz as a Mac

@makjuzer, post #1

makjuzer napisał(a):

> iWelcome
> Witam wszystkich. Jak na razie, jestem użytkownikiem staruszka
> iMaca G3/350/128MB, ale w koncu trzeba bedzie wymienic te
> maszynke na cos nowszego Podobno na komputerach Pegasos da
> sie uruchomic Mac OS X. Interesuje mnie, jak sie zachowuje
> Pegasos jako Macintosh? Jak ze stabilnoscia, wydajnoscia,
> zgodnoscia?

Doloz do twojej maszyny troche RAMu i zbieraj na maka mini. Widzialem MacOS dzialajacy natywnie na moim starym Beige G3 (jeszcze wolniejszy regar mialem, ale za to 192MB ramu) i na MOL-u na pegasosie I. I na starym Beige G3 dzialalo to lepiej i uzywalo sie wygodniej.

> Jak, od strony technicznej, dziala MOL, czy jest to
> cos a la Wine? Czy pracujac na MOLu uzywa sie Findera? Krotko
> mowiac, czy mozna traktowac Pegasosa jako pelnoprawnego Maca,
> czy jest to tylko kiepski substytut, czy warto inwestowac w ten
> sprzet z punktu widzenia makowca?

Ostatnim razem kiedy wyprobowywalem MOL-a, emulowany mak musialbyc zrestartowany za kazdym razem kiedy zmienialo sie plyte CD w napedzie.

[#11] Re: Pegaz as a Mac

@szuler, post #10

Ostatnim razem kiedy wyprobowywalem MOL-a, emulowany mak musialbyc zrestartowany za kazdym razem kiedy zmienialo sie plyte CD w napedzie.

w molk 0.7 obsługa płyt (łącznie z nagrywaniem jest bez zarzutu
[#12] Re: Pegaz as a Mac

@makjuzer, post #1

Poczytalem sobie troszke i -oprocz tego, ze nadal sie dziwie, iz nie uruchomiono jeszcze Mac OS X na Pegasosie lub odwrotnie, w koncu OS X x86 na pc odpalono dosc szybko- zastanawia mnie jeszcze jedno. MorphOS ma podobna do OS X architekture mikrojadra. Nikt nie pokusil sie o zaadaptowanie podsystemu Abox MOSa (lub czegos podobnego) na jadrze darwin OS X czy ja o tym nie wiem? Nie chce sie madrzyc, nie jestem programista, ale nie wydaje sie to strasznie trudne do realizacji, nawet bez dostepu do zrodlowek Aboxa- poprzez odpowiednia warstwe tlumaczaca. A jest cos takiego, jak Open Darwin. Oraz kompatybilny z Atari TOS system MagiC, pracujacy na Atari, jego klonach oraz Mac OS X- czyli da sie...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem