[#1] Ambient - jak ulepszyc ?
Ostatnio Ambient Team rozpedzil sie do granic, nawet codzienne kompilacje wnosza troche swiezosci do naszego desktopu. Moze warto podpowiedziec/zebrac pomysly na "desktop moich marzen". Proponuje rowniez zebrac najlepsze rozwiazania z innych desktopow...

Moj pomysl-ekran przesuwany w dowolnym kierunku.

Czekam na Wasze propozycje :)

[#2] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@noowy, post #1

Rzeczy które są w magellanie, czyli jak najwieksza możliwość
konfiguracji, przełączanie listera w tryb edytora, wirtualne grupy,
adytowalne menu.

[#3] Re: Ambient - jak ulepszyc?

@noowy, post #1

Ekran przesuwany w dowolnym kierunku? To nie jest zależne od Ambienta. Podejrzewam, że masz na myśli kopie linuksowych pomysłów (xgl) Novella.
Jednak w tym przypadku to nie Ambient musiałby się zmieniać a MorphOS, podstawowe systemowe składniki, biblioteki. W samym Ambiencie nawet takie coś jak podświetlanie ikonek w panelach bez aktywowania okna panelu nie jest możliwe na MorphOS-ie 1.4.x. Nie jest też możliwe by ustawić panel by był zawsze z przodu (dlatego już nie ma tej opcji w Ambiencie, a była, choć pewnie działała tylko na mosie 1.5). Ja już wiele pomysłów zgłaszałem, podobny temat do twojego jest na forum, ale niewiele z tego jest do zrealizowania. Wiele pomysłów wymaga zmian w Intuition i nie tylko. Ja też bym chciał zobaczyć desktop z funkcjami 3D, ale wiem że bez nowszego mosa nigdy nie zobaczymy czegoś takiego. CHYBA ŻE ktoś się uprze i zrobi coś takiego oraz łatkę na kernel (kolejna łatka, po np. łatce Poseidona na kernel). No ale małe prawdopodobieństwo, bo Ci którzy mogą coś w tym zakresie zrobić mają mosa 1.5.

Zgłaszać pomysły można, ale należy brać pod uwagę możliwości ich realizacji. W przypadku Ambienta o ile jeszcze nie zrobiono tego to konieczny jest edytor definicji typu plików i zintegrowanie z tray.lib.

Poza tym chciałbym żeby plik z lokalizacją (.cd) był tworzony według zasad a nie taka wolna amerykanka jak do tej pory. Przez to, że autorzy lokalizacji Ambienta wciskają nowe teksty do środka zamiast zawsze na końcu po aktualizacji lokalizacji za pomocą FlexCat większość tekstów się gubi w programie, są w innym miejscu niż powinny. Za każdym razem od nowa ręcznie przekopiowywać w edytorze tekstów wszystkie linijki to jest bezsens i strata czasu wynikająca z niestosowania się do zasad tworzenia lokalizacji przez autorów Ambienta. Niestety odpowiedzialna za tworzenie lokalizacji (nie chodzi mi o polską lokalizację, bo tą ja się zajmuje), czyli pliku .cd nie chce ze mną rozmawiać.

[#4] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@noowy, post #1

Jako pierwszy i kategorycznie naczelny, portalowy ambiento-maruda, powtorze:

Konfigurowalna górna belka (na wzór Tools Daemona) oraz obsluga ikonek podobna do WB (bo teraz cyrki sie dzieją) :P
[#5] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@Andrzej Drozd, post #4

o co chodzi z ta obsluga ikon?

[#6] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@Andrzej Drozd, post #4

Jestem rownierz za gorna belka.

Chcialbym tez aby przeniesc opcje z advenced.conf do programu konfiguracyjnego, ale to pewnie niebawem nastapi.

W pelni funkcjonalny edytor defikonek gtez by sie przydal.

Dodatkowo, moze przezroczyste panele?
[#7] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@mcbarlo, post #6

Przezroczyste panele to chyba tylko pod mosem 1.5, a na pewno jeśli przezroczystość na mosie 1.4.x to tylko dla paneli, które są ustawione przyklejone do tła.

[#8] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@noowy, post #1

Wlasnie zainstalowalem sobie najnowszego Ambienta (z 22 kwietnia) i nie podstawia mi domyslnych ikon.

Generalnie akcje dzialaja dobrze poza PNG w ktorym wyswietla mi sie iconinfo.

Chcialbym zapytac czy pozmienialy sie jakies sciezki dostepow, sposob nazewnictwa domsylnych ikon itp.?

Jak dodawac teraz nowe akcje dla typow plikow? Jak je nazywac i gdzie umieszczac?
[#9] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@Kaczus, post #5

Jest xpekowo-linuxowa czyli dziwna.
[#10] Re: Ambient - jak ulepszyc?

@grxmrx, post #3

Ekran przesuwany w dowolnym kierunku? To nie jest zależne od Ambienta. Podejrzewam, że masz na myśli kopie linuksowych pomysłów (xgl) Novella.

Raczej os4

[#11] Re: Ambient - jak ulepszyc?

@alpine, post #10

Hm? Ekran przesuwany w dowolnym kierunku to nie dragonowe ekrany (to już jest od dawna na mosie, jest przecież program o nazwie Dragon).

[#12] Re: Ambient - jak ulepszyc?

@grxmrx, post #11

Zgubiłem się... ja tylko wspomniałem ze ekran w dowolnym kierunku można przesuwać na OS4, i nie mialem na mysli pchełek typu Dragon

Co do przesuwania ekranów na os4, orientuje sie ktoś czy jesli okno takie znajdzie się na środku ekranu to zostanie 'zadokowane' ? a może trzeba to ustawiać 'na oko' ?

[#13] Re: Ambient - jak ulepszyc?

@alpine, post #12

Moze ja odpowiem na to pytanie bo jestem swierzo po spotkaniu GGUA.
Ekran mozna przesuwac w dowolnym kierunku. Faktem jest ze pozniejsze
jego wycentrowanie moze wydawac sie trudne ale tak nie jest.
Jesli chemy po takiej zabawie wycentrowac ekran wystarczy w prefsach
lub kombinacja klawiszy, wskazac do ktorego rogu ekranu chcemy centrowac.
[#14] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@mcbarlo, post #8

domyslne ikony zmienily sie jakis czas temu z plikow def_costam (rospoznawane po rozszerzeniu pliku)
na ikony poukladane wg. 'rodzin' (application, image, video....). takie katalogi umieszcza sie tam
gdzie sie trzyma defikony. nastepnie w katalogach ikony o nazwach takich jak mimetype w deskryptorze
(czyli np jezeli mamy typ w ktorym mimetype jest image/png, to ikona bedzie envarc:sys/image/png.info)
dodatkowo kazda rodzina moze miec ikone domyslna default.info. 'najdomyslniejsza':) ikona to default.info
w katalogu envarc:sys/

>Generalnie akcje dzialaja dobrze poza PNG w ktorym wyswietla mi sie iconinfo.

ten problem pojawil sie wczoraj wraz z wprowadzeniem priorytetow dla typow. dzisiaj zobaczymy co i jak.

>Jak dodawac teraz nowe akcje dla typow plikow? Jak je nazywac i gdzie umieszczac?

tak jak poprzednio, ale zaleca sie NIE uzywanie bloku Match (mozna tez pominac Description), a jedynie
podawanie poprawnego Mimetype jezeli typ istnieje w recognition.db (wtedy blok Match bedzie wziety wlasnie
z tej bazy). Jezeli nie istnieje to zobaczyc tam jak sie tworzy blok Match (bedzie za jakis czas opis).
Wazna jest szczegolnie linijka PatternHint oraz poprawnie ustawiony Mimetype (dla ikon). Pliki
deskryptorow umieszcza sie w SYS:Prefs/Ambient/filetypes/. Moga sie tam takze znajdowac podkatalogi.

[#15] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@Andrzej Drozd, post #9

Nadal nie rozumiem? czy ikony z wb dzialaja inaczej niz dzialaly?

[#16] Re: Ambient - jak ulepszyc?

@alpine, post #12

Fajniejsze byloby, gdybys mogl podlaczyc np 2 monitory i przesuwajac
po za ekran jednego monitora pokazywalo sie okno na drugim....

[#17] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@kiero, post #14

poprawione
[#18] Re: Ambient - jak ulepszyc?

@grxmrx, post #11

@ grxmrx
Hm? Ekran przesuwany w dowolnym kierunku to nie dragonowe ekrany (to już jest od dawna na mosie, jest przecież program o nazwie Dragon).

tylko że mosowe ekrany mają szelki, a te z OS4 nie. ja wolałbym bez szelek

@ grxmrx
Jakie szelki? Chodzi Ci o to, że w Dragonie v1 trzeba przytrzymywać ekran?

dokładnie

Ostatnia modyfikacja: 23.04.06 14:17
[#19] Re: Ambient - jak ulepszyc?

@R-Tea, post #18

Jakie szelki? Chodzi Ci o to, że w Dragonie v1 trzeba przytrzymywać ekran? W wersji drugiej nie trzeba, nie wiem tylko dlaczego autor jej nie wypuścił jak do tej pory.

[#20] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@Andrzej Drozd, post #9

@ Andrzej Drozd
Jest xpekowo-linuxowa czyli dziwna.

popieram. też nie lubię windzianego układania ikonek po sznurku. nie pije tyle i sam potrafie sobie poukładać równo ikonki, poza tym nie zawsze i nie każdy chce równo. Można to w prefsach uwzględnić. Na windzie ustandaryzowano ikonki wg UE i wszystkie są jednakowej wielkości to windowsowi łatwo przychodzi takie układanie ich pod linijkę. Na Ami od wieków co ikonka to mniejsza lub większa od poprzedniej (PNG, NewIcons a nawet czasem stare 4-kolorówki) dlatego takie cyrki na Ambiencie z tym są. Powinna być dowolność ustawienia każdej ikonki. Automatyczny snapszocik może sobie być.

p.s. na WB3.9 był taki fajny ficzer (nie wiem czy wbudowany czy jakaś łata to była np. z MCP) ,że ja się wybrało Execute command i tam wpisało jakiegoś assigna np. envarc: to otwierało się od razu okno sys:prefs/env-archive/
To działało tylko na assigny, ale w ambiencie możnaby to rozszerzyć aby działało na dowolnie wybraną ścieżkę.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.06 14:24
[#21] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@R-Tea, post #20

Źródła Ambienta są dostępne... :)

[#22] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@R-Tea, post #20

Nie do konca dowolnosc, chcialbym jeszcze tak jak w opusie, by moc
ustalic, ze tego typu ikony pojawiaja sie tu, a tamtego typu ikony
tam...

[#23] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@R-Tea, post #20

no i jeszcze odgrzebie temat ikonki "My MorphOS" (jak to w ogóle nazwać? wolumen wolumenów? ).
Widziałbym możliwość wyłaczenia jej w prefsach, albo przynajmniej możliwość zmiany jej nazwy. No i po co dodawać ten "wolumen wolumenów" do ścieżki nawigacyjnej (browser mode) ambientowych okienek? Niepotrzebnie się ja wydłuża. Przecież jak ktoś będzie chciał przycisk do wyświetlania wolumenów to sobie takowy doda do toolbara.
[#24] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@R-Tea, post #23

sys:prefs/ambient/advenced.conf - tutaj mozesz wylaczyc my morphos albo zmienic mu nazwe.
[#25] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@noowy, post #1

A ja chciałbym żeby okna w Ambiencie były okrągłe
[#26] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@Goramo, post #25

Przy odpowiedniej metryce prostokat to kula, a kula jest okragla.... wiec to juz jest zrobione :P

[#27] Re: Ambient - jak ulepszyc ?

@Goramo, post #25

A dlaczego nie trapezowe lub trójkątne?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem