[#1] MPlayerMOS
Orientuje sie ktos komu i ile trzeba zaplacic zeby cos zrobiono z MPlayerem w wersji dla MorphOS? Wersja 0.91 dziala fajnie ale 1.x koooorci, bo odtwarza wiecej formatow i ogolnie jest duzo lepsza. Przydaloby sie zeby ktos ja wreszcie przeniosl na MOSa. Co sie stalo z MorphOSowym portem? Ktos sie tym jeszcze zajmuje czy zupelnie zdechl?

Jezeli ktos chce mi napisac, ze przeciez istnieje 1.0preX dla MorphOSa to prosze zeby sobie darowal. :) Przeciez to ciagle szarpie! I to wcale nie z powodu braku predkosci, bo podczas odtwarzania typowego filmu mam procesor zajety w 30%, a czasem mniej. :) Wersja ta jest zwalona i juz. Wystarczy sobie porownac odtwarzajac ten sam film na 0.91, na ktorej chociaz zajetosc procesora jest odrobinke wyzsza to plynnosc jest absolutnie idealna.

Ech, cos mi przyszlo do glowy w zwiazku z wywiadem, ktory niedawno się ukazał na PPA. Tak zdolny gosc jak Pavel Fedin bedzie tracil kupe czasu na napisanie sterownika do stacji dyskow, bo nie stac go na pena czy mp3playera za 80 zl. Albo bedzie pisal sterownik do jakiejs koszmarnej, zalosnej, smietnikowej karty graficznej tylko dlatego, ze go nie stac na normalna karte graficzna za 100 zl. Rosja rules. A ja marudze na Polske. Wstyd mi. ;) Rety, ja mu moge wyslac dowolna karte graficzna w cenie do 100 euro i playera mp3 128MB jak sie zajmie MPlayerem dla MOSa. :) Kurcze, chyba do niego napisze. :) Bedzie tracil czas na p******y, a moglby tyle dobrego zrobic. Przy MOSNet pokazal co potrafi. Szkoda takiego talentu na bezsensowne projekty. Uffff, co bieda robi z czlowieka. :( Sterownik do stacji dyskow... Normalnie sie zastrzele. Ja specjalnie wymontowalem stacje dyskow z peceta, bo mi bylo wstyd, ze ja jeszcze mam (nie uzywalem kilka lat - w Amidze zreszta tez), a ten bedzie pisal sterownik...

[#2] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #1

Jeśli możesz zasponsorować a tu w Polsce nie znajdą się chętni to proponowałbym napisać na MorphZone oraz na liście MorphOS-a, że byłby w stanie zasponsorować, wesprzeć/zachęcić finansowo kogoś by wykonał taki porządny port. Myślę, że są jakieś szanse. Problem w tym tylko by to napisać po angielsku, nie wiem czy już się nauczyłeś języka czy nie, ale ja doradzam tylko by napisać tam gdzie więcej ludzi (cały świat;) przeczyta i może akurat ktoś się znajdzie. Kto wie, może obok Ciebie jeszcze ktoś się zgłosi na taką dotację i tym większa zachęta dla tego autora, który się być może zgłosi. Jeśli problemem jest język to zgłoś się do kogoś kto przetłumaczy tekst, który chciałbyś wysłać po angielsku i już :)

[#3] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #1

jest mosowy port... ale jak dla mnie jest on skopany i dziala nieprzyzwoicie... Ponoc CISC kisi jakas lepsza wersje, ale ta jest dostepna jedynie dla krolika i jego znajomych....

[#4] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #1

ja mam na zbyciu playera mp3 256mb, moge sie dolozyc do paczki dla tego goscia.
[#5] Re: MPlayerMOS

@Kaczus, post #3

to podbno 0.91 z wszystkimi nowymi kodekami z 1.0...
[#6] Re: MPlayerMOS

@Kaczus, post #3

jak dla mnie to dziala calkiem przyzwoicie:) nie ogladam dvd na komputerze.

@mdw: link byl jakis czas temy na liscie mosowej. nie pamietam teraz. mplayerem zajmuje sie (dorywczo, bo zajmuje sie tez amibentem) fabien coeurjoly. ostatnia wersja to chyba 1.0pre7 czy jakos tak
[#7] Re: MPlayerMOS

@kiero, post #6

Porównałęm w działaniu to 1.0pre7 z 0.91. w pre7 widać rwanie (niewielkie, ale jednak, psuje cały efekt), natomiast 0.91, chodzi plynniutko, aż się zdiwiłem jak można używać tego pre7. Sam używalem pre7 jednak, jak teraz odpalilem 0.91, to przestawiłęm się na 0.91. Pre7 ssie!

[#8] Re: MPlayerMOS

@kiero, post #6

Ja mam na mysli zwykle AVIki. DVD ogladam na piecu, bo tam jest dostep do menu i innych takich "bajer" na ktore nawet nie licze w MorphOSie. Wersja 1.0pre7 niby fajnie dziala. Jednak wystarczy sobie puscic cos z plynnym przesuwem ekranu i porownac z 0.91. Chocby moment w "Fallen Art" (ten drugi film Baginskiego w ktorym nie postawil On nawet jednego vertexa, hehe) w ktorym kamera "wspina" sie na wieze. Sa lekkie szarpniecia, a na 0.91 jest idealnie. Albo przejazd ciezarowki na poczatku "First Blood 2". :D No kurcze szarpie na 1.x! Przy G4/1000 mam prawo chciec plynnosci idealnej. Zwlaszcza, ze procesor odpoczywa przy "typowym" filmie i na wersji 0.91 jest idealnie. Na pewno nie brakuje predkosci. Jest to podobno jakis problem z synchronizacja. Tak mnie cos wzielo na marudzenie, bo widze, ze wersje 1.0preX dla AmigaOS4 wychodza...
[#9] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #8

i myslisz ze tam nie 'rwie'?:)
[#10] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #8

A na dvd w wersji 1.pre7 dzwiek sie rozjezdza calkowicie z obrazem...

[#11] Re: MPlayerMOS

@quaint, post #4

Ja tez chce sie pozbyc swojego 128MB i kupic cos 1GB i dlatego mi to przyszlo do glowy. :) Stary, nie ma wyswietlacza ale na pewno dziala z Pegasosem.

Cholernie mnie ruszylo to jak przeczytalem, ze gosc musi sobie napisac sterownik do stacji dyskow, bo czasem potrzebuje cos malego przeniesc. Normalnie prawie mi lzy polecialy ;) tak mi sie Go szkoda zrobilo. Rosja... co to ma byc? Po co ten kraj istnieje skoro tacy zdolni ludzie musza wrecz glodowac? Tak - dla mnie niemoznosc kupienia sobie urzadzenia za 80 zl jest glodowaniem. Jak mozna byc jednoczesnie tak zdolnym i tak biednym? Co On jeszcze w tym chorym kraju robi? Zreszta nie musi wyjezdzac zeby zarabiac jak czlowiek, a nie...

[#12] Re: MPlayerMOS

@kiero, post #9

i myslisz ze tam nie 'rwie'?:)

Takiej sytuacji nie wzialem pod uwage. :)

Kurcze, w takim razie trzeba wrocic do 0.91 i rozwijac 0.91. Olac to 1.0preX, bo jest skopane. Historia zna kilka takich przypadkow. :)

[#13] Re: MPlayerMOS

@grxmrx, post #2

To jest mysl...

W pracy cos tam codziennie po "angielsku" pisze i mi odpisuja wiec chyba rozumieja. Ostatnio nawet sobie pogadalem z autorem Pixel32 i wreszcie mam dzialajaca wersje. :) O ile Blender wymiata to Pixel32 jest na zbyt wczesnym poziomie zeby to uzywac. Zwlaszcza wersja dla MorphOSa, ktora na przyklad jeszcze zupelnie nie obsluguje jakichkolwiek fontow.

No ale odbiegam od tematu... Rzeczywiscie sprobuje moze napisac na MorphZone. Sam nie bede pisal, bo wole zeby mnie dobrze zrozumiano. :) Tylko czy wypada sie wylaniac z bounty z powiedzmy 50 euro? :) To nie jest wstyd? Poza tym to JA musialbym ocenic czy wersja nadaje sie do zaplacenia. Niektorzy nie widza roznicy w plynnosci miedzy 0.91 a 1.0preX. Chetnie bym pokazal to na zywo. PegasosG4 spokojnie pociagnie dwa filmy jednoczesnie z pelna predkoscia wiec mozna bardzo fajnie porownac.

Jak mi nie przejdzie ochota na tego MPlayera i bede potrzebowal pomocy w angielskim to sie zglosze. Akurat filmy sa dla mnie istotne na tej maszynie i doluje mnie to, ze zaden player sie nie rozwija (o Froggerze juz zapomnialem i stracilem nadzieje niestety).
[#14] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #13

napisz mi tekst jaki chcesz umiescic na tej stronce po polskiemu ;] a ja ci zrobie profesjonalne tlumaczenie. Maila masz w profilu :)
[#15] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #8

MDW napisał(a):

> (...)Chocby moment w "Fallen Art" (ten drugi film
> Baginskiego w ktorym nie postawil On nawet jednego vertexa,
> hehe) w ktorym kamera "wspina" sie na wieze. Sa lekkie
> szarpniecia, a na 0.91 jest idealnie. (...)

Nie wierz w bujdy MDW :) Baginski wstawil tam mowiac oglednie calkiem sporo vertexow. Obok scenariusza, rezyserii, produkcji (w sensie pracy producenta filmowego - zarzadzania kazdym aspektem projektu), preprodukcji, montazu i kompozycji zrobil tam jednak cala mase normalnej zmudnej pracy w 3d (modelowania, animacji, layoutu scen, oswietlenie, rendering) i nie tylko. chocby nawet i wolal tego uniknac i zajac sie tylko rezyseria i korelowaniem prac zespolu, w modelu pracy zespolowej na jaka mogl przy FA sobie pozwolic (doswiadczenia jednak przydatne przed podjeciem proby produkcji pelnometrazowej) nie bylo to mozliwe chocby ze wzgledu na to, ze oprocz niego dla zadnej z osob zaangazowanych w projekt nie byla to full time job a jedynie wspolpraca "po godzinach" pracy zarobkowej. DVD mi nie tnie ani troche nawet na g3 400 ;) Problem moze byc z wersja HighDef (1080p), ale to nawet slabsze dual G5 potrafi przymulic gdy karta graficzna slaba...
[#16] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #13

Ja też się podpisuję pod propozycją dla P. Fedina (albo kogokolwiek innego)... MPlayer 0.91 jest fajny, ale denerwuje mnie ta (co prawda niewielka) cześć filmów których nie obsługuje. Jeśli pod 1.0 jest więcej kodeków, to nic tylko przekonać kogoś do przeportowania.
Co do bounty, te 50 euro to wcale nie jest mało, wystarczy porównać w sekcji bounty na MZ. Zresztą pewnie ludzie się dorzucą (sam też coś prześlę) i zrobi się sporo więcej.
Nic, tylko MDW pisz na MZ. :)
[#17] Re: MPlayerMOS

@wali7, post #16

Właśnie rozmawiałem z CISC-iem na ircu i okazuje się, że ta wersja, która on posiada (czyli ta z gałęzi 0.91) faktycznie istnieje, to jest jego własna modyfikacja 0.91, z nowymi kodekami, dodatkami, etc. No i poza tym dowiedziałem się, że ta wersja jest w pełni używalna i on jej używa na codzień. Wszystko fajnie, a teraz złe wiadomości:
- żadne bounty nic nie pomoże żeby taka wersja ujrzała światło dzienne,
- nie ukaże się z powodu licencji GPL, a to dlatego że trzeba by było wypuścić również źródła, które musiałyby się dać skompilować, a to jest możliwe tylko wtedy gdy posiada się nowsze pliki nagłówkowe w mosie, nowsze biblioteki czy w ogóle nowsze SDK niż publicznie dostępne.

Podsumowując - nie ma możliwości by użytkownicy dostali taką wersję bo nie ma "mosa 1.5". Ciekawe ile jeszcze takich aplikacji się kisi i ilu użytkowników MorphOS-a 1.4.5 jest i będzie szczęśliwych z tego co mają i co muszą albo łatać łatkami albo uzupełniać pecetami z windą lub linuksami.

[#18] Re: MPlayerMOS

@wali7, post #16

I żeby napisy nie migały... ;)
[#19] Re: MPlayerMOS

@Kamul, post #18

Napisy nie migoczą w wersji 0.91, tej z portem arexx-a.

[#20] Re: MPlayerMOS

@Kamul, post #18

U mnie nie migają. Mam Radeona 9250.
[#21] Re: MPlayerMOS

@grxmrx, post #19

ta wersja z portem arrexa jest nie dużo lepsza od wersji 1.x - w tym
wlasniejest problem...
A czy Cisk nie mogłby się z Elfem dogadać i te swoje kodeki do
froggera by dodal...

[#22] Re: MPlayerMOS

@Kaczus, post #21

A co jeśli te kodeki są na GPL-u?

[#23] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #20

a daj linka do swojej wersji mplayera
[#24] Re: MPlayerMOS

@quaint, post #23

Nie wiem skad sciagnac ta wersje. :) Nawet nie pamietam skad go mam. Kiedys przy okazji jakiegos newsa pewnie sciagnalem z podanego linka... Nie pamietam. :)
[#25] Re: MPlayerMOS

@MDW, post #1

Z tego co ostatnio wyczytalem na stronie OS4Emu MPlayer z OS4 (wraz z GUI) dziala na MOS-ie. Mozesz wiec zobaczyc czy nowy MPlayer na OS4 nie rwie. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem