[#1] CD nie działa
Czy miał ktoś może probelm uruchomieniem cd-romu?

po zainstalowaniu mosa na a1200 wszystko ładnie pięknie tylko cd nie odczytuje płyt. Unitcontrol go widzi, przyciski eject, start, stop działają ale w ambiencie nic nie wyskakuje.

w konsoli po wpisaniu cd0: otrzymuje natomiast komunikat: please replace volume in any drive

pod 3.0 i 3.1 cdek działa czyta super płytki a tu kicha i nic

[#2] Re: CD nie działa

@Sir_Lucas, post #1

A CD-ROM masz podlaczony do primary?
[#3] Re: CD nie działa

@Andrzej Drozd, post #2

Niestety nie mam podîâczonej Fastaty.

Jade na zwykîym kontrolerze.

przejôciówka z 2,5" -> 3,5"

Kolejna rzecz

Podîaczyîem innego cdeka tj. starenkiego Cyberdrivea
i w Mosie w ogóle go nie wykrywa. Po przestawieniu zworek
system nawet nie startuje.

Natomisat w os 3.0, 3.1, 3.9 wszystko cacy, co wyklucza
uszkodzenia fizyczne.

mam jeszcze jedno pytanie

czy buforowany interfejs Elboxu 4xeide bedzie dziaîaî pod Mosem???

Ostatnia modyfikacja: 23.04.06 14:59
[#4] Re: CD nie działa

@Sir_Lucas, post #1

Sir_Lucas napisał(a):

> Czy miał ktoś może probelm uruchomieniem cd-romu?

tak - http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=5278&t=5243#reply_5255

j/w - teraz mam duzy dysk to wiem, ze i tak fastata nie bedzie dzialac nawet jak w mos wylaczy sie ten badziewny sterownik urzadzen optycznych z romu, bo mos jak i fastata maja support dla duzych dyskow i po odpaleniu ata3.driver support koliduje z tym w mos. wiec, aby wykorzystac szybkie tryby pio 3-5 kontrolera fastata pod mos trzeba napisac nowy sterownik/extmodules (nie koniecznie natywny) z wylaczonym supportem dla duzych dyskow np. w fastata. wbudowany sterownik cd-romu w mos najprawdopodobniej blokuje drugi kanal kontrolera fastata przez co nie mozna odpalic mosa jak ma sie podpiete urzadenie do secondary port w fastata

btw. lepiej aby mozna bylo samemu wylaczyc w startup-mosa "nocdrom", zeby skorzystac z innych zewnetrzych sterownikow. heh pomarzyc zawsze mozna ;)

[#5] Re: CD nie działa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

No, czyli doszlismy do kolejnego razacego bledu MOSa...ktory powstal przez nasladownictwo windowsa. Ciekawe ktory mądrala uznal ze jego sterowniki CD sa boskie?
[#6] Re: CD nie działa

@Andrzej Drozd, post #5

Jak to ktory Boski Ralph :P

[#7] Re: CD nie działa

@Andrzej Drozd, post #5

Czyli podsumowujâc:

Dziaîam na zwykîym kontrolerze bez Fast-aty

1. Na Lg 52x - widzi cdedka w UnitControl, ale za nic nie czyta pîyt

2. Po podîâczeniu Cyberdrive'a 24x w ogóle nie widzi go w UnitControl cdeka :( :(

3. Moűe to przez dysk???

Stary Quantum 500MB.

4. Posta pisze z 3.9

Dysk WD 4,3GB niestety podzielony na partycje.

A czy moze mam szanse na to aby zainstalowac mosa bez oddzielnej partycji
na 4.3GB????

Szkoda ze Elbox nie jest chëtny do przekazania dokumentacji.
Mam juz dosc przekîadania dysków;
:(

a moűe jesli sterownik jest udostëpniony dla Linuxa
daîoby sië coô jakos go przerobic na mosa
[#8] Re: CD nie działa

@Sir_Lucas, post #7

1. Na Lg 52x - widzi cdedka w UnitControl, ale za nic nie czyta pîyt

Mam taki sam CD-ROM. U mnie widzi i czyta plyty, z tym ze mam podlaczonego przez FastATE (oczywiscie widoczny jest tylko port Primary).

3. Moűe to przez dysk???

Stary Quantum 500MB.

Mozliwe. Stare dyski sa czesto dziwne. Niektore dyski nawet skutecznie ignoruja "prawo zworek".

Dysk WD 4,3GB niestety podzielony na partycje.

To zaden problem. Wazne tylko aby partycja systemowa MOSa byla w SFS

A czy moze mam szanse na to aby zainstalowac mosa bez oddzielnej partycji
na 4.3GB????

Jest, wrzuc calosc do jednego katalogu i zmodyfikuj przypisania w s-s. Ale to nie jest dobre rozwiazanie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem