[#1] Polskie znaki w MOS
no wlasnie... jak uzyskac polskie znaki w MOS?

[#2] Re: Polskie znaki w MOS

@Solo Kazuki, post #1

Wystarczy mieć polską mapę klawiatury i czcionki z polskimi znakami w ISO-8859-2. W przypadku czcionek TrueType należy im przy instalacji podać stronę kodową ISO-8859-2 właśnie.
[#3] Re: Polskie znaki w MOS

@Solo Kazuki, post #1

Ja mam ustawioną mapę klawiatury pc104_pl i fonty Courier New Latin2. Generalnie fonty latin2 pokazują polskie znaczki z tą mapą klawiatury i o ile dobrze pamiętam, wszytsko to jest w MOSie na dzień dobry.
[#4] Re: Polskie znaki w MOS

@wali7, post #3

a masz w tym foncie znaczek malej kropeczki posrodku lini i maly znaczek ">>" i znaczek copyright? bo u mnie zaden z nich sie pojawai przy fontach ttf. jak wrzucilem jakis stary bitmapowy to byly. ktos wiec jak to naprawic?
[#5] Re: Polskie znaki w MOS

@quaint, post #4

Strzelam - w iso2 nie ma tych znakow a w ich miejsce siedza jakies dziwne lokalne znaczki, wiec ttfy zamapowne na iso2 nie wyswietlaja ich. A te bitmapowe to jakies czcionki MacGuyvera, ktore zmapowaly te znaczki. Odpowiednie podkrecenie tablic kodowan iso2 dla tych fontow ttf powinno zalatwic sprawe.
[#6] Re: Polskie znaki w MOS

@quaint, post #4

Chyba rzeczywiście nie ma, z tego co pamiętam, zamiast copyright pojawia mi się jakiś inny znak. Gdybym miał prawdziwą Amigę ;) , to by mi to przeszkadzało, ale pod MOSem nie robi mi to różnicy
Tak na serio to nie wiem, może ten plik codepage dla FTManager nie uwzględnia tych znaczków? Myślę (tak jak marcik), że poprawienie pliku codepage 8859-2 i ponowne przekonwertowanie czcionek powinno pomóc.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.06 12:40
[#7] Re: Polskie znaki w MOS

@wali7, post #3

hmm

mam już czcionki PL w AmigaPL, ale nie mam ich w Ambiencie (ISO-PL)... w związku z tym pytanie. Co z plikami nazwanymi po polsku w AmigaPL? Czy w ISO-PL będzie w nich "kaszana"? I skąd dostać czcionki TT?

[#8] Re: Polskie znaki w MOS

@marcik, post #5

ale nawet w okienku about ambienta te znaczki sa uzyte, wiec raczej ludzie je maja w fontach skoro uzywja. mam te znaczki w fontach z amigi iso+amigapl, ale chcialbym przejsc w calosci na ttf.

sam sobie odpowiem: bo pewni ci ktorzy go pisza, nie uzywaja iso2?

Ostatnia modyfikacja: 10.08.06 14:14
[#9] Re: Polskie znaki w MOS

@quaint, post #8

uzywaja, ale pewnie uzywaja tez bitmapowych fontow gdzieniegdzie, ja ttfow prawie nie uzywam, bo biblioteka mosowa jest zwalona i wygladaja tak sobie, ze o pogrubieniach, pochyleniach itp nie wspomne....

[#10] Re: Polskie znaki w MOS

@Solo Kazuki, post #1

Ambienta raczej nie upolszczysz, ale reszte tak. Przekopiuj z WB caly katalog "catalogs" do Locale: w MOSie, nastepnie w preferencjach "System settings" ustaw w localach na "Polska" (countries), polski (languages, przenies myszka do preferred) i w "Input", keympas ustaw na iso-pl (po wczesniejszym wrzuceniu tego pliku do devs:keymaps). Beda dzialac wszystkie locale z WB :P
Po kit komu jakies inne rozwiazania, WB Rulez ;)

Ostatnia modyfikacja: 11.08.06 01:39
[#11] Re: Polskie znaki w MOS

@Solo Kazuki, post #7

ale nie mam ich w Ambiencie (ISO-PL)...

Wejdz do prefsow Ambienta, prefsow MOSa oraz prefsow MUI Ambienta i MUI MOSa i wszystkie fonty przestaw recznie na np. ISOHelveticaPL. Zajmie to troche czasu ;)

WB Rulez :P

Ostatnia modyfikacja: 11.08.06 01:35
[#12] Re: Polskie znaki w MOS

@Andrzej Drozd, post #10

Ambient ma polskie locale
[#13] Re: Polskie znaki w MOS

@Andrzej Drozd, post #10

hmmm wb to ja nie uzywam od wielu wielu lat.... Opus rulezuje :)

[#14] Re: Polskie znaki w MOS

@Andrzej Drozd, post #11

duzo latwie w ustawieniach mui wszedzie wykasowac fonta i ustawic odgornie w najwyzszej klasie odpowiednia czcionke, reszta zdziedziczy :)

[#15] Re: Polskie znaki w MOS

@Kaczus, post #13

A to w ogole ktos uzywa WB??

[#16] Re: Polskie znaki w MOS

@Kaczus, post #14

Albo wykasowac wszystkie prefsy z MUI i ustawic globalne. Z tym ze prefsy MOSa i Ambienta i tak trzeba osobno przestawic :)
[#17] Re: Polskie znaki w MOS

@AmiChris, post #15

Ja. Za dwa tygodnie znowu sobie odpale
[#18] Re: Polskie znaki w MOS

@wali7, post #12

Ambient ma polskie locale

Prosze o link. A czy zadzialaja z tym starym, z 2005 ktory jest w MOSie? Poki co nowego nie instaluje bo mam inne rzeczy na glowie i ratuje sie DOpusem4.
[#19] Re: Polskie znaki w MOS

@Andrzej Drozd, post #18

nie, nie zadzialaja
[#20] Re: Polskie znaki w MOS

@kiero, post #19

No, czyli Solo Kazuki i ja uzyskalismy odpwiedz. Oprocz standardowej zmiany fontow i keymapy, trzeba zassac jeszcze nowego Ambienta (a co za tym idzie - MUI4). :)
[#21] Re: Polskie znaki w MOS

@Andrzej Drozd, post #20

- fonty Latin2 i keymapę PL masz w standardowej wersji MOSa, trzeba tylko przestawić ustawienia
- co do tapety to zgadzam, te standardowe w MOS są dyskusyjnej urody. Polecam podkłady pod Linuxa SUSE KDE (mi się podobają).
- Ambienta nowego warto zainstalować, lokalizacja jest w archiwum (na pewno będzie w nightly builds, możesz spróbować wyciągnąć z archiwum tylko locale, może zadziałają z tym standardowym Ambientem). Moim zdaniem NIE warto NIE instalować nowszego Ambienta, bo nowe wersje wnoszą sporo poprawek (zamiast wieszać psy na Ambiencie spróbuj wykorzystać jego możliwości - toolbary, ikonki png... może nie wrócisz do WB ;) ?). Niewątpliwie nowe MUI wymagane, ale słyszałem, że nie jest tak tragicznie na klasyku... jestem przekonany, że nie będziesz żałował (choćby ze względu na świetne file-requestery, tylko wyłącz podgląd obrazków w requesterze - bo ta funkcja i na G4 nie zachwyca prędkością działania).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem