[#1] Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P
Postanowilem zrobic taki test. Przez dwa tygodnie Bede uzywal tylko MOSa. Tylko wtedy bede zmuszony do kombinowania i stworzenia wlasnego srodowiska, szukajac zamiennikow ktore dzialaly tylko na WB. Po pierwszych dwoch dniach, czuje sie dosc dobrze i ani razu nie zalaczylem WB. Tak czy inaczej, zmieniajac wyglad i ta ohydna niebieska tapete, da sie jakos zyc. Ale poki co trwa walka z oprogramowaniem. Trzymajcie kciuki :P
[#2] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #1

Rosnie nam kolejna mofce! ? ;)

[#3] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@marcik, post #2

Wredna Mofca Classicowca :P
[#4] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #3

Klasyczna wredna mofca :P

[#5] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #1

Andrzej i jak tam,nadal mos??
jezeli tak to przepadles z kretesem,zostaniesz wykreslony z ksiegi ludzi idacych do nieba :D

[#6] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@AmiChris, post #5

Wlasnie walcze dalej, ale nie jestem caly czas na MOSie. W koncu dotral do mnie tez nowy klucz (starty tez dziala). Po wrzuceniu klucza do Devs: nagminnie wywala mi sie IBrowse. Net chodzi na MiamiDX. Cokolowiek robie, czy cos sciagam z z WWW, czy zapisuje preferencje w IB...-nastepuje zamrozenie IB i calego Ambienta. Dzialaja jedynie, programy odpalone wczesniej, np. AmiGG, DOpus itd.

Sprobuje wymienic klasy MUI na natywne, troche uzbieralo mi sie dodatkowych, z tym ze wszystkie ktore byly potrzebne sa z WB3.1 w wersji 68k (byc moze niektore nawet w wersji 040).

A tak ogolnie jezeli nie uzywam IB, to nie jest zle. W wolnych chwilach doinstalowuje pewne rzeczy i walcze dalej. Jakis czas temu sciagnalem z 30 (czy ile tam bylo) gierek z Aminetu. Czasami trzeba sie pobawic :)

Czy sa jakies miejsca gdzie tylko tam mozna znalez natywne klasy MUI, czy powinny byc rowniez tam gdzie wersjie 68k?
[#7] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #6

Sprawdź to:

http://www.zerohero.se/mui/

Klasa BWin jest również natywna MOSowa, pewnie jest na stronie jej autora, a dlaczego tu jej nie ma? ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.08.06 13:51
[#8] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #6

a jak ściagasz do ramu to też się sypie ?

[#9] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #6

nie dziw sie ze cos tam sie wiesza,najlepiej miec natywne bo inaczej czesto moga byc problemu a juz szcytem jest duplikacja plikow z mossys:classes/mui i sys:classes/mui.

po drugie pamietaj ze najlepiej uzywac oprogramowania dla 060 bo jit ma najmniej roboty.
Ja sobie wlasnie zainstalowalem ib dla 060 (ktos podawal linka,chyba mozna z iospirit) i mam naprawde bardzo malo problemow :))

[#10] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@AmiChris, post #9

Instalator IB pyta się przecież jaką wersję IBa chcemy zainstalować, 060 też jest, chyba, że mówisz o jakiejś innej nowej wersji ;) Trzeba sobie również w prefsach ustawić korzystanie z systemowych datatypów :)

Ostatnia modyfikacja: 22.08.06 14:50
[#11] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #6

Rety. To straszne co piszesz. Na Pegasosie zupelnie nie ma tych problemow. To troche dziwne, bo na Classicu tez nie powinno byc. Mozliwe, ze rzeczywiscie jakies klasy... Trudno powiedziec. :( Tak czy siak to podziwiam za samozaparcie. Ja bym olal MOSa na Classicu przy takich problemach. :) Czasem sie zastanawiam czy to dobrze, ze istnieje taka wersja. Zamiast porzadnie zareklamowac platforme MOS+Pegasos to robi jej antyreklame. :)

[#12] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Korni, post #10

ja mialem jakas stara wersje,zainstalowalem ta 060.
mnie kiedys png.datatype hitowalo.zatem uwazaj z uzywaniem dt pod ib

ogolnie najlepiej miec wewn. dla gif bo inaczej bida

[#13] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #6

Cos jakby sie poprawilo :)
Tak czy inaczej, poki co, IB sie nie wiesza :)

Sformatowalem jeszcze raz pod WB partycje MOSa, w SFS na show.recycled, przekopiowalem niezmieniony backub systemu, wyrzucilem stary klucz i wrzucilem nowy. Podmienilem wszystkie, natywne klasy MUI ktore znalazlem na podanej stronie, sprawdzajac przy okazji czy sie nie dubluja z tymi z MOSSYS. Jednyna zmiana w samym MOSYS, to updejt do najnowszej klasy NList, poniewaz tego wymaga najnowsza beta Yama.

A jak juz jestem przy SFS. Czy sformatowanie HD pod WB, moze miec jakis niekorzystny wplyw pod MOSem? Ktora wersji SFS najlepiej uzywac?

PS. Wlasnie zauwazylem ze pod gadgetami Yama, zamiast napisow, jest czarne tlo. Zdaje sie ze juz ktos o tym pisal na forum. Gdy nie znajde, to zapytam :)

Ostatnia modyfikacja: 23.08.06 17:42
[#14] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #13

Sfs mosowy nie jest zbytnio kompatybilny z os 3.x.
Jezeli chodzi o SFS na mosie to chyba siedzi w jajku samego mosa :).

Mala uwaga co do updajtowania klas,nowsza nie zawsze znaczy lepsza dlatego ja orginalna mosowa (m.in.) nlist uzywam i mam spokoj.

A wlasnie jaka roznica w wersji yam 2.5 a 2.4??
warto nightbuilds uzywac??
jest kompatybilne itp??

a w ogole to zagadaj do mnie na gg :).

[#15] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@AmiChris, post #14

Sfs mosowy nie jest zbytnio kompatybilny z os 3.x.

Czyli to ze w HD wladowalem SFS z poziomu WB3.1, moze miec jakies przykre konsekwencje np. utrata danych itp.?

Co do klasy NList, to musialem to zrobic aby w ogole odpalic Yama. Co daje takiego rewolucyjnego beta 2.5 w tosunku do 2.4? Nie wiem dokladnie, bo nie uzywam zadnych specjalnych funkcji. Nawet powylaczalem jakies dodatkowe okna, poniewaz za bardzo mulily sie na 68k. Ogolnie 2.5 zaczalem uzywac dlatego, poniewaz stabilnosc 2.4 byla dosc kontrowersyjna na moim WB3.1 - nie wieszal systemu, tylko czesto lubil sie zamrozic z niskim priorytetem i tyle. 2.5 juz raczej nie robi takich cyrkow. Jedyna wada jest to ze trzeba go co jakis czas (miesiac) updejtowac, aby w ogole dzialal. Nie chce wywolywac pewnych osob do tablicy, ale zdaje mi sie ze Valwit wie dosc sporo na temat bety 2.5. Ja niestety jak wspomnialem uzywam go minimalistycznie, tak jak 2.4.

warto nightbuilds uzywac??

Widzisz, nawet sie tym nie zainteresowalem :)
Lubie Yama, a nowe mozliwosci moze kiedys sie przydadza.

a w ogole to zagadaj do mnie na gg

:)

Jakis czas temu zainstalowalem biblioteki powersdl i pobawilem sie troche gierkami z Aminetu, np. Alien Blasterem. Ogolnie predkosc nie jest zadawalajaca, ale na upartego mozna grac. Z programu preferencyjnego dowiedzialem sie ze SDL moze pracowac na swoim oknie, oknie Ambienta lub osobnym ekranie. Aktualnie w systemie mam skonfigurowane tylko dwa tryby w rozdzialce 1024x768 (hehe). Czy jezeli dodam nowe tryby, to takie gry bedzie mozna odpalic np. na wlasnym ekranie w rozdzialce 320x240 i przyspieszyc nieco dzialnie?

Ostatnia modyfikacja: 23.08.06 19:28
[#16] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Andrzej Drozd, post #15

hehehe u mnie mosowy sfs zachowuje sie troszke dziwnie, za chiny nie
moge skasowac jednego pliku :)) Kasuje go - a po jakims czasie on
znowu wraca....

[#17] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Kaczus, post #16

Kasuj z poziomu ambienta,cli powinno sie udac ;)

[#18] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Kaczus, post #16

Cos sie powaflilo. :) Moze przejechac SFSDoctorem? A jak nie to copy copy na inna partycje, format i znow copy copy. Roboty na 15 minut. :)

[#19] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@MDW, post #18

sfsdoktor nic nie poradzil... kasowanie z shella na razie
zadzialalo... zobaczymy czy nie pojawi sie znowu za jakis czas :)).

[#20] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@Kaczus, post #19

bo magellan ma blad i nie potrafi skasowac niektorych plikow. Jak chcesz to poszukam w logach o co dokłladnie chodzilo.
[#21] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@kiero, post #20

zapewne o to ze max 80 znakow na nazwe zezwala

[#22] Re: Tak jakby uzywac i tylko uzywac :P

@AmiChris, post #21

nie, to bylo co innego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem