[#1] ISO-PL vs AmigaPL
Czy nie wie ktoś, czy można jakoś stosować naraz ISO-PL i AmigaPL? ISO-AmigaPL z amninetu sprawuje sić prawie dobrze... prawie, bo mam problemy z "ć" i "ć". A mianowicie obydwa te znaki odczytywane są jako "ć". Najłatwiej byloby przejść po prostu na ISO-PL... ale mam już płyty wypalone z kodowaniem Amiga-PL. Czy jest jakaś możliwość, aby naraz używać AmigaPL i ISO-PL wraz z dobrym rozpoznawaniem "ć" i "ć"?

[#2] Re: ISO-PL vs AmigaPL

@Solo Kazuki, post #1

Nie ma takiej możliwości - kod znaku 'ć' w AmigaPL jest taki sam jak znaku 'ę' w ISO. Tak zwane "uniwersalne" czcionki dają efekt jakiego właśnie doświadczasz - obie te literki totalnie się mieszają...
[#3] Re: ISO-PL vs AmigaPL

@Solo Kazuki, post #1

Miałem ten sam problem jeszcze całkiem niedawno kiedy miałem jeszcze A1200. Ale zacisnąłem zęby i przeszedłem całkowicie na ISO. Czcionki, locale, mapa klawiatury. Zrób to samo, przyzwyczaisz się. To tylko kwestia czasu. A płyty, różne stare pliki i dokumenty z czasem sobie poprzerabiasz. Ja do dzisiaj (już na Pegasosie) natykam sie jeszcze czasem na jakieś swoje stare notatki w Amiga-PL z archiwów i gdy mi są potrzebne to je konwertuję :)
Dobrze, że w MOSie i OS4 zarzucono ten standard. Amigowość można kultywować na jeszcze wiele innych sposobów. :) Amiga-PL było uciążliwe od czasu rozpowszechnienia dostępu do internetu.
[#4] Re: ISO-PL vs AmigaPL

@R-Tea, post #3

AmigaPL był bardzo dobrym i naprawdę przemyślanym standardem, w przeciwieństwie do ISO. ISO jest jednak ogólnie zaakceptowane i należy się dostosować. Szkoda, że w wielu miejscach (np. systemy plików) nie pomyślano o pewnych mechanizmach konwersji znacznie wcześniej. A co do samego problemu płytek CD - niestety niczym go nie ominiesz. MOSowy CDFS jest martwy i raczej nie ma szans na dodanie do niego obsługi stron kodowych.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem