[#1] Otwieranie listerow Ambienta
Właśnie ściągnąłem wczorajszą wersję Ambienta. Oczywiście kolejne bajery. Rozwój naprawdę szalony jak na warunki amigowe. Filetypy już się nawet da edytować. Prawie się da. :) Ale nie o tym chciałem. Walę dwuklik na desktopie i nie otwiera mi się lister. Co jest? Dlaczego wyłączono otwieranie listerów Ambienta znanym z Magellana dwuklikiem? Ja chcę żeby to wróciło! To było fajne. Dwuklik środkowym - lister Magellana, dwuklik lewym - lister Ambienta. A może gdzieś jest to w preferencjach? Szukałem, nie znalazłem.

Acha, czy ja mogę sobie już jakoś pozmieniać ikonki na paneliku listera? Niepodpisane, wszystkie w takim samym kształcie to trochę mylące. ;)

[#2] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@MDW, post #1

A ikonki w okienkach można w końcu umieścić tam gdzie się chce, czy Ambient nadal ustawia je gdzie chce?

[#3] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@MDW, post #1

@mdw:
advanced.conf w prefs/ambient/ chyba. a obrazki maja po prostu ustalone nazwy. gdzies na sieci ludzie porobili gotowe zestawy. mozesz tez zobaczyc w toolbargroup.c:)

@prince:
nie, i nie zanosi sie zeby sie ta sytuacja predko zmienila. ja nie widze potrzeby.
[#4] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@kiero, post #3

Dzięki za szybkie info. :)

Zerknąłem do tego pliku i widzę, że tutaj jest coś takiego:

;desktopdoubleclick = on

Czyli jest włączone. Ale przecież nie działa. Co robić? :(

Ostatnia modyfikacja: 27.04.06 12:48
[#5] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@MDW, post #4

prawdopodobnie pomoze wyrzucenie srednika:)
[#6] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@MDW, post #4

przeca srednik remuje :)

[#7] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@kiero, post #5

kiero:
Wywaliłem średnik i już działa. :)

Możesz mi powiedzieć, czy planowane jest zrobienie obsługi archiwów ZIP, 7-z, LHA, LZX w Ambiencie? Albo żeby można sobie było pakery i depakery odpowiednio skonfigurować jak w Magellanie. Ja właściwie tylko do tego muszę jeszcze otwierać listery Magellana. Pod Ambientem nie rozpakuję ani nie spakuję...

Kaczuś:
Średnik remuje ale w AmigaDOS, a to jest jakiś tajny plik konfiguracyjny Ambienta, który może mieć zupełnie swój format. :) Poza tym przyjąłem, że w tym pliku są wstępnie ustawione jakieś opcje i średniki muszą być. Chociaż przyznam się, że głupio mi to wyglądało i głupio pomyślałem. Tym razem usprawiedliwię się moją obecną chorobą najcięższą od min. 15 lat. :(

[#8] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@MDW, post #7

"Pod Ambientem nie rozpakuję ani nie spakuję..."

oczywiscie ze rozpakujesz i spakujesz:) teoretycznie dla katalogow powinna juz teraz byc dostepna opcja archiwizacji. w domu sprawdze. a rozpakowywanie to kwestia odpowiedniego typu pliku.
[#9] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@kiero, post #8

O kurcze, nacisnąłem prawym klawiszem myszy na pliku z rozszerzeniem "lha" i jest opcja "Extract to...". Super! Jakby się dało jeszcze zrobić "Extract to " to już całkiem byłoby świetnie. Ale luz - i tak jest wypas. :)

Można liczyć w niedalekiej przyszłości na coś takiego ale też dla LZX, ZIP, 7z, BZ i TGZ? RARa można sobie podarować, bo wiadomo jak te UnRARy na Amigach działają. Na 7z mi zależy skoro już powstała wersja dla MorphOS. On naprawdę fajnie pakuje i mam ochotę go używać. :)
[#10] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@Prince, post #2

Skoro nikt nie chce aby ikonki miał tam gdzie chce, to faktycznie po co robić. Ja na przykład mam w swoim komuterze taki desktop że mam panowanie nad ikonami.

No cóż, przyzwyczjenie z windowsa, że user robi to co komputer chce, a nie na odwrót. Dlatego z WB i AmigaOS nie zrezygnuję :P

[#11] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@MDW, post #9

a mi po kliknieciu opcji extract to... wyskoczyl komunikat: twoje lha jest za stare. skad sie bierze nowe lha dla mosa?
[#12] Re: Otwieranie listerow Ambienta

@Prince, post #10

na desktopie mam ikony gdzie ja chce. w innych oknach gdzie jest duzo wiecej plikow/ikon wole miec zawsze pozadek i dlatego lubie miec tak jak mam.

>No cóż, przyzwyczjenie z windowsa

windowsa w domu nie uzywam, a w pracy nie tykam ikonek. zadne przyzwyczajenie tylko najzwyklejsza w swiecie wygoda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem