[#1] PersonalPaint i TVPaint
Próbuje odpalić i używać Personala i TVPainta na MOSie na Pegu2.
Jakie dodatkowe zabiegi są konieczne do używania obu powyższych, poza samą instalacją?
Podobno w przypadku PersonalPainta trzeba podmienić jakieś libsy. Tak na szybko po samej instalacji PPaint otwiera okno w 640x480 tak na oko, widzę narzędzie palety, i górna belkę, a reszta pokryta jest kolorową sieczką. Na szczęście da się opuścić program opcją z menu bez problemów.
Z TVPaintem jest chyba gorzej, bo nieby pięknie mi się odpala w 1024x768 ale jak wczytam jakiś obrazek to niby wszystko idzie ok, poza tym że go nigdzie nie widzę, mimo że jest niby wczytany. Poza tym TVPainta już nie da się ładnie wyłączyć. Zamykam wszystkie okna łacznie z głownym, tym z narzędziami a ekran sobie zostaje na zawsze. Qrcze, a tak pieknie sie marze w TVPainie, jak dotąd nie widzialem tak fajnego odręcznego mazania w żadnym amigowym programie. Szkoda tylko że ma taki powalony filerequester, ale chyba przyzwyczaiłbym się.
[#2] Re: PersonalPaint i TVPaint

@R-Tea, post #1

Personal Paint - nie jestem pewien jak jest zaraz po instalacji, ale chyba kiedyś jeszcze przy okazji promowania kupowania kart gfx w MA była chyba o tym wzmianka. Podejrzewam, że chodzi o domyślny tryb w jakim wyświetla się program, czyli te 640x480. Można to zmienić, w katalogu programu, podkatalog PPaint_Prefs jest plik Startup_1.set, u mnie początek tego pliku wygląda tak:
PPAINT SETTINGS

;-- Ustawienia dot. stron --------------
 IMAGEW = 800
 IMAGEH = 600
 COLORS = 256
 DISPLAY = 0x40920002  ; Radeon9200SE:  8Bit  800 x  600
 LOCKDISP = 0
 SCREENW = 800
 SCREENH = 600
 ASCROLL = 1
 RTG = 2
 MGFYGRID = 0
 COORD = 0
 SBOARD = 36, 5, 3
 SNAPGRID = 10, 10, 0, 0
 PALETTE = "PPaint:Colors/Unnamed.col"
 PATHPIC = "PPaint: Pictures"
 PATHANIM = "PPaint:Animations"
 PATHPLAY = "PPaint:Animations"
 PATHCOL = "PPaint:Colors"
 PATHSTEN = "PPaint:Stencils"
 PATHPS = "PPaint:"

Z TVPaintem nie miałem żadnego problemu, po włączeniu programu wybrałem tylko tryb wyświetlania i działa.

[#3] Re: PersonalPaint i TVPaint

@grxmrx, post #2

myślałem, że to przez złe mideid ale dla wszystkich radeonów modeid są takie same. to zalezy tylko od rozdziałki i głębii kolorów.
modeid mam więc ok, a z toolboxa mam nadal sieczkę. jest prawie całkowicie niewidoczny. takrze przed wczytaniem obrazka, wolna przestrzeń edycji jest wypełniona sieczką.
[#4] Re: PersonalPaint i TVPaint

@R-Tea, post #3

Odptaszkuj wszystkie opcje w podmenu Settings/Graphics, podejżewam że za sieczkę na ekranie odpowiada konkretnie "Amiga blitter" lub "15 kHz", po wyłączeniu ich sieczka zniknęła, a PPaint działa świetnie pod MOSem.
[#5] Re: PersonalPaint i TVPaint

@grxmrx, post #2

Z WYŁĄCZANIEM TVPAINTA JUŻ sobie poradziłem. Po prostu zupełnie inna filozofia (ach te custom GUIs) obsługi.
Pozostała kwestia widoczności obrazka po jego wczytaniu. Może tu też o czymś nie wiem? :)
[#6] Re: PersonalPaint i TVPaint

@wali7, post #4

hehe... kocham PPA :)
ales gut, pomogło. THX Wali7.
Z TVPaintem też już wsio rozwiązałem. Okazało się, że te grafiki jednak nie były wczytywane i dlatego ich nie pokazywał. Były jakies trefne, jeden jpeg i kilka pngów.
[#7] Re: PersonalPaint i TVPaint

@R-Tea, post #1

Dziwna rzecz. Otwieram jakiś obrazek, np. 800x600 i zaraz zapisuję go bez żadnych modyfikacji z powrotem na dysk. Obrazek ma już rozdziałkę 1024x768 czyli rozdziałkę ekranu na którym odpalony był TVPaint. Jest wklejony do lewego, górnego narożnika, na czarnym tle.
Mam sobie za każdym razem wycinać obrazek do brusha jak chcę zapisać go takim jaki był?
[#8] Re: PersonalPaint i TVPaint

@R-Tea, post #7

A nie pta cię czy rozciągnąc obrazek, wkleić, czy też zmniejszyć
rozdzielczość edytowanego obrazka podczas wczytywania? mnie zawsze
pyta jak wczytuje....

[#9] Re: PersonalPaint i TVPaint

@Kaczus, post #8

Nie TVPaint się mnie o to nie pyta. Co masz na myśli przez "rozciąganie"? Jeśli powiększenie pikseli, czyli taki zoom, to ok, ale jeśli TVPaint chciałby mi skalować obrazek do większej rozdzielczości, to ja dziękuję. Chcę obrazek w rozdzielczości oryginalnej, a nie przeskalowany albo wklejony w czarne tło.
[#10] Re: PersonalPaint i TVPaint

@R-Tea, post #9

tak - przez rozciąganie mam na myśli właśnie skalowanie do innej
rozdzielczości... Masz np taki requester u mnie zawsze, jak wczytuje
obrazek o innej rozdzielczosci niz ta w której chce edytowac:
http://kaczus.republika.pl/various_files/tvpaint.png

[#11] Re: PersonalPaint i TVPaint

@Kaczus, post #10

Wcale się o nic nie pyta. Gdy obrazek jest mniejszy niż rozdzielczość w której odpalam TVPainta to wkleja obrazek do narożnika, a gdy większy - po prostu obcina go.

Resize page - Crop image - Resize image

Czy resize page oznacza, że TVPaint przeskaluje tło na które wkleja obrazki i nie ruszy obrazka?
[#12] Re: PersonalPaint i TVPaint

@R-Tea, post #11

tak - resize page oznacza przeskalowanie tla. Moze masz cos w jakichs
ustawieniach pomieszane? nie wiem... ja tak jak na zalaczonym obrazku
mialem od zawsze...

[#13] Re: PersonalPaint i TVPaint

@Kaczus, post #12

tu masz moje ustawienia:
http://kaczus.republika.pl/various_files/TVPaint.ini

[#14] Re: PersonalPaint i TVPaint

@Kaczus, post #13

Dzięki. Przetestowałem, ale nadal się nie pyta. Masz tu ustawiony domyślny rozmiar tła na 388x47. Gdy wczytałem obrazek mniejszy od tego, wkleił go do naroznika, gdy wczytałem większy - wyświetlił tyle ile się zmieściło.

Przypomina mi to trochę nieodgadnione tajemnice Windowsa, ale ćśśśśś.... :D

Nie wiedziałem, że width i height w tym początkowym requesterze o Screen mode to właśnie rozmiar tła. Myślałem że to tez dotyczy rozdziałki ekranu.
W takim razie problem można obejść. Po prostu zanim wczytam obrazek, najpierw sprawdzę jego rozmiary w np. ShowGirls a później w tym startowym requesterze TVPainta ustawie odpowiedni rozmiar tła, i tyle. :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem