[#3]
Re: Ambient - jak ulepszyc?
@noowy,
post #1
Ekran przesuwany w dowolnym kierunku? To nie jest zależne od Ambienta. Podejrzewam, że masz na myśli kopie linuksowych pomysłów (xgl) Novella.
Jednak w tym przypadku to nie Ambient musiałby się zmieniać a MorphOS, podstawowe systemowe składniki, biblioteki. W samym Ambiencie nawet takie coś jak podświetlanie ikonek w panelach bez aktywowania okna panelu nie jest możliwe na MorphOS-ie 1.4.x. Nie jest też możliwe by ustawić panel by był zawsze z przodu (dlatego już nie ma tej opcji w Ambiencie, a była, choć pewnie działała tylko na mosie 1.5). Ja już wiele pomysłów zgłaszałem, podobny temat do twojego jest na forum, ale niewiele z tego jest do zrealizowania. Wiele pomysłów wymaga zmian w Intuition i nie tylko. Ja też bym chciał zobaczyć desktop z funkcjami 3D, ale wiem że bez nowszego mosa nigdy nie zobaczymy czegoś takiego. CHYBA ŻE ktoś się uprze i zrobi coś takiego oraz łatkę na kernel (kolejna łatka, po np. łatce Poseidona na kernel). No ale małe prawdopodobieństwo, bo Ci którzy mogą coś w tym zakresie zrobić mają mosa 1.5.
Zgłaszać pomysły można, ale należy brać pod uwagę możliwości ich realizacji. W przypadku Ambienta o ile jeszcze nie zrobiono tego to konieczny jest edytor definicji typu plików i zintegrowanie z tray.lib.
Poza tym chciałbym żeby plik z lokalizacją (.cd) był tworzony według zasad a nie taka wolna amerykanka jak do tej pory. Przez to, że autorzy lokalizacji Ambienta wciskają nowe teksty do środka zamiast zawsze na końcu po aktualizacji lokalizacji za pomocą FlexCat większość tekstów się gubi w programie, są w innym miejscu niż powinny. Za każdym razem od nowa ręcznie przekopiowywać w edytorze tekstów wszystkie linijki to jest bezsens i strata czasu wynikająca z niestosowania się do zasad tworzenia lokalizacji przez autorów Ambienta. Niestety odpowiedzialna za tworzenie lokalizacji (nie chodzi mi o polską lokalizację, bo tą ja się zajmuje), czyli pliku .cd nie chce ze mną rozmawiać.