[#1] pamiec w pegazie2
Mam w Pegasosie 2 (G4) 256MB RAM. Mogę do niego dołożyć kostkę 1GB i będzie to grało ze sobą czy 256MB będę musiał wyrzucić?

Czy stoi coś na przeszkodzie temu żebym wsadził sobie na przykład dwie kości po 1GB każda?

Narazie pytam teoretycznie. :)
[#2] Re: pamiec w pegazie2

@MDW, post #1

linux nie dziala z 2 kostami ram

[#3] Re: pamiec w pegazie2

@rzookol, post #2

Słucham? Pfffff... śmiech na sali. :) Naprawdę żałosne. Chociaż mnie to akurat średnio interesuje. Pewny jestem w życiu dwóch spraw - tego, że kiedyś umrę i tego, że nie będę używał Linuxa. :)

Ale dzięki za informację. Muszę przyznać, że mnie zaskoczyła. Ja rozumiem, że maszyna może wymagać dwóch jednakowych kostek, że z którymiś może nie działać. No ale żeby nie działała tak zupełnie z dwoma? Orientujesz się czy to jest problem sprzętu czy cudownego Linuxa?

[#4] Re: pamiec w pegazie2

@MDW, post #3

OF-a w pegu :)

[#5] Re: pamiec w pegazie2

@Drako^lM, post #4

OF-a w pegu

Czyli pod MorphOSem też dwie (nawet identyczne) kości nie zadziałają? Nie rozumiem jak można było to przeoczyć przy pisaniu OF. Przecież to też jest "śmiech na sali". ;)

[#6] Re: pamiec w pegazie2

@Drako^lM, post #4

To w sumie wielce ciekawe że mosowi to nie przeszkadza, a linuxowi tak, i że to jest wina OFa, a nie linuxa...

[#7] Re: pamiec w pegazie2

@MinisterQ, post #6

Ooo, to fajnie. :) Jednak gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy, że kości muszą być jednakowe. Orientujesz się czy prawda?

Hmmm... Teraz mi się przypomniało, że w pececie mam dwie kości po 512MB każda. Mógłbym więc sobie sam sprawdzić zamiast tu marudzić i wyśmiewać Linuxa, który podobno w przyszłości zastąpi wszystkie komercyjne systemy operacyjne. ;)

[#8] Re: pamiec w pegazie2

@MinisterQ, post #6

Z tego co slyszalem to mos czasem dostaje sie bardziej bezposrednio do
sprzetu... z pamieciami to juz na 1 byl problem - pod mosem dzialaly 2
kosci, pod linuxem nie....

[#9] Re: pamiec w pegazie2

@MDW, post #7

Jednak gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy, że kości muszą być jednakowe. Orientujesz się czy prawda?

To prawda.

[#10] Re: pamiec w pegazie2

@MDW, post #3

Pewny jestem w życiu dwóch spraw - tego, że kiedyś umrę i tego, że nie będę używał Linuxa.

Ja też kiedyś podobnie mówiłem, a teraz okazuje się, że Linux na Pegasosie jest jakże cennym uzupełnieniem MorphOS-a i uwalnia mnie od konieczności używania i posiadania Windowsa na PC.

[#11] Re: pamiec w pegazie2

@MDW, post #7

Ja sprawdzałem pod dwójką kombinacje 256 + 256 MB (kości różnych producentów) i 256 + 512 MB - obydwie niedziałały, każda kość z osobna działała. Przymierzam się do kupna jednej 512 MB - przy obecnych cenach to będzie prościej.
[#12] Re: pamiec w pegazie2

@wali7, post #11

Zapomniałem dodać, że sprawdzałem pod MOSem 1.4.5
[#13] Re: pamiec w pegazie2

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Jezeli ktos moze uzywac do pracy platform alternatywnych to fajnie. Ja sie od PC/Win nie uwolnie, bo nie moge. Niestety Linux czy MacOS nie maja tego co potrzebuje wiec nie zamierzam sie katowac tylko dla idei. Wole ten czas przeznaczyc na sprawy merytoryczne zamiast walczyc z narzedziem, ktore i tak mi nie pozwoli robic tego co mam robic. :)
[#14] Re: pamiec w pegazie2

@MDW, post #1

U mnie do 256MB TwinMos-a dolozylem 512MB Kingstona i dzialalo z tym ze wydaje mi sie ze czesciej zwiechy sie pojawialy i Twin mosa pogonilem do PC a z PC przelozylem 256MB Kingstona i obecnie majac768MB uwazam ze dziala dobrze.
[#15] Re: pamiec w pegazie2

@Kaczus, post #8

Pod Linuxem dwie kosci dzialaja, ale z mniejsza stabilnoscia. Okazyjnie uzywam Linuxa z 2x256MB i jest ok. Ale np. zaintalowac Gentoo z dwiema koscmi nie idzie.
[#16] Re: pamiec w pegazie2

@mcbarlo, post #15

Zalezy z ktorym P1 - z jakim Firmwarem ect... Ja testowalem na Pegazie Dziadka - on zakupil na pierwszym Amiga Meetingu z pegazami, mial 2 kosci pamieci... linux nawet nie wystartowal, od razu byl kernel panic.... Przy jednej kosci, dzialalo spoko....

[#17] Re: pamiec w pegazie2

@Kaczus, post #16

Moj byl z samego konca serii. Kupilem chyba przedostatni w Polsce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem